^

Sundhed

Coronavirus COVID 19

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 27.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

I slutningen af 2019 blev verden chokeret over en lidt studeret virusinfektion - den såkaldte "kinesiske virus" eller coronavirus COVID-19. Dette er en akut viral patologi, der er kendetegnet ved en overvejende læsion i luftvejene og i mindre grad fordøjelseskanalen. Coronavirus henviser til zoonotiske infektioner - det vil sige dem, der kan overføres til mennesker fra syge dyr.

Coronavirus COVID-19 er først og fremmest farlig, fordi der ikke er kendt lidt om det, og der er ingen specifik behandling og vacciner, der kan redde fra infektion. Derfor er det ekstremt vigtigt, at folk ved så meget som muligt om sygdommen: dette er nødvendigt for at forebygge og tidligt opdage tilfælde af patologi. Det er ikke forgæves, at de siger: advarslet betyder bevæbnet.

Struktur coronavirus COVID 19

Specialister var i stand til at bestemme proteinstrukturen i coronavirus COVID-19, som tillader det at komme ind i cellerne. Denne opdagelse er meget vigtig for videnskaben, fordi det med sin hjælp er lettere at arbejde med oprettelsen af en specifik antiviral vaccine.[1]

Tidligere opdagede forskere, at coronavirus COVID-19 er en direkte "relativ" af det infektiøse patogen SARS (SARS) . Efter eksperimentet viste det sig imidlertid, at de færdige antistoffer mod SARS-patogenet ikke er i stand til at binde den "kinesiske" coronavirus. Hvad er der?

Forskere har beskrevet S-proteinstrukturen, der dækker den virale membran og spiller rollen som det vigtigste værktøj til celleskade. Proteiner "maskerer" og antager formen af molekyler, der er nødvendige for cellerne: dette giver dem mulighed for at binde sig til visse indhyllede receptorer og komme ind. Især interagerer coronavirus S-protein COVID-19 med ACE2 (angiotensin-konverterende enzym).

Ved hjælp af den mikroskopiske CEM-metode var det muligt at bestemme den tredimensionelle organisering af proteinoverfladen på den "kinesiske" coronavirus med en opløsning på mindre end 3,5 Ångstrøm. Specialister begyndte at studere den originale, ikke introduceret i celle S-proteiner.

Som et resultat adskiller molekylet sig praktisk talt ikke fra det forårsagende middel til SARS-infektion. Men nogle forskelle var stadig til stede: for eksempel havde segmentet, der kom i kontakt med ACE2-receptoren, øget affinitet for målet, som er ansvarlig for den hurtige og lette infektion af celler og den yderligere spredning af patogenet. Antistoffer mod SARS-infektion er ikke i stand til at styrke sig godt på S-proteinerne i coronavirus COVID-19, så den forventede bindingsvirkning forekommer ikke. Imidlertid pågår forskning i den virale struktur.[2]

Livscyklus coronavirus COVID 19

Coronaviruses har længe været kendt af videnskaben. Dette er en relativt stor viral familie, der kan provokere udviklingen af forskellige patologier - milde variationer som forkølelse og de mest alvorlige (især sådanne komplekse coronavirusinfektioner som Mellemøsten respiratorisk syndrom MERS-CoV, akut respiratorisk syndrom SARS-CoV). Det sidst kendte årsagsmiddel, coronavirus COVID-19, er en ny kultur af mikroorganismer, der endnu ikke er identificeret hos mennesker.

Livscyklen for coronavirus COVID-19 har ikke brug for DNA, og dette er dens signifikante forskel fra andre RNA-holdige infektioner, der allerede er undersøgt (for eksempel HIV). Dette forklarer især ineffektiviteten af antiretroviral behandling, der bruges til at undertrykke udviklingen af HIV. Bæreren af genetiske data i coronavirus er ikke DNA, men en enkelt RNA-streng, der varer 20-30.000 nukleotider. Dette betyder, at virusproteinet produceres af den berørte celle øjeblikkeligt på RNA, hvilket forklæder sig selv som matrix-RNA fra bæreren. Efter penetrering i cellen producerer virussen et specifikt enzymstof, RNA-polymerase, der skaber kopier af virusgenomet. Dernæst producerer den berørte celle de resterende proteiner, og nye virioner begynder at udvikle sig på den.

