^

Sundhed

Spermanalyse

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Spermogram er en analyse af sæd, hvilket gør det afgørende, om en mand har problemer med at opfatte et barn. Dette fænomen forekommer i næsten hver tredje af parrene, der ikke kan starte en baby. Til dette udføres specielle tests.

Hvad omfatter de? Så vær opmærksom på mængden af "råvarer". Det skal være nok til undfangelse. Flydende tid spiller en stor rolle. Sperma er et tykt gelignende stof, som bliver flydende efter 20 minutter efter sædafgang. Tiden for kondensation er perioden fra selve ejakulationen og indtil transformeringen af spermien i flydende "råmaterialer". Mængden af "materiale" viser hvor mange spermatozoer der findes i en milliliter sperm fra en ejakulation. Spermatets struktur viser, hvor stor en procentdel sæden har en normal form. Mobilitet bestemmer også procentdelen, men normal sædmotilitet. Faktum er, at mobile spermatozoer kan være små. Niveauet af surhed, leukocytter og fructose bestemmes også. Disse indikatorer angiver om sædvanlig sæd eller ej.

Disse test udføres, hvis en mand har reproduktive problemer, der førte til infertilitet. Der var en vellykket vasektomi eller en reversibel vasektomi.

Før du tager testen, skal du forberede dig. Det anbefales at undgå seksuel aktivitet 2-5 dage før proceduren. Dette vil bidrage til at sikre, at den opnåede sæd er maksimalt. Sjælden seksuel aktivitet kan føre til, at sæd bliver mindre aktiv.

Analyse af sæd (sædvæske) er nødvendig for at løse problemet med individets evne til at producere afkom. Årsagen til infertilitet hos mænd kan være sygdomme i testiklerne, prostata, ledningsforstyrrelser i vas deferens, sygdomme og misdannelser i urinrøret.

Analyse af ejakulatet (sædceller) er en af metoderne til diagnosticering af hormonelle lidelser i reguleringen af reproduktionssystemet. Normale resultater af undersøgelsen af ejakulat giver i de fleste tilfælde mulighed for at udelukke hormonelle lidelser som årsag til infertilitet.

Analyse af sæd er en mulighed, der er mere sædvanlig til at høre, undersøgelse af kvaliteten af mandlig ejakulering, som kaldes et spermogram. Spermforskning udføres for at bestemme fysiske kvaliteter og parametre samt at estimere volumen. Spermanalyse indebærer også en vurdering af dens viskositet, farve. Den vigtigste parameter i undersøgelsen af ejakulat er bestemmelsen af aktiviteten og antallet af de vigtigste deltagere i befrugtnings-spermatozoer. Analyse af sædceller kan vise tilstedeværelsen af fremmede celler, på grundlag af hans resultater planlægger lægen yderligere diagnostiske og terapeutiske foranstaltninger. I et ord er information om mænds kønceller, cellulære egenskaber, parametre og aktivitet, kemisk og kvalitativ sammensætning - alt dette tages i betragtning i spermogrammet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Hvorfor tager de sædanalyse?

For det første er en sådan undersøgelse meget vigtig for dem, der forsøger forgæves at fylde familien med et barn. Som regel udføres en omfattende undersøgelse af en kvinde, men diagnostiske metoder til at studere tilstanden hos en mand er ikke mindre vigtige. Egenskaber og bevægelseshastighed for de mest aktive deltagere i befrugtning - spermatozoa bestemmes i spermogrammet.

Spermanalyse er også vigtig for diagnosticering af forskellige typer urologiske problemer, både kronisk og akut. Det skal tages i betragtning, at analysen af sæd sommetider ikke er den eneste undersøgelsesprocedure, der er nødvendig for at finde ud af årsagerne til sygdommen. Dette er kun en del af de diagnostiske aktiviteter.

Hvordan man tager sæd?

Før du går for at tage testen, skal du overveje, hvordan du tager sæd, og hvor mange måder denne eksponering findes på. Som regel skal du tage et rent glas til dette. Normalt sker der en udbrud i ham, du kan gøre denne procedure både i klinikken og hjemme, hvis den medicinske institution er i nærheden.

Den mest almindelige måde er onani ved ejakulation i et glas. Du kan også samle sæd i samlejeprocessen. I dette tilfælde er det nødvendigt at få penis fra partneren før udløsning. Ejakulation skal ske i et rent glas. Denne metode anvendes meget efter en vasektomi for at kontrollere tilstedeværelsen af sæd.

At samle "råmaterialer" er det muligt og med brug af kondom. Hvis en mand foretrækker de sædvanlige beskyttelsesmidler, skal han rengøres grundigt af smøremidlet. Det er dette stof, der dræber spermatozoer. Der er specielle kondomer, der ikke indeholder stoffer, der dræber sædceller. Efter selve ejakulationen skal du omhyggeligt fjerne kondomet, binde det med en knude og lægge det i en beholder.

