^

Sundhed

A
A
A

Torsion af testikler

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Testicular torsion er en patologisk vridning af spermatiske ledninger forårsaget af rotationen af mezorchium (folder mellem testikel og dets appendage), hvilket fører til svækkelse eller nekrose af testikelvæv.

Epidemiologi

Testikulær torsion forekommer med en frekvens på 1 ud af 500 patienter i urologiske klinikker.

I de første 10 år af livet er testikel torsion noteret i 20% af tilfældene, og efter 10 år og før puberteten - i 50%. Således er hovedstedet i etiopathogenese af akutte testikulære sygdomme hos børn besat af mekaniske faktorer, såsom testikeltorsion.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Årsager torsion af testikel

Den provokerende faktor for torsion af testiklerne kan være skader og blå mærker i pungen, pludselige bevægelser, spændinger i abdominals, hvilket fører til en refleks sammentrækning af musklerne, der løfter testiklen. Manglen på en normal fastgørelse af testikelen til bunden af pungen - en anomali, der opstår i løbet af vedhæftningsperioden for appendagen til testikelen - fører til en overtrædelse af gensidig fixering, hvilket medfører adskillelse af disse to enheder. Testiklen er genstand for vridning i tilfælde af misdannelser i forbindelse med overtrædelsen af dens migration i pungen (kryptorchisme).

trusted-source[8], [9], [10]

Patogenese

Testiklen roterer rundt om den lodrette akse. Hvis rotationen af testiklerne sammen med spermatiske ledninger overstiger 180 °, forstyrres blodcirkulationen i testiklen, der opstår talrige hæmorageringer, der opstår en venøs trombose af spermatisk ledning, et serøst hæmoragisk transudat forekommer i hulrummet i testikulens egen membran; Skrotens hud bliver edematøs.

Ekstravaginal eller suprashell, testikel torsion opstår sammen med dens membraner. Testikelen i forhold til peritoneumets vaginale proces er lokaliseret mesoperitonealt, og dens fixering er ikke brudt. En afgørende rolle i udviklingen af denne form for testikelkræft spiller en defekt af udvikling og morfologiske umodenhed sædstrengen og omgivende væv - muskel hypertonicitet, opløftende testiklerne, løshed seam skaller sammen, en kort bred lyskekanalen, som har næsten den fremadgående retning.

Intravaginal eller intratekal, testikel torsion (intravaginal form) forekommer i hulrummet af sin egen vaginale membran. Det observeres hos børn over 3 år, især i alderen 10-16 år. Torsion af testikelen sker som følger. Med sammentrækningen af musklen, som hæver testikelen, trækker den sammen med de omkringliggende skaller op og gør en rotationsbevægelse. Stivhed og tæthed af membranernes adhæsioner såvel som inguinalkanalen, der dækker spermatikslangen i form af et rør (hos ældre børn), tillader ikke, at testiklen får fuld rotation rundt om aksen, så på et tidspunkt stopper rotationen.

Den testikel, som har en lang mesenteri og som følge heraf har en høj mobilitet inde i hulrummet af peritoneumets vaginale proces, fortsætter med at rotere med inerti. Så slapper muskelfibre af. Testikelen, der er hævet til den øvre del af punkhulen, fastgøres og holdes i sine konvekse dele i vandret position. Med yderligere sammentrækning af musklerne, som hæver testikelen, fortsætter inversionen. Jo længere mesenteri og jo større kraften af sammentrækningen af musklerne, som hæver testikelen, og jo større testikelmassen er, jo mere udtalte graden af torsion.

Forfatterne forklarer stigningen i hyppigheden af intranaginale vendinger i præpubertal og pubertalperioder ved en uforholdsmæssig stigning i testikelmasse i denne alder. Dette indikerer, at mekanismen for intravaginal vridning af testikelen sammen med andre faktorer spiller en vis rolle i ubalancen i det reproduktive apparat.

trusted-source[11], [12], [13]

Symptomer torsion af testikel

Torsion af testikel symptomer er akut. De manifesteres af skarpe smerter i testikelen, i den tilsvarende halvdel af pungen, der udstråler til lyskeområdet; undertiden ledsaget af kvalme, opkastning og en collaptoid tilstand.

