Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Røntgen af ribbenene

Medicinsk ekspert af artiklen

Onkolog, radiolog
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 06.10.2021

Blandt de mange diagnostiske undersøgelser indtager røntgen af ribbenene et af de førende steder med hensyn til prævalens. Oftest ordineres proceduren, når der er mistanke om ribbenbrud. Hvis der opdages flere traumer, kan lægen insistere på at udføre et almindeligt røntgenbillede, hvilket er nødvendigt for at opnå mere objektive og fuldstændige oplysninger om skaden. Almindelig røntgen viser den eksisterende skade på de indre organer og hele brystet.

Ved røntgenstråling af ribbenene visualiseres knoglemekanismens tilstand, og rygsøjlen kan delvist ses. Graden af ioniserende stråling betragtes ikke som farlig for menneskers sundhed, så røntgenstråler kan betragtes som et godt alternativ til ultralyd,  [1] computere og magnetisk resonansbilleddannelse. [2]

Indikationer for proceduren

Den thoracale skeletramme er en pålidelig beskyttelse af de indre organer. Et røntgenbillede af ribbenene er faktisk det samme røntgenbillede af brystet, hvor du ikke kun kan se knoglestrukturer, men også hjertet, lungerne, luftvejene og rygsøjlen. Under undersøgelsen kan lægen se beskadigelse eller krænkelse af knoglernes form eller udviklingen af en hvilken som helst patologisk proces.

En røntgen af ribbenene er nødvendig, hvis en specialist har mistanke om tilstedeværelsen af sådanne sygdomme og tilstande:

 • traumatiske brystskader;
 • krænkelse af ribbenes integritet;
 • tumorprocesser i brystets organer;
 • fremmedlegemer i brystområdet;
 • lungepatologi;
 • knogletuberkulose;
 • nedsat knogledannelse, rakitis;
 • rygsøjlesygdomme;
 • brok i mellemgulvet.

Røntgenstråler af ribbenene foreskrives ofte ikke kun som en del af diagnosen af sygdommen, men også for at studere patologiens dynamik og bestemme behandlingstaktikken. [3]

Forberedelse

Praktisk talt er der ingen forberedelse til patienten nødvendig. Dagen før den planlagte undersøgelse er det tilrådeligt at udelukke fødevarer, der forårsager øget gasdannelse i tarmene (ærter, kål, kulsyreholdige drikkevarer), da overskydende gasser vil hæve membranen og lægge pres på lungerne og ribbenene.

Umiddelbart før røntgenbilledet bliver patienten bedt om at tage yderbeklædningen af, klæde sig af til taljen. Hvis der er smykker i nakken eller brystområdet, skal de fjernes. Hvis en person har langt hår, skal de samles: de bør ikke falde ind i billedområdet.

Inden undersøgelsen påbegyndes, bør patienten informere radiologen om de lidelser, der er lidt, kirurgiske indgreb på brystorganerne, om tilstedeværelsen af fremmedlegemer, implantater i det undersøgte område. Kvinder skal sørge for at rapportere graviditet.

Det anbefales at tage alle de medicinske dokumenter, som lægen kan have brug for: resultaterne af tidligere undersøgelser, diagnoser, ark med foreskrevet behandling osv. Alt dette kan hjælpe specialisten med at afkode radiografen for at afgive en mere informativ konklusion. [4]

Hvem skal kontakte?

Teknik ribbe røntgen

I de fleste tilfælde udføres ribbe-røntgenstråler i frontale og laterale fremspring. Denne tilgang giver dig mulighed for at vurdere brystets overordnede tilstand. Hvis vi naturligvis taler om en del af brystet, udføres en målrettet røntgen af de berørte ribben.

Patienten klæder sig af til taljen, presser brystet mod skærmen og indånder dybt (så brystet udvider sig), holder vejret. På tidspunktet for udvidelsen af intercostalrummene bliver costal -konturerne mere tydelige: det er da, at specialisten tager et billede.