Hvis en mand indsamler sædvæske hjemme, så skal den leveres til klinikken inden for en time. Det anbefales at holde prøven væk fra kulde, varme og sollys. Undlad at fryse sædcellerne. Det er nødvendigt at bemærke, at sæd ændres næsten hver dag. Derfor er det nødvendigt at tage det til analyse 2-3 gange inden for 3 måneder.

Hvordan er sædanalysen?

En verdensomspændende, universelt anerkendt sundhedsorganisation anbefaler at tage en analyse af sæd, dvs. Et spermogram efter at have udelukket seksuelle forhold i mindst tre dage ved hjælp af selvirritation og ophidselse, det vil sige onani. Hvis de seksuelle kontakter var på tærsklen til spermogrammet, kan der være mangel på sæd i volumen til kvalitativ forskning. Hvis afholdenhed før analyse er for lang, vil aktiviteten af mandlige sexceller blive reduceret.

Materialet til undersøgelsen har brug for frisk, så analysen af sæd udføres på hospital eller uden for hospitalet. Ejakulat bør være i fortyndet tilstand, i sin helhed i hjemmet. Indsamling er kun mulig, hvis det er hurtigt, inden for en time efter levering til laboratoriet. Hvis en mand giver en analyse af sæd på hans område, der er hjemme, skal han først være forsynet med steril kapacitet, og efter proceduren leverer straks indholdet af beholderen til klinikken.

Krav til sædopsamling omfatter indsamling af materiale uden brug af konserveringsmidler - kondomer, da kontakt af mannlige gameter med latex kan fordreje billedet af laboratorietests.

Bakteriel sædsåning

En af de diagnostiske metoder, som ofte bruges til at afklare årsagerne til mannlig infertilitet, er bakteriel sædsåning. Denne procedure er tildelt mænd i nærvær af inflammatoriske patologier i det genitourinære system. Ofte parallelt med denne procedure, anbefaler den behandlende læge at passere hemmeligheden bag prostata.

Denne undersøgelse er ret simpel. Det er nødvendigt at placere sædcellerne i næringsmediet, hvilket vil være mest gunstigt for "vækst" af mikroorganismer. I flere dage er det nødvendigt at opretholde en bestemt temperatur. Når mikroorganismerne begynder at formere sig, bliver det muligt at undersøge dem under et mikroskop. Det er let at fastslå deres antal, vækstrate og følsomhed overfor antibiotika. Det vil således være muligt at vælge den optimale behandling.

Før analysen bliver det nødvendigt at forberede. Ejakulat til bakterieindsprøjtning opsamles udelukkende om morgenen i en steril beholder. For det første skal man urinere, og derefter vaske hænderne med sæbe og lave en hygiejnisk procedure med de seksuelle organer. Derefter tørres glanspenis og forhuden med en steril aftørring. Indsamling af ejakulat indsamles kun ved onani. Det skal bemærkes, at væggene i beholderen ikke kan røres ved enten penis eller hænder.

Før man sender sæd til en bakteriel kultur, skal man følge visse regler. Så afstå fra samleje 5-7 dage før analysedagen. Afvise at drikke alkohol i 3-4 dage. Hvis en mand tager antibiotika, så gives sæden ikke tidligere end to uger efter inddragelsen af medicin.

Spermanalyse er en effektiv undersøgelse, der hjælper med at finde frem til årsagen til infertilitet i tide og tage terapeutiske foranstaltninger. Spermanalyse hjælper også med at diagnosticere mange mænds lidelser, såsom prostatitis, infektioner, forskellige hormonelle systemlidelser, varicocele.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Semen under mikroskopet

Hvordan ser sædcellerne under mikroskopet, og hvad kan du se ved at lave denne undersøgelse? At overveje alt, hvad der sker, bliver nødt til at gøre en ret stor stigning i de omtrentlige 400 gange. En dråbe fortyndet sæd 30 minutter efter ejakulation sættes på glasset.

Det skal bemærkes, at spermatozoer kan afvige fra hinanden. Hver af dem udfører en bestemt funktion. Så, befrugtende spermatozoer, indeholder de kun en procent af ejakulatet. De er unge, energiske og "atletiske" spermatozoer.

Der er spermatozoa - mordere. Deres antal overstiger 85%. På vejen til ægget forsøger de at komme foran konkurrenterne. Desuden er de i stand til at ødelægge sædceller fra en anden mand, hvis nogen. De har hovedet meget mere end andre. Det indeholder giftige stoffer. Hvis du observerer denne proces gennem et mikroskop, vil du se, hvordan "killers" nærmer sig andre spermatozoer. Under denne kontakt frigiver de giftige stoffer og dræber derved deres konkurrent. En sådan sæd kan dræbe op til 10 andre.

Der er spermatozoa "ram". Takket være deres angreb reducerer de væsentligt ægets vægge og hjælper andre til at trænge ind i skallen og til sidst befrugte ægget.