Symptomerne på testikelvridning afhænger af sygdommens varighed og barnets alder. Hos nyfødte, testikel torsion er oftest fundet under den indledende fysiske undersøgelse som en smertefri stigning i halvdelen af pungen. Ofte noteres hyperæmi eller blanchering af skrotens hud såvel som hydrocelle. Spædbørn er rastløse, råbe, nægte at bryst. Ældre børn klager over testikel torsionssymptomer som:  smerter i underlivet  og i lyskeområdet. Ved den ydre inguinalring eller den øvre tredjedel af pungen fremstår smertefuld tumorlignende formation. I fremtiden hæves den snoet testikel, og når du forsøger at hæve den endnu højere, stiger smerten (Pren's symptom).

trusted-source[14], [15]

Komplikationer af testikel torsion og dens hydatid

Problemet med forebyggelse, rettidig diagnose og behandling af akutte sygdomme i skrotens organer er af stor betydning. For det første er 77-87,3% af tilfældene personer i erhvervsalder fra 20 til 40 år; For det andet forekommer der hos 40-80% af patienterne, der har oplevet akutte sygdomme i skrotumorganerne, atrofi af det spermatogene epithelium og som følge heraf  infertilitet. Konservativ behandling af testikel-torsion slutter med en testikelatrofi, og senere operativ enten med fjernelse af testikel eller epididymis eller med dets atrofi.

Årsager til  atikleres atrofi  efter epilepsi:

  • direkte skadelig virkning af den etiologiske faktor på parenchymen
  • krænkelse af blodtestbarrieren med udvikling af autoimmun aggression;
  • udvikling af iskæmisk nekrose.

Når kliniske og morfologiske undersøgelser viste, at i alle former for akutte pungen sygdomme opstår stort set identiske processer. Manifesterende karakteristiske kliniske billede og neurodystrofiske vævsændringer. Akutte sygdomme scrotum producere væsentlige identiske overtrædelser spermatogenese bly pathospermia, misbrug indhold af microelement sammensætning af ejaculate, og et fald i det centrale område af hovedet af sperm, reducere indholdet af DNA.

Iskæmisk nekrose er i dette tilfælde resultatet af ødem i parenchymet, dets albumin. Alt dette berettiger tendensen i de senere år til tidlig kirurgisk behandling af akutte sygdomme i pungenorganerne, da det giver dig mulighed for hurtigt at fjerne iskæmi, detekterer sygdommen i tide og derved bevarer testikelens funktionelle evne. Tidlig kirurgisk behandling er indiceret for alvorlig smerte, udvikling af reaktiv dropsy af testikelen, purulent betændelse og formodede rupturer i skrotens organer, drejning af testiklerne, hydatiditis og dets appendage.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Forms

Der er to former for testikel torsion.

  • Ekstravaginal testikel-torsion (over parietal vedhæftning af folderne i peritoneumets vaginale proces) observeres hos børn under 1 år;
  • Intravaginal testikel torsion - forekommer oftere hos børn end hos voksne.

trusted-source[23], [24]

Diagnosticering torsion af testikel

Det er nødvendigt at omhyggeligt indsamle sygdommens historie. Faktorer såsom nyligt trauma til skrotum, dysuri, hæmaturi, udledning fra urinrøret, seksuel aktivitet og tiden der er gået siden begyndelsen af kliniske manifestationer, bør noteres.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29]

Klinisk diagnose af testikel torsion

Det er nødvendigt at undersøge bukhulen, kønsorganer og udføre  rektal undersøgelse. Bør der lægges særlig vægt på nærvær eller fravær af udflåd fra urinrøret, positionen af den påvirkede testikel og dens akse, nærvær eller fravær af en hydrocele modsatte side, eller tilstedeværelsen af overskydende væv induration i testiklen eller bitestiklen, pungen skifter farve.

