^

Sundhed

A
A
A

Hvad skal man gøre, hvis man bider sig i tungen?

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 13.11.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Nogle gange bider folk sig i tungen. For nogle sker det af og til, for andre sker det jævnligt. Ud over alternative tegn forbundet med dette fænomen er der en rimelig forklaring.

Årsager tungebid

Så hvorfor sker der tungebid? Der er flere hovedårsager:

  • neurologisk - i tilfælde af krænkelser af det centrale og perifere nervesystem er der en tonisk spænding af tyggemusklerne, hvilket fører til deres uregulerede sammentrækning;
  • psykologisk - stress, overspænding fremkalder frivillig bevægelse af maxillofacial muskler;
  • dental - malocclusion, behandling af dårlig kvalitet, dårligt udvalgte bøjler, dårligt passende proteser;
  • osteopatisk - konsekvenserne af fødselsskader, osteochondrose af den cervikale rygsøjle.

Risikofaktorer

Alkoholisme, overdreven rygning, sovemedicin, antidepressiva kan forværre problemet med at bide tungen. Risikofaktorer omfatter også en krænkelse af nasal vejrtrækning, som opstår som følge af hyppig rhinitis, adenoider, krumning af næseskillevæggen, helminth-infektion og tyggegummimisbrug. Nogle gange, efter anæstesi under behandling og udtrækning af tænder, er der et tab af følsomhed, og med det, et overskud af den indsats, der kræves for at tygge.

Symptomer tungebid

Efter at have bidt tungen føler du straks smerte, der dannes et sår på den, rødme, nogle gange vises en klump. En voldsom reaktion følger især, når barnet gjorde det. Oftest sker dette under måltider.

I en drøm bemærkes bid normalt ikke, før han vågner, og først da føler en person ubehag i munden, ømhed og brændende, mens han børster tænder, tygger mad. Du kan bide tungen meget hårdt, mens såret bløder, suppuration undertiden dannes i området for dets lokalisering, og der udvikles en inflammatorisk proces.

Ofte klager forældre over, at barnet klikker på kæben og bider sig i tungen om natten, nogle gange formår de at bide under tungen.

Komplikationer og konsekvenser

En alvorlig form for krampagtig sammentrækning af kæbemusklerne kan føre ikke kun til dannelsen af sår på tungen, men også til sletning af tandemalje, udvikling af inflammatorisk-dystrofisk parodontale væv.

Selve såret kan degenerere til et tuberkuløst sår, der opstår keratinisering af slimhinden (leukoplakia), og der dannes en ondartet dannelse.

Diagnosticering tungebid

For at stille diagnosen skal du først kontakte en tandlæge, som ud fra en anamnese, undersøgelse kan fastslå årsagen til slibningen og tungebiden, eller henvise ham til en nærmere undersøgelse til neuropatolog, sende biomateriale til histologi.

Behandling tungebid

Problemet med at bide tungen forekommer os ikke væsentligt, og ikke desto mindre kan såret gøre ondt og hele op til en uge, hvilket forårsager besvær og ubehag. Derfor har hun brug for behandling.

Alt relateret til tandproblemer vil blive afgjort af lægen:

  • sliber tændernes skarpe kanter;
  • installer et beslagsystem for at korrigere malocclusion, specielle plader, der reducerer kraften af kæbekompression;
  • behandle kariestænder, geninstallere proteser, udskifte gamle fyldninger.

Hvad skal en person gøre, hvis han bider sig i tungen? Hvordan behandler man et sår? Hvis såret bløder, skal du trykke det fast mod ganen eller kinden. Is pakket ind i et rent stykke klud eller en steril bandage hjælper med at stoppe blødningen.

Det er en god idé at skylle munden med mundskyl, hvis du har en derhjemme. Saltopløsning er også egnet (en teskefuld salt pr. Glas varmt vand), en blanding i lige dele af 3% hydrogenperoxid og vand, en opløsning af bagepulver.

Du kan smøre den bidte tunge med aloe vera gel, smertestillende og antiseptisk til mundhulen, dental klæbepasta, mælk af magnesia, sælges på et apotek. For ikke at sluge disse midler er det bedst at anvende dem på en bandage og holde dem mod såret. Behandlingshyppigheden bør være mindst 3 gange dagligt.

Af de alternative opskrifter har honning en god helbredende effekt. Når du putter en ske i munden, skal du holde den der i et stykke tid uden at synke. Det omslutter slimhinden, beskytter mod reproduktion af patogener. Tilføjelse af gurkemeje til sødmen vil kun øge dens antibakterielle virkning.

Forebyggelse

Den vigtigste forebyggende foranstaltning er regelmæssige besøg hos tandlægen, rettidig tandbehandling, eliminering af skarpe uregelmæssigheder, der er dannet, justering af proteser, udskiftning af slidte og korrektion af bid. Når man deltager i traumatisk sport, er det nødvendigt at bruge beskyttelsesudstyr.

Mennesker, der lider af epileptiske anfald, bør fortælle andre om deres problem, give anbefalinger om dette spørgsmål.

Når du tager mad, skal du tygge den langsomt, uden hastværk.

Vejrudsigt

Prognosen er gunstig, læsioner heler hurtigt eller tager længere tid at hele, hvis de behandles.

Alternativt tegn til at bide sig i tungen

Og hvad forbinder folk at bide i tungen med? Ifølge en version advarer skiltet om et skænderi med dine omgivelser, ifølge en anden, at dårlige ønsker taler om dig. Men sandsynligvis det sikreste - det er tid til at stoppe samtalen og ikke udslette unødvendig information.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.