^
A
A
A

Fjernelse af mandler hos børn påvirker urininkontinens

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

31 December 2021, 09:00

Kirurgisk resektion af vævet i mandlerne og adenoidvækst er et hyppigt kirurgisk indgreb, der er ordineret til børn med kronisk og tilbagevendende tonsillitis og pharyngitis. Nogle gange er operationen ledsaget af fjernelse af adenoidvæv. Forskere har bemærket, at adenotonsillektomi, som blev udført på børn, der led af obstruktiv søvnapnø, bidrog til reduktionen af episodisk natlig enuresis.

Resultaterne af forskningsarbejdet blev offentliggjort af specialisterne på siderne i JAMA Otolaryngology Head&Neck Surgery- publikationen .

Forskere har længe bevist, at der eksisterer en sammenhæng mellem natlig enuresis og søvnapnøsygdom - en tilstand, hvor åndedrætsaktiviteten pludselig afbrydes under søvn, og den genoptages brat efter en kort pause. Sengevædning er diagnosticeret hos næsten halvdelen af børn med dette syndrom. Det er blevet fastslået, at årsagen til patologien ofte er forbundet med en hypertrofisk stigning i den lymfoid-epiteliale pharyngeal ring - en stor ophobning af lymfoidt væv i slimhinderne i det øvre luftveje. Apparatet er repræsenteret af pharyngeal, lingual, laryngeal, tubal og palatine mandler, såvel som enkelte follikler placeret i slimhinderne i svælget og oropharynx. Forskerne satte sig for at teste, om neutralisering af årsagen til den obstruktive lidelse kunne have en indvirkning på episodisk sengevædning.

Omkring fire hundrede børn, der lider af mild søvnapnø, var involveret i undersøgelsen . Gennemsnitsalderen for deltagerne var 6-7 år (generelt - fra 5 til 9 år). Børnene blev delt op i to grupper. Den første omfattede små patienter, der gennemgik adenotonsillektomi. Den anden gruppe omfattede børn, der blev udsat for observation og omhyggelig medicinsk overvågning. Undersøgelsen fortsatte i mere end seks måneder. Efter omkring syv måneder opsummerede forskerne og bemærkede, at i den anden observerede gruppe var frekvensen af sengevædning cirka det dobbelte af antallet, der var i gruppen af børn, der gennemgik adenotonsillektomi. Samtidig indikerede forskerne en 11 % reduktion i forekomsten af episodisk enuresis hos patienter efter tonsilresektion.

I den forklarende information til forskningsarbejdet er det angivet, at sengevædning oftere blev diagnosticeret hos piger. Der blev også lagt vægt på alderskarakteristika, forsøgspersonernes race og etniske oprindelse, tendens til fedme, hypopnø/apnø-forhold. Eksistensen af en sammenhæng mellem disse faktorer og forbedringen af børns trivsel er ikke blevet bevist.

Som holdet af forskere forklarede, er resultaterne af deres arbejde virkelig meget vigtige. Børn, der lider af natlig urininkontinens, bør undersøges af en pædiatrisk otorhinolaryngolog. Det er vigtigt rettidigt at vurdere tilstedeværelsen af kliniske indikationer for adenotonsillektomi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.