^

Sundhed

Syr phosphatase i blodet

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Acid phosphatase i blodet bør ikke overstige 5-6,5 IE / l, og ideelt set bør det ikke være i blodbanen overhovedet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Hvorfor vurderes sur phosphatase i blodet?

Dybest set er en analyse for sur phosphatase ordineret for at bekræfte andre undersøgelser af prostatacancer. Syr phosphatase i blodet, der overskrider normernes grænser, er et tegn på metastase i knoglevævet i oncopheroider af forskellige ætiologier. Hertil kommer, at syrephosphatase i blodet, udviser overdreven aktivitet, kan signalere potentielle problemer med blodet, thromboembolisme, osteitis deformans (Pagets sygdom), hæmolytiske patologier. Under alle omstændigheder er fortolkningen af resultaterne af forskningen på dette enzym udføres under hensyntagen til andre analytiske oplysninger, så fortolke de datoer tal bør ikke være på egen hånd, uden hjælp fra en speciallæge.

Hvad er sur phosphatase?

Generelt er fosfataser - en særlig slags enzymer, der betragtes som "vand" - hydrolaser. Disse stoffer kan findes ikke kun i den menneskelige krop, men også i væv, i organer fra næsten alle dyr, og selv i alle slags planter. Fosfatase er aktivt involveret i den normale metabolisme af alle typer kulhydrater, i cellernes metabolisme, ifølge de seneste oplysninger påvirker fosfatase også dannelsen og vedligeholdelsen af det normale knoglevæv. Enhver ændring i fosfatasernes aktivitet i blodplasmaet indikerer en bestemt patologi. Til dato er to underarter af fosfataser - alkaliske, som er ansvarlige for knoglesystemet og leverfunktionen og syrephosphatase, blevet undersøgt godt.

Alkalisk enzym virker aktivt i tyndtarmen, leveren, knoglerne, i små mængder findes den i leukocytter. Foruden alkalisk er sur fosfatase næsten universelt fundet i naturen. I menneskekroppen arbejder den aktivt primært for det stærkere køn, da det i store mængder er indeholdt i ejaculatet (sædceller) såvel som i væv i prostata. Der er videnskabelige undersøgelser, der taler om et direkte forhold mellem syntesen af denne fosfatase og tilstanden af hormonsystemet. Så hvis androgener falder ned, reduceres fosfataseaktiviteten samtidig. Sådanne tegn giver tid til at genkende oncoprocess i prostata (prostatakirtlen), kryptorchidisme i de tidlige stadier.

Syr phosphatase i blodet er hoved- og hovedmarkøren for den onkologiske proces i prostata. Indikatoren for aktivitet, der overskrider normen, opstår normalt i kræft uden samtidig metastaser hos en fjerdedel af alle dem, der lider af denne sygdom. I 90% af patienterne, der har metastaser, afslører analysen et betydeligt overskud af normgrænserne. Som en enkelt undersøgelse kan sur fosfatase i blodet kun være nyttig i første fase af undersøgelsen, det er mere produktivt at foretage testene regelmæssigt for at se dynamikken i enzymaktiviteten og for at afklare, justere terapeutiske formål.

En vigtig rolle, at sur fosfatase i blodet spiller i et helt andet område, langt fra medicin - i retsmedicinsk undersøgelse. Da enzymet er særligt aktivt i sæd, bruger retsmedicinsk undersøgelse den relevante analyse til at identificere alle former for pletter, swabs og fysiske beviser

Syr phosphatase i blodet: kvindelige og mandlige organismer

I det stærkere køn fremstilles sur phosphatase i store mængder i prostata. I et legeme, der er så vigtigt for mænd, er fosfataseaktiviteten hundrede gange højere end i andre, mindre behagelige for disse enzymzoner. I meget mindre mængder er stoffet indeholdt i leveren. Syr phosphatase er også i stand til at producere slidte blodplader, som begyndte at bryde ned.

Repræsentanter for den smukke halvdel af humane arter i produktionen af enzym-syrephosphatasen involverer røde celler - røde blodlegemer, også blodplader og lever.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.