Patientens position under røntgen af ribbenene kan være forskellig afhængigt af det undersøgte område og patologiens art. For eksempel, når man tager et direkte bageste billede, placeres personens nedre ribben vandret på ryggen. I dette tilfælde bør den midclavikulære linje på den diagnosticerede side være placeret langs sofaens median langsgående linje. Det øvre lem er forlænget langs kroppen, benene er bøjet i knæene. På frontplanet skal kroppen være parallel med sofaens plan. Denne position giver dig mulighed for tydeligt at se de nedre ribben, især på baggrund af intens mørkning af leveren. [5]

Hvis det er nødvendigt at udføre et direkte forreste billede af ribbenene, placeres patienten på maven, en lille højde placeres under hovedet, og hans ansigt vendes til den side, der er modsat diagnosen. Armene skal strækkes ud langs kroppen, underarmen og hænderne med bagsiden af kroppen tæt på bordet.

Ved udførelse af et sidebillede af patientens ribben placeres de på den diagnosticerede side med de øvre lemmer hævet og såret bag hovedet. Kroppens frontplan er parallelt, og sagittalplanet er vinkelret på sofaens plan.

For at opnå et fremre skråt billede, som er nødvendigt for at studere tilstanden i de anterolaterale kystområder, placeres en person på maven. Den diagnosticerede halvdel af brystet skal sidde tæt ind mod sofaens overflade, og den modsatte halvdel skal hæves let. Kroppens frontplan skal krydse sofaens plan i en vinkel på 40-45 grader. Det øvre lem fra siden af undersøgelsen strækkes ud langs kroppen og støder op til bagsiden af sofaen. Den anden arm er bøjet ved albuen, håndfladen hviler på bordet. Kriteriet for passende placering er at opnå et klart billede af ribbenes anterolaterale dele. [6]

For at opnå et posteriort skråt billede, der er nødvendigt for at studere tilstanden af de posterolaterale dele af ribbenene, lægges patienten vandret på ryggen og drejer langs kroppens længdeakse til højre eller venstre (afhængigt af hvilken side der skal undersøges ), indtil vinklen i skæringsområdet mellem kroppens frontplan og sofaens plan når 40-45 grader. Højder kan placeres under ryg, bækken, hofte og knæ. Det øvre lem fra den undersøgte side strækkes ud langs kroppen, og det andet trækkes tilbage bagud med vægt på sofaens kant. 

Ud over et oversigtsbillede i forskellige fremskrivninger er der undertiden behov for et observationsrøntgen. For at gøre dette forsøger de at bringe en del af ribben med mistanke om patologi til den centrale eller kantdannende position.

Kontraindikationer til proceduren

Vi må ikke glemme, at der er kontraindikationer til røntgen af ribbenene:

 • graviditetens første trimester (eller hele graviditetsperioden, afhængigt af situationen);
 • patientens alvorlige tilstand, forskellige dekompenserede tilstande;
 • åben pneumothorax, blødning;
 • psykiske lidelser, utilstrækkelig adfærd;
 • nogle gange fedme hos patienten.

De fleste eksperter påpeger, at der i princippet ikke er absolutte kontraindikationer til at foretage et røntgenbillede af ribbenene, og for sådanne kategorier af patienter som gravide og børn bør undersøgelsen kun udføres, hvis der er strenge indikationer, og hvis det er umuligt at bruge andre alternative diagnostiske metoder. [7], [8]

Normal ydeevne

De strukturelle elementer, der afgrænser brysthulen, består af brystets skelet, blødt væv og mellemgulvet. Brysthulets grænser:

 • ventral grænse - sternale segmenter;
 • dorsal grænse - hvirvellegemer og ribben;
 • laterale grænser - ribben, interkostalt blødt væv, subkutan struktur;
 • den kaudale grænse er membranen.

Den kraniale thoraxregion er afgrænset af blødt væv i det ventrale livmoderhalsområde og indgangen til brystkassen.

Under diagnosen af disse strukturer og organer er det vigtigt at klart vurdere placeringen af den patologiske proces. Om nødvendigt bør der tages yderligere røntgenbilleder fra andre synspunkter.