Mikroskopisk undersøgelse af den virale partikel har form af en oval med en masse små rygsøjler dannet af S-proteinet. Dette særlige protein spiller rollen som en slags magnet, der binder til et mål på celleoverfladen i den berørte krop.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen er inkubationsperioden for COVID-19 coronavirus sygdom i gennemsnit 2-14 dage. Kinesiske læger har imidlertid allerede oplyst, at der var tilfælde, hvor denne periode blev forlænget til 27 dage. Derudover er en inficeret person i stand til at sprede infektionen fra den første inkubationsdag.[3]

Andre interessante fakta om coronavirus COVID-19:

 • Coronavirus modtog dette navn i forbindelse med den specifikke konfiguration af proteinforbindelsen, der ligner en corona.
 • Coronavirus COVID-19 viste sig at være mindre patogent sammenlignet med den tidligere lignende SARS-virus, der "rasede" i 2003 og førte til døden af 10% af de syge mennesker (til sammenligning: ca. 3% af de syge dør af COVID-19).
 • Ifølge eksperter bør forekomsten falde med ankomsten af varme, da coronavirus udvikler sig bedre og vedvarer under kolde forhold.
 • Den største fare for COVID-19 coronavirus er den store sandsynlighed for lungeskade. Oftest forekommer død som følge af den alvorlige forløb af lungebetændelse.
 • Oplysninger om immunitet efter coronavirus-infektion er endnu ikke rapporteret. Helt i starten talte læger om dannelsen af erhvervet immunitet, men derefter blev der registreret flere tilfælde af gensygdom hos mennesker, der havde COVID-19 coronavirus. Derfor er spørgsmålet om immunitet hidtil åbent.

I de oplysninger, der er bebudet af sundhedsministeriet, hedder det: denne type coronavirus overføres med luftbårne dråber fra en inficeret organisme til en anden. [4

Folk betragtes som de mest smitsomme, når de viser symptomer. Distribution er mulig, før mennesker udvikler symptomer.

Hvor let er det at sprede virussen? Spredes fra kontakt med inficerede overflader eller genstande. Det er muligt, at en person kan blive inficeret med COVID-19 ved at røre ved overfladen eller genstanden, som virussen er placeret på, og derefter røre ved sin egen mund eller næse. 

Den fækale-orale transmission er også tilladt: for eksempel i Hongkong blev mennesker inficeret gennem kloaksystemet og uvaskede hænder.

Der er ingen grund til at tro, at nogen dyr, inklusive husdyr, kan være kilden til infektion med denne nye coronavirus. Indtil videre har CDC ikke modtaget nogen rapporter om sygdommen hos husdyr eller andre dyr COVID-19. Der er i øjeblikket ingen bevis for, at kæledyr kan distribuere COVID-19. Da dyr imidlertid kan overføre andre sygdomme til mennesker, er det altid nyttigt at vaske hænderne. [5]

Coronavirus spreder sig hurtigere. Normal influenza har et reproduktionsnummer på ca. 1,3, hvilket betyder, at enhver inficeret person kan smitte i gennemsnit 1,3 personer. Dette nummer bruges til at måle epidemiens potentiale. Når den er større end en, har sygdommen en tendens til at sprede sig. I 2009, under H1N1 influenzapandemien, havde virussen et reproduktionsnummer på 1,5. Tilgængelige studier viser, at det reproduktive antal af coronavirus er fra 2 til 3. 

Som influenzavirus er coronaviruses indhyllede vira, hvilket gør dem modtagelige for miljøforhold som høje temperaturer, udtørring og sollys. Virussen overlever i et fald på 28 dage, hvis temperaturen er under 10 grader, og kun en dag, når temperaturen overstiger 30 grader.[6]

Symptomer

Ifølge data rapporteret af Det Europæiske Center for Forebyggelse og kontrol af patologier er følgende grundlæggende symptomer karakteristiske for coronavirus COVID-19:

 • feber;
 • hoste med varierende intensitet;
 • åndedrætsbesvær, åndenød;
 • muskelsmerter;
 • en stærk følelse af træthed.

Andre mulige tegn på coronavirus kan være kvalme og diarré: De registreres i 10% af tilfældene og kan endda gå foran andre symptomer. I de tidlige rapporter fra Wuhan havde 2-10% af patienterne med COVID-19 gastrointestinale symptomer såsom diarré, mavesmerter og opkast. [7], [8]Mavesmerter blev registreret oftere hos patienter, der blev indlagt på intensivafdelingen, end hos personer, der ikke havde brug for pleje på intensivafdelingen, og 10% af patienterne havde diarré og kvalme 1-2 dage før udviklingen af feber og luftvejssymptomer

Nogle patienter har konjunktivitis. Det kan bemærkes, at symptomerne generelt har meget til fælles med influenzainfektion. [9]Nogle forskelle fra influenza er imidlertid:

 • coronavirus-infektion begynder bogstaveligt pludseligt - patienten bliver syg, selv om intet for et minut siden intede noget problemer;
 • temperaturen stiger kraftigt og kraftigt - ofte over 39 ° C;
 • tør hoste, ikke lindrende, svækkende;
 • åndenød kan ledsages af intrathoracic smerte, hvilket indikerer udviklingen af viral lungebetændelse;
 • Patientens svaghed er så udtalt, at folk ofte ikke trivielt kan løfte armen eller benet.

