^

Sundhed

A
A
A

Kløe i pungen hos mænd

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.11.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Blandt sygdomme i huden og subkutant væv i ICD-10 skelnes kløe separat, selvom det er et sekundært symptom på dermatologiske sygdomme. Et meget almindeligt problem - kløe i pungen hos mænd - som diagnose er inkluderet i overskriften "Dermatitis og eksem" med en separat kode - L29.1.

Årsager kløende pung hos mænd

Faktisk kan afklaringen "hos mænd" betragtes som overflødig, da  pungen  eller pungen (muskulokutane beholder af testiklerne) er en del af de ydre kønsorganer hos mænd, herunder børn og unge.

Et sådant irriterende symptom som kløe i huden på pungen har en anden ætiologi, og dermatologer bemærker som hovedårsagerne til dets udseende som:

  • bid af fnatmiden (Sarcoptes scabiei) spredes ved direkte kontakt eller forurenet sengetøj, og udvikler  fnat ; [1]
  • pubic pediculosis eller  phthiriasis ; [2]
  • mykoser - skade på huden i området af lyskefolderne af dermatofytsvampe (Epidermophyton, Microsporum, Trichophyton), som er diagnosticeret som  lyskeepidermophytosis ; [3]
  • candidomycosis  af de ydre kønsorganer (candidiasis eller trøske) - en sygdom forårsaget af den gærlignende svamp Candida albicans; [4]
  • forskellige former for dermatitis, herunder kontakt - simpel irriterende og allergisk, samt eksem (atopisk dermatitis). [5]Forresten kan dermatitis kun lokaliseres på pungen og lysken og være en multifaktoriel patologi;
  • omvendt genital psoriasis eller  psoriasis på kønsorganerne ; [6]
  • kønsvorter (også kaldet kønsvorter); deres udseende er resultatet af hudlæsioner med det humane papillomavirus (HPV type 2 eller 6), som er inficeret gennem seksuel kontakt; [7]
  • genital herpes , forårsaget af herpes simplex virus (HSV), der overføres via enhver kontaktvej. [8]

Invasion Enterobius vermicularis - pinworms hos børn - fremkalde kløe i pungen hos et barn eller en ung; hos voksne er denne helminthiasis heller ikke ualmindelig, og om natten forårsager den alvorlig kløe i pungen og anus, såvel som i mellemkødet.

Risikofaktorer

Der er visse risikofaktorer for udseendet af dette symptom, især utilstrækkelig hygiejne, øget svedtendens, overvægt, stramt tøj, tilstedeværelsen af intertrigo-  bleudslæt i lysken .

Kontakt af den meget tynde, kapillære hud på pungen med den omgivende hud, høj luftfugtighed og temperatur - i mangel af luftadgang - er ideelle betingelser for udvikling af kontaktdermatitis (på grund af materialet af undertøj, kondomlatex osv.). ) og allergiske hudreaktioner (på de samme kropsplejeprodukter), som forårsager hyperæmi, kløe og hævelse af pungen.

Desuden er risikoen for hudkløe ved diabetes og skjoldbruskkirtelsygdomme øget; mangel på riboflavin (vitamin B2), jern og zink; astma og høfeber; med svækket immunitet og onkologi.

Patogenese

Generelt  skyldes patogenesen af hudkløe , uanset dens placering, irritation af frie nerveender forbundet med receptorer i epidermis og dermis og frigivelsen af pro-inflammatoriske mediatorer (cytokiner) og/eller kemiske mediatorer, hvoraf en er histamin, frigivet som reaktion på allergeneksponering fra dermal mastitisceller.

Frigivelse af cytokiner kan medieres af immunsystemet, såsom ved atopisk dermatitis. Øget kløe er forårsaget af andre biologisk aktive forbindelser, neurotransmittere og neuropeptider: acetylcholin, serotonin, nogle prostaglandiner og proteinaser, lymfokiner og interleukiner.

Fornemmelsen af kløe overføres langs de sympatiske afferente fibre C til rygmarvens dorsale horn og derefter - langs spinothalamuskanalen - til cerebral cortex.

Symptomer kløende pung hos mænd

Ledsagende kløesymptomer varierer afhængigt af ætiologien.

I nogle tilfælde er de første tegn i form af eventuelle synlige ændringer i huden på pungen og det anogenitale område fraværende, det vil sige, kløe kan være det første symptom, som i tilfælde af infektion med pinworms, som forårsager ret intens kløe af pungen om natten.

Om natten er der en stærk kløe i pungen, samt mellem pungen og anus med fnat - med små røde papulær-vesikulære udslæt på huden (ved en omhyggelig undersøgelse af huden kan du bemærke de bevægelser, som kryds).

Ved svampeinfektioner, der påvirker huden i kønsorganerne, de indvendige lår og balder, er der rødme, et papulært udslæt i form af ringe med skællende kanter og kløe i pungen og mellemkødet. Udslættet er smitsomt og kan spredes i hele kroppen.

Hvordan candidomycosis manifesterer sig, i detaljer i artiklen -  Symptomer og tegn på trøske hos mænd .

Kontakteksem er karakteriseret ved rødme og kløe i pungen med afskalning af epitelet (afskalning). Eksem (atopisk dermatitis) viser sig normalt som pletter af irriteret, rød eller rødlig-grå hud, der kan udvikle små væskefyldte blærer; ekssudat fra dem oser med dannelsen af områder med gråd og erosion af huden, til sidst dækket af en skorpe.