Testiklerne palperes sædvanligvis ved den øvre kant af pungen, som er forbundet med forkortelse af spermatisk ledning. Palpation af pungen lidt smertefuld. Nogle gange når torsion er appendagen placeret foran testikelen. Seminal ledning på grund af torsion fortykket. Efterfølgende observeres hævelse og hyperæmi i pungen. På grund af nedsat lymfedræning er der en sekundær hydrocele.

trusted-source[30], [31]

Laboratoriediagnose af testikelvridning

For at udelukke infektion er det nødvendigt at lave en urintest.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36]

Instrumentel diagnose af testikel torsion

Med  Doppler-ultralyd er  testikelarkitektonikken og dens appendage klart synlige, kan en erfaren læge få bevis for tilstedeværelsen eller fraværet af blodgennemstrømning i testiklen.

Echografically testikeltorsion er kendetegnet ved parenchymal inhomogenitet billede med tilfældig alternerende hyper- og gipozhogennyh områder, fortykkelse af væv, der dækker pungen, edematous hyperekkoisk vedhæng, et lille volumen af en hydrocele. På et tidligt tidspunkt kan ændringer i gråskala-tilstand muligvis ikke detekteres ved ekkografien, eller de er ikke specifikke (ændring i ekkolensitet). Senere registreres en ændring i struktur (hjerteanfald og blødning). I sammenlignende undersøgelser har vist, at med den umodificerede testikel ehoplotnosti under kirurgi er en levedygtig og uensartet eller hypoekkoisk ekkogenicitet testikler levedygtige.

Alle andre ekkografiske tegn (størrelse, blodtilførsel og tykkelse af skrothuden, tilstedeværelsen af en reaktiv hydrocele) er prognostiske ubetydelige. Brug af væv (energi) Doppler kortlægning er nødvendig. Undersøgelsen skal udføres symmetrisk for at identificere minimale ændringer, som for eksempel med ufuldstændig torsion eller spontan opløsning. I det berørte organ er blodstrømmen udtømt og er ikke engang helt opdaget (med betændelse øges blodgennemstrømningen). Spontan eliminering af torsion fører til en reaktiv stigning i blodgennemstrømningen, klart synlig i forhold til tidligere undersøgelser.

For at bestemme arten af indholdet af membranerne (blod, exudat) udfør diaphanoskopi og diagnostisk punktering.

trusted-source[37], [38]

Hvad skal man undersøge?

Differential diagnose

Differentiel diagnose af testikel torsion udføres med  orchitis  (inflammation i testikel), komplicerende infektiøs parotitis og allergisk angioødem. I sidstnævnte bliver hele pungen som regel forstørret, væsken gennemtrænger alle dens lag og danner en vandboble under den tynde hud.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49]

Hvem skal kontakte?

Behandling torsion af testikel

Ikke-medicinsk behandling af testikel torsion

Hos 2-3% af patienterne kan torsion elimineres i de første timer af sygdommen. Ved at udføre udendørs manuel detortion.

trusted-source[50], [51], [52], [53], [54]

Ekstern manuel detortion af testikel

Patienten er anbragt på ryggen detorsi udfører sig i retning modsat testikelets inversion. Det skal huskes, at den rigtige testikel drejes med uret, den venstre mod. En praktisk vejledning, når du vælger retningen for afvikling af testikelen, er skrotens midterhinde. Testikelen med scrotalvæv gribes og roteres 180 ° i retning modsat midterhinden af skrothuden. Samtidig producere en let trækkraft ned i testiklen. Derefter sænkes det, og manipulationen gentages flere gange.