Røntgen af den brudte ribbe viser tilstedeværelsen af objektive tegn - især brudlinjen, som er lysere end knoglen i billedet. Det er også muligt at ændre knoglestrukturen, forskydning af fragmenter. Et indirekte symptom kan være en ændring i de tilstødende bløde væv, som også er godt visualiseret på billedet - dette er en mørkning på kanten på et røntgenbillede, forsvinden af fysiologiske oplysninger i leddene, fortykkelse og fortykkelse af skyggen af blødt væv, hvilket skyldes dannelsen af hæmatom og ødem. [9]

Et røntgenbillede af en ribbenbrud viser ikke altid specifikke tegn, derfor skal lægen ofte ordinere en computertomografi til patienten.

Ved en sådan krænkelse som Lyushkos rib, betyder de en unormal udvikling af ribbenets brusk, hvor deres forreste sektion er delt. Overtrædelsen er hovedsageligt ensidig, men den kan ikke kaldes en patologi, da den ikke er kompliceret af noget og på ingen måde påvirker menneskelivskvaliteten. [10]

Lushkos ribben på røntgen ligner en tæt formation, todelt foran, normalt lokaliseret nær brystbenet. Defekten findes ret sjældent (ca. 1% af tilfældene).

Chondroma er en godartet tumor, der dannes på basis af modent bruskvæv (hovedsageligt hyalinbrusk). Neoplasma vokser og udvikler sig langsomt og er asymptomatisk i lang tid. De første tegn begynder at genere, når de omgivende væv presses sammen, når de spredes til lungehinden og nervefibrene beskadiges. I sådanne situationer er der en deformation af brystet, udseendet af ribbesmerter. En chondroma placeret på skeletben kan identificeres med en konventionel røntgen. For eksempel, hvis en sådan tumor er lokaliseret på kystbuen, er det i røntgenprocessen muligt at overveje fokus for dysplasi og selve den cystiske neoplasma. Rondens chondroma på røntgenstråler på baggrund af blødt væv er usynlig, da det ikke er radioaktivt. Derfor anvendes til andre lokaliseringer af tumoren diagnostiske metoder såsom computertomografi, magnetisk resonansbilleddannelse samt biopsi og mikroskopundersøgelse. [11]

En anden medfødt patologi - cervikale ribben - er kendetegnet ved tilstedeværelsen af yderligere ribben i det cervikale segment af rygsøjlen. De cervikale ribben på røntgenstrålen har form af benede plader, symmetrisk placeret på siderne af rygsøjlen. Normalt er de fraværende, og deres påvisning giver os mulighed for at tale om en udviklingsmæssig anomali. Mindre ofte er sådanne cervikale elementer kun placeret på den ene side.

Røntgennummerering af ribben

Ribbenene er nummereret fra top til bund: Når de nærmer sig bækkenområdet, bliver disse knogler blødere og tyndere.

Den første ribbe er placeret nær kravebenet, og den tiende er lidt under xiphoid -processen. Kroppen af de første syv kostalpar har en gradvis overgang til bruskvævet, derefter er de forbundet til brystet.

De første og stærkeste syv par ribben kaldes sande, og det ottende, niende og tiende par kaldes falske ribben, da de har en bruskforbindelse mellem dem. Det ellevte og tolvte par er mobile, gratis og er kun fastgjort på den ene side - til rygsøjlen.

Skelettet af en voksen omfatter normalt tolv kystpar. Det sker, at der i løbet af udviklingen dannes et trettende par i et barn med lokalisering på niveau med den syvende eller ottende cervicale hvirvel. En anden sjælden anomali er dannelsen af en enkelt rudimentær ribbe i livmoderhalsområdet.

Komplikationer efter proceduren

En vis fare er røntgen af ribbenene under graviditeten. Den største sandsynlighed for at udvikle komplikationer sker i første trimester - det vil sige de første 12 uger af drægtigheden. Det er i denne periode, at fremtidens vitale systemer for den fremtidige baby dannes. [12] Derfor kan virkningen på moderens krop af et stort antal røntgenstråler have forskellige negative konsekvenser afhængigt af den periode, hvor undersøgelsen udføres:

 • de første 2 uger af drægtigheden: embryonisk død, spontan abort, ektopisk implantation;
 • 3-4 uger: krænkelser af det tidlige stadie af fosterudvikling, spontan afbrydelse;
 • 5-6 uger: forkert udvikling af babyens kirtelsystem, forstyrrelser i dannelsen af det immun-, nervøse, hæmatopoietiske system;
 • 7 uge: udvikling af lidelser fra fordøjelsessystemet og metaboliske processer;
 • 8 uge: patologi i det osteoartikulære apparat, dannelsen af mundhulen;
 • 9. Uge: dannelsen af lidelser i luftvejene og reproduktionssystemet;
 • 10-11 uger: hjertefejl, tandlidelser;
 • 12 uge: problemer med dannelsen af immunitet, med arbejdet i skjoldbruskkirtlen hos barnet.