Symptomer på kønsvorter (anogenitale vorter) hos mænd er beskrevet detaljeret i publikationen -  Kønsvorter hos mænd .

Brænding og kløe i pungen og penis, hævelse af det subkutane væv, hyperæmi og ømhed i det berørte område, blæredannelse udslæt og ulceration dækket med en sårskorpe - disse symptomer er velkendte for dem, der har oplevet genital herpes.

Mere nyttig information i materialet -  Kløe, svie og rødme i det intime område hos mænd .

Komplikationer og konsekvenser

De vigtigste konsekvenser og komplikationer af pruritus i pungen og andre mandlige kønsorganer manifesteres ved excoriation - hudridsning i form af ridser og slid. Ridser kan bløde og nemt blive inficeret med bakterier og vira, som kan forårsage hudbetændelse.

Også ridser kan føre til lokal fortykkelse af de liderlige og underliggende lag af huden - lichenificering.

Med fnat i huden på pungen og perigenital zone kan der dannes tumorlignende infiltrater - godartet lymfoplasi i huden. Og i tilfælde af genital candidomycosis er udviklingen af  candidal balanoposthitis mulig .

Diagnosticering kløende pung hos mænd

I dermatologi begynder diagnosen med en fysisk undersøgelse af patientens hud og en sammenligning af de identificerede ændringer med klager og anamnese; en  undersøgelse af huden  udføres - med definitionen af den morfologiske type udslæt og under hensyntagen til deres lokalisering.

Tests kan omfatte: hudafskrabninger (for svamp eller fnat), perianal podning, papillomavirusbiopsi, hudtest for allergener; blodprøve for eosinofiler, PCR-analyse for HPV, for antistoffer mod HSV.

For at udelukke diagnostiske fejl og foreskrive den korrekte behandling er differentialdiagnose ekstremt vigtig, da der er tilfælde, hvor ætiologien af udslæt i dermatoser, mod hvilken pungen kløe opstår, er vanskelig at bestemme klinisk. Derfor kan dermatologer ordinere yderligere undersøgelser.

Læs også -  Diagnose af pruritus .

Behandling kløende pung hos mænd

Symptomatisk behandling er rettet mod at lindre kløe. Ret hurtigt, men ikke helt, går det over efter brug af  Fenistil antihistamingelen ; anden  kløesalve kan også bruges . Oral medicin er også ordineret -  antihistaminer .

I overensstemmelse med diagnosen anvendes topiske midler:

Ætiologisk behandling kræver parasitære og svampesygdomme. Parasitten  benzylbenzoat  (i form af en salve eller creme) bruges til behandling af fnat; der er også en  aerosol til fnat . Skamlus bortskaffes med Permethrin og andre  lusesalver .

Orale anthelmintika bør anvendes mod pinworms, såsom Piperazine adipat eller  Helmintox  (Pyrantel) tabletter.

Svampeinfektioner reagerer bedst på lokale og systemiske antimykotika, som i detaljer:

Læs også:

Det anbefales desuden at tage antioxidantvitaminer (A, C og E) og B2.

For nogle sygdomme, der forårsager kløe i pungen hos mænd, er fysioterapibehandling mulig -  Fysioterapi for dermatitis og dermatose .

Alternativ medicin og homøopati

I nogle tilfælde kan alternativ behandling hjælpe:

Med svampeinfektioner og kønsvorter foreslås det at kæmpe med en pasta af frisk hvidløg med tilsætning af olivenolie (påfør det berørte område i et par timer to gange om dagen); naturlig æblecidereddike, tranebærjuice, aloe juice og tea tree æterisk olie.

Ved hudirritation af pungen kan naturlig honning og havtornolie anvendes.

Med en svampeinfektion inkluderer urtebehandling påføring af juice fra frisk celandine samt brug af lakridsrod: den knuses til pulver, blandes med vand til en opslæmningstilstand og koges i 10 minutter. Midlet påføres huden i et kvarters tid to gange om dagen.

Homøopati tilbyder svampedræbende midler som Petroleum, Silicea, Graphites, Sepia og Thuja. Og med nederlaget for svampen Candida - Borax og Helonias. Hvis kløe er forbundet med eksem, anbefaler homøopater Sulphur, Hepar sulphuris, Lycopodium clavatum og Natrum Muriaticum.

Forebyggelse

Den vigtigste forebyggelse er hygiejne. Det er nødvendigt at overvåge kønsorganernes renhed og tørhed og undgå faktorer, der fremkalder irritation. Det vil sige, at det er bedre at vaske lysken og kønsdelene med mild sæbe (du kan bruge babysæbe med snor og kamille), forhindre overophedning og ophobning af fugt, undgå stramt syntetisk undertøj, behandle bleudslæt i tide.

Hygiejnebegrebet omfatter også beskyttet sex.

Vejrudsigt

Fnat, svampeinfektioner og kontaktirritativ dermatitis kan også helbredes. Men med hensyn til andre sygdomme ledsaget af kløe i pungen - atopisk dermatitis, genital psoriasis, kønsvorter og herpes - er prognosen ikke så optimistisk på grund af deres tilbagefald.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.