Ved vellykket detortion forsvinder testikulær smerte eller reduceres signifikant. Det bliver mere mobil, indtager den sædvanlige position i pungen. I tilfælde af ineffektivitet af den konservative detoria inden for 1-2 minutter, stoppes manipulationen, og patienten betjenes. Jo tidligere afvigelsen udføres, og jo ældre barnet er, desto bedre er resultatet af operationen.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62]

Kirurgisk behandling af testikel torsion

Hvis ultralydet ikke kan udføres eller resultaterne af dets anvendelse er usikre, er kirurgisk indgriben angivet.

Med edematøs scrotum syndrom er akut operation nødvendig, fordi testikelen er meget følsom for iskæmi og kan hurtigt dø (irreversible ændringer opstår efter 6 timer).

Valget af adgang afhænger af formen af svinget og barnets alder. Hos nyfødte og spædbørn anvendes inguinal adgang, da de har en ekstravaginal torsionsform. Hos ældre børn og hos voksne råder den intravaginale form, derfor er adgangen via pungen mere praktisk.

trusted-source[63], [64], [65], [66]

Teknik til torsion af testiklerne

I alle tilfælde udsættes testiklen for albuginea, som muliggør en bred resektion, og formen af inversionen bestemmes. Testikelen er dislokeret i såret, producerer detortion og vurderer dets levedygtighed. For at forbedre mikrocirkulationen og bestemme bevarelsen af testikelen, anbefales det at injicere i spermatorkernens område 10-20 ml af en 0,25-0,5% opløsning af procaine (novocaine) med natrium heparin. Hvis blodcirkulationen ikke forbedres inden for 15 minutter efter dette, er en orkektomi indikeret. For at forbedre blodcirkulationen bliver varme komprimerer med isotonisk natriumchloridopløsning brugt i 20-30 minutter. Når blodcirkulationen genoprettes, får testiklen en normal farve.

Testiklen fjernes kun med fuldstændig nekrose. Hvis det er vanskeligt at løse spørgsmålet om levedygtigheden af den berørte testikel. YB Yudin. AF Sakhovsky anbefaler, at man bruger transillumination testikel test på driftstabellen. Transfektion af testiklen indikerer dens levedygtighed. I mangel af et translucenssymptom anbefaler forfatterne at lave et snit i testiklerne i testikelen ved den nederste stolpe; blødning fra denne membrans fartøjer indikerer kroppens levedygtighed.

Nekrotiseret testikel, på trods af foranstaltninger til forbedring af vaskulering, ændrer ikke farve. Pulsering af fartøjer under strangulationsstedet er fraværende, tunika albugens fartøjer bløder ikke. Den lagrede testikel sømmes med to eller tre suturer til skrotsseptumet ved den nederste ligament af appendagen uden at spænde elementerne i spermatisk ledning.

Et drænrør indsættes i såret som ved akut epilensis, og en permanent vanding med antibiotika etableres i 2-3 dage afhængigt af sværhedsgraden af de destruerende forandringer og den inflammatoriske proces.

I tilfælde af testikelvridning med kryptorchidisme efter detortion udføres de ovennævnte foranstaltninger. Den atrofierede testikel fjernes, den levedygtige testikel reduceres til pungen og fastgøres.

Yderligere ledelse

I den postoperative periode ordineres patienterne med sensibiliserende midler, fysioterapi, lægemidler, der normaliserer mikrocirkulationen i det beskadigede organ (daglig Novocain-blokade af spermatisk ledning, intramuskulær administration af natrium heparin, reopolyglucin osv.). For at reducere permeabiliteten af blodprøvningsbarrieren i den postoperative periode ordineres patienterne acetylsalicylsyre (0,3-1,5 g pr. Dag) i 6-7 dage.

Hvis det er nødvendigt, kan forebyggende orkididoxi fra den modsatte side i den følgende praksis bruges til at forhindre testikelvridning i fremtiden.

Det er bevist, at mens den døde testikel bevares i den langsigtede periode af sygdommen, forekommer sædantistoffer i patientens krop, strækker testikeltorsionen sig til den kontralaterale testikel, hvilket i sidste ende fører til infertilitet.

trusted-source[67], [68], [69], [70], [71]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.