^
A
A
A

Har vi styr på den tid, vi bruger med gadgets?

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

16 August 2021, 09:00

Som talrige undersøgelser viser, har de fleste mennesker ingen kontrol over, hvor meget daglig tid de bruger med gadgets, og hvor længe de ser på skærmene på en skærm eller smartphone.

I medicin er der et sådant koncept som "skærmtid" - dette er den periode, hvor en person er foran skærmen på en tablet, smartphone, computer eller tv. Det er ingen hemmelighed, at en sådan periode kan være ret lang, hvilket har en ekstremt negativ effekt på mange funktioner i kroppen. Lang skærmtid er ofte forbundet ikke kun med synshandicap, men også med udviklingen af depressive tilstande og neuroser, fremkomsten af asociale handlinger og selvmordstanker og dannelsen af opmærksomhedsunderskud i barndommen og ungdommen. Derudover påvirker langvarig eksponering for gadgetskærme negativt søvnkvaliteten og forstyrrer hjernens aktivitet. For nylig har både terapeuter og psykologer samt læger på andre områder talt om dette. Der har været mange undersøgelser, der viser et stærkt forhold mellem skærmtidens længde og udseendet af udtalte psykologiske problemer.

Imidlertid er det ikke alle og ikke altid, der er i stand til korrekt at vurdere skærmtiden. Selvfølgelig kan du spore det efter gadgets aktivitetsperiode. Men hvor reel er en sådan subjektiv vurdering? Forskere fra Stellenbosch University og University of Oslo har undersøgt mere end tolv tusinde videnskabeligt materiale om dette emne. Som et resultat udpegede de næsten halvtreds af dem, hvilket gør det muligt at give et gyldigt skøn over den virkelige skærmtid.

Det undersøgte materiale indeholdt oplysninger om halvtreds tusinde mennesker: som det viste sig, svarede næsten alle vurderinger af den tid, der blev brugt foran skærmene, ikke til virkeligheden. Forskere forklarer, at den gennemsnitlige bruger vurderer perioder forkert ved at overvurdere eller undervurdere deres varighed. Kun omkring 5% af deltagerne beregnede skærmtiden relativt præcist.

Eksperter påpeger behovet for tydeligt at registrere det øjeblik, hvor gadgeten tændes og slukkes, hvilket er særligt vigtigt for børn og unge. I de fleste tilfælde undervurderes skærmtidens varighed, da kun den længste opholdsperiode foran skærmen tages i betragtning uden hensyntagen til de periodiske korte "tilgange". Uden sådanne oplysninger vil det ikke være muligt at vurdere sandsynligheden for at udvikle depressive tilstande, følelser af ubrugelighed og ensomhed og antisocial adfærd.

Forskere bemærker, at det er nødvendigt at foretage flere sådanne undersøgelser for at informere offentligheden mere om dette problem, selvom dette kræver en stor indsats.

Detaljerne er beskrevet i materialet i den periodiske publikation Nature Human Behavior .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.