^
A
A
A

Alkoholiske drikke påvirker søvnkvaliteten

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

03 February 2022, 09:00

De fleste mennesker, efter at have drukket alkohol, bemærker, at de snart begynder at føle sig søvnige. Derudover oplyser statistikker, at mange praktiserer brugen af en bestemt dosis alkohol for at forbedre faldet i søvn. Alkohol kan faktisk fremme god søvn, men er der også andre bivirkninger? Ansatte i American National Sleep Foundation (National Sleep Foundation) forsøgte at finde ud af dette problem.

Den effektive effekt af alkoholiske drikke skyldes langsomme udsving i søvnen – den såkaldte delta-hjerneaktivitet, som er mere udtalt under dyb søvn. Men under påvirkning af alkohol fortsætter en anden aktivitet sit arbejde - alfaaktivitet, som negativt påvirker hvilens ro. Når en person går i seng efter en alkoholisk libation, fortsætter hans hjerne således med at være i en aktiv tilstand, og den forventede hvile forekommer ikke.

På trods af at folk falder i søvn ret hurtigt, mens de drikker alkohol, vågner de ofte før morgenen. Denne effekt skyldes øget akkumulering i hjernestrukturerne af adenosin, et nukleosid, der spiller en vigtig rolle i biokemiske processer, og især i transmissionen af energi og signaler. Dette stof hæmmer frigivelsen af neurotransmittere - kemiske forbindelser, der transmitterer nervesignaler mellem nerveceller, hvilket er dets beroligende effekt på kroppen. Uden adenosin fortsætter neuroner med at skyde. Men dens handling stopper selv før det øjeblik, hvor en person har nok hvile og søvn. Derfor bliver søvnen utilstrækkelig, og hjernen og hele kroppen hviler som et resultat ikke nok.

En anden negativ virkning af alkohol er den fuldstændige afslapning af kroppen, som også påvirker halsmusklerne. Afslappede muskler fremkalder forekomsten af snorken og apnø - vejrtrækningsstop, ejendommelige perioder med ro, som har en ekstrem negativ effekt på kroppen: sundhed lider om morgenen, hovedpine og søvnighed i dagtimerne opstår, hukommelse og opmærksomhed er forstyrret. Under søvnapnø modtager hjernen signaler om et fald i niveauet af ilt i blodet. Som følge heraf vågner en person op midt om natten, hans tryk kan stige, risikoen for et angina pectoris-anfald eller akut cerebrovaskulær ulykke øges. Samtidig opnår væv på baggrund af iltmangel immunitet over for insulin, et hormonstof, der styrer niveauet af glukose i kroppen. Disse processer fører til, at en person i løbet af dagen vil føle et sammenbrud.

Bemærkelsesværdigt er det, at jo oftere en person bruger alkohol til at falde i søvn, jo mere alvorlige og ugunstige vil de helbredsmæssige konsekvenser være. I de fleste tilfælde, for at korrigere processen med at falde i søvn, er det nok at komme til en sund livsstil, normalisere kropsvægten og stoppe med at drikke alkohol.

Mere information på  sleepfoundations hjemmeside

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.