Spermatozoer er "blokeringsmidler". De trænger ikke ind i livmoderhulen og ind i æggelederne. Disse spermatozoer forbliver i livmoderhalsen og derved forhindrer andre i at trænge ind i interiøret. Familiespermatozoer kan produceres i de mest ugunstige øjeblikke i et menneskes liv, primært under stress. Dette forhindrer undfangelse. Det er så forskelligt kan være sædceller af et stærkere køn.

Blod i sædcellerne

Hæmatospermi er en af sygdommene, som et resultat af hvilket blod fremgår af sæden. Ofte er dette symptom ikke givet nogen betydning. Naturligvis producerer blodet i sæden i mange tilfælde et seriøst indtryk og er bekymret.

Nogle gange forbliver udseendet af blod i sperma ukendt, og dette symptom fremkommer uden klinisk betydning. Men i mange tilfælde viser blod i sæden tilstedeværelsen af en alvorlig sygdom.

Generelt forekommer hæmatospermi hos mænd under 40 år. Blod i sæden kan opstå som en gang, og gentages periodisk. Nogle gange sker dette efter samleje. Men sandsynligvis ligger årsagen i det kvindelige kønsorgan. Derfor tager nogle mænd dette fænomen for hæmatospermi.

Tilstedeværelsen af blod i sæden kan være forbundet med problemer i urinvejen. For at fastslå årsagen til blødning er det derfor nødvendigt at foretage en undersøgelse af nyrer, blære og urinledere. Under alle omstændigheder er høring af den behandlende læge nødvendig. Sperm bør være af normal farve.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Klumper i sædcellerne

Hvad kan blodpropper sige om sæd? Klumperne i ejakulatet i form af ris eller de gelélignende klumper snakker slet ikke om problemerne. Men hvis de ændrer farve, form og endda en duft, så er det højst sandsynligt, at det er et spørgsmål om en form for sygdom.

Under prostatitis, urethrit og sten i prostata kan blodpropperne være rødlige eller brune i farve. Med nogle sygdomme kan de ændre lugten og farven. Hvis disse egenskaber er væsentligt forskellige fra normen, så taler vi sandsynligvis for alvorlige sygdomme.

Gule blodpropper er en harbinger af vesikel-prostatitis. Det er nødvendigt at forstå, at hyppigheden af seksuelle handlinger påvirker sædets tæthed. Jo oftere de opstår, desto mere flydende sæd. Med sjældne seksuelle handlinger stagnerer og tykker det sig. Stejl cum kan være høj feber.

Med regelmæssigt seksuelt liv er blodpropper slet ikke normale. Afklare alt om i orden vil hjælpe bagposev hemmelig prostata, spermogram og urinanalyse. Hvis der er smerter under samleje og efter det, skal du lave ultralyd. I dette tilfælde kan du bestemme, hvad problemet er, og hvorfor sæden er blevet tyk.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Leukocytter i sædceller

Der er god leukocytter i sæden af god grund. Mest sandsynligt påvirkes denne proces af den inflammatoriske proces i testikelen eller dens bilag. Det kan også forekomme i prostata og urinrør.

Hvis du sammenligner antallet af leukocytter i sæden, smeden fra urinrøret og udskillelsen af prostata, vil det være let at bestemme lokaliseringen af den inflammatoriske proces. Behandling af prostatitis bør vælges korrekt. Naturligvis er det kun foreskrevet på basis af leukocytter. Men der er andre parametre, som du bør være opmærksom på. Denne mængde lecithinkorn, amyloide legemer, tilstedeværelsen af mikroflora og ekspansion af sædblære. At kende sådanne parametre, kan du vælge en god behandling.

Det er altid nødvendigt at overvåge antallet af leukocytter. Derfor er det nødvendigt at tage prøverne og undersøge lægerne hele tiden. Det er umuligt at se tilstedeværelsen af leukocytter i sæd. Dette tyder på, at sædcellerne hele tiden skal undersøges.

Protein i sæd

Hvad påvirker proteinet i sperma og hvor kommer det fra? Prostata og sædblærer har proteinforbindelser i deres sammensætning. De bliver øjeblikkeligt ødelagt under ejakulationen i aminosyrer ved hjælp af enzymer.

Blandt de basale aminosyrer, der udskilles af proteiner, er serin, leucin, glycin, tyrosin, glutaminsyre og histidin til stede i det sædvanlige plasma. Det gennemsnitlige aminosyreindhold er ca. 0,0125 g / ml.

Ud over aminosyrer og proteiner indeholder sædvanlig plasma et stort antal fri aminer. Denne spermidin, cholin, spermin og kreatin. Sidstnævnte komponent er kendt som kreatinvækst, hvilket forbedrer hjernens aktivitet. Kreatin i en betydelig koncentration er indeholdt i sædvæske. Han er i fuld reciprocitet af kreatinphosphokinase. Dette er et specifikt enzym, der i lang tid kan opretholde sin aktivitet i pletterne af det sædvanlige plasma. Derfor er sæd er kilden til mange nyttige komponenter.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.