Efter 12 uger falder den negative effekt af stråling på fosteret. Læger fraråder dog kraftigt røntgenbilleder fra kvinder uden en gyldig indikation. Hvis det er muligt, er det bedre at vente til slutningen af graviditetsperioden og først derefter foretage diagnosen. [13]

Hvis der er en ribbenskade eller et andet problem, hvor det er umuligt at bruge andre diagnostiske metoder, og du ikke kan undvære et røntgenbillede, udføres undersøgelsen i overensstemmelse med følgende anbefalinger:

 • kvinder dækker bækken- og maveområdet med beskyttende forklæder og puder;
 • informere den vordende mor om de mulige konsekvenser og komplikationer.

Konsekvenser efter proceduren

Forekomsten af negative konsekvenser eller komplikationer efter en ribbe-røntgenprocedure er ekstremt sjælden. Hvis patienten ikke har kontraindikationer til undersøgelsen, og selve røntgenstrålen udføres korrekt ved hjælp af specielt beskyttelsesudstyr, kan der opstå negative konsekvenser med en ekstremt lav sandsynlighed.

Generelt afhænger sandsynligheden for bivirkninger af patientens individuelle radiofølsomhed, mængden og varigheden af den modtagne stråling. Teoretisk set er reaktioner mulige:

 • fra nervesystemet (øget irritabilitet, hovedpine, svimmelhed, søvnforstyrrelser);
 • fra fordøjelseskanalen (kvalme, opkastning, diarré, ændringer i appetit, mundtørhed, udseendet af en ubehagelig smag i munden);
 • fra det hæmatopoietiske system (et fald i niveauet af neutrofiler og lymfocytter, monocytter, sjældent - let eosinofili, trombocytopeni).

Kvinder har større risiko for komplikationer under graviditeten.

Pas efter proceduren

Der er ingen strenge restriktioner og specifikke anbefalinger vedrørende pleje og behandling efter røntgen af ribbenene. Nogle begrænsninger kan være direkte relateret til det traume eller den patologi, i forbindelse med hvilken radiografien blev bestilt.

Nogle patienter er bekymrede over den strålingseksponering, som patientens krop modtager under den diagnostiske procedure. Det vigtigste for at fremskynde fjernelsen af radioaktive stoffer fra kroppen er overholdelse af drikkeordningen ved brug af mindst 2 liter vand om dagen. Ud over vand er det tilladt at drikke friskpresset juice, frugtdrikke, grøn te. Det er tilladt at drikke lidt rød tørvin. Druer, granatæbler, nødder og mejeriprodukter har også strålingsbekæmpende egenskaber. Svisker, hørfrø, brændenældeblade er nyttige. Det tilrådes at inkludere creme fraiche, hytteost, gulerødder, rødbeder, boghvede, skaldyr i kosten. Men du bør undgå produkter med konserveringsmidler, farvestoffer, smagsstoffer og smagsstoffer samt røget kød og halvfabrikata.

Ribbe-røntgenstråler er sikre, selvom de kun udføres, hvis det er angivet, fordi de er forbundet med en vis mængde strålingseksponering. Undersøgelsen er kun ordineret, hvis andre diagnostiske metoder ikke kan give tilstrækkelig information om patientens tilstand. Vær ikke bange for røntgenstråler: hvis du følger alle medicinske anbefalinger, vil diagnosen ikke forårsage udvikling af negative manifestationer og konsekvenser i kroppen.


ILive portalen giver ikke lægehjælp, diagnose eller behandling.
Oplysningerne offentliggjort på portalen er kun til reference og bør ikke bruges uden at konsultere en specialist.
Læs omhyggeligt regler og politikker på webstedet. Du kan også kontakte os!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheder forbeholdes.