Coronavirus COVID-19, der kommer ind i kroppen, påvirker primært den nedre luftvej. Ved influenza påvirkes det øvre luftvejssystem først.

Hvis der opstår mistænkelige symptomer, skal du straks kontakte en læge til infektionssygdomme eller din familielæge.

Diagnosticering

Hvis du har mistanke om infektion med coronavirus COVID-19, skal du konsultere en læge. Hvis mistankerne er berettigede, vil lægerne tage det biologiske materiale fra patienten og sende ham til et laboratorium udstyret med specielle testsystemer til bestemmelse af virussen. Disse systemer findes i tilstrækkelige mængder i centrale medicinske institutioner og laboratorier: der er ingen mangel på dem.

Virkningen af sådanne test er baseret på den velkendte PCR-metode - polymerasekædereaktion. Denne teknik har mange fordele: den er almindelig, meget følsom, og resultatet kan opnås hurtigt nok. For at bestemme en infektiøs sygdom tages biomateriale oftest fra patientens nasopharynx, men slim, sputum, urin, blod osv [10]. Kan også blive et materiale til forskning, [11]

Til dato er der allerede udviklet flere testsystemindstillinger. Nogle af dem sigter mod udelukkende at påvise COVID-19 coronavirus, mens andre også kan opdage det forårsagende middel af SARS, et alvorligt akut respiratorisk syndrom. Det er vigtigt, at alle test tillader, at patologi bestemmes, selv i de meget tidlige stadier af udviklingen.[12]

Som for andre metoder til diagnosticering af coronavirus er de hjælpestoffer og kan bruges til at vurdere graden af skade på indre organer, luftvejene. For eksempel at udelukke eller bekræfte udviklingen af lungebetændelse udføres radiografi.

Differential diagnose

Differentialdiagnose af coronavirusinfektion udføres med rhinovirusinfektion , viral gastroenteritis, respiratorisk syncytial infektion .

Behandling

Til dato er der ingen specifik behandling af sygdommen forårsaget af coronavirus COVID-19. Hovedterapien er rettet mod at opretholde patientens krop i overensstemmelse med dens kliniske tilstand.

Kinesiske læger tester en kombination af flere antivirale lægemidler på én gang. Høje doser af det velkendte influenzamiddel Oseltamivir anvendes samt lægemidler til behandling af HIV-infektion, såsom Lopinavir og Ritonavir. [13]Mange patienter har med succes gennemgået behandling med det antivirale lægemiddel Abidol: [14]dette lægemiddel blev inkluderet i et af behandlingsregimerne for coronavirus COVID-19 i kombination med Ribavirin og Chloroquinphosphat, [15]interferon eller Ritonavir (Lopinavir). [16]Et klinisk forsøg med Remdesivir, [17]Baricitinib [18]til behandling af COVID-19, er begyndt.

FDA-godkendt ivermectin til behandling af parasitære infektioner hæmmer in vitro replikation af SARS-CoV-2 (COVID-19). En enkelt behandling kan forårsage en reduktion af virussen med 5.000 gange i 48 timer i cellekultur. Ved behandling med ivermectin blev der observeret et 99,8% fald i viralt RNA associeret med celler (hvilket indikerer ikke-udgivne og ikke-udpakkede virioner). [19]Ivermectin er bredt tilgængeligt på grund af dets optagelse i WHO's modelliste over essentielle lægemidler.

Ud over antivirale lægemidler er symptomatisk behandling obligatorisk. Der ordineres medicin for at normalisere temperaturen, lette hoste, lindre ødemer osv. Det er også muligt at bruge specifikke immunglobuliner og kortikosteroider - med stigende forringelse af patientens tilstand, med langvarig lymfopeni, med reduceret iltmætning i blodet.

Hvis der er risiko for at udvikle komplikationer fra coronavirus, udføres antibiotikabehandling og mekanisk ventilation.

Forebyggelse coronavirus COVID 19

Der er ingen specifik profylakse for coronavirus COVID-19-infektion, selvom arbejdet med udvikling af vacciner er ret aktivt. Der er imidlertid generelle måder at forhindre virussygdomme, der også gælder coronavirusinfektion. Så hvordan beskytter du dig mod coronavirus-skader?

Det er vigtigt at vaske hænderne regelmæssigt og desinficere genstande til systematisk brug (telefoner, fjernbetjeninger, computermus, nøgler, dørhåndtag osv.).

Rør ikke ved uvaskede hænder i ansigtet, øjnene osv.

Enhver person skal altid have desinfektionsmidler med sig - først og fremmest til håndinfektion. Coronavirus dør, når det udsættes for alkohol.

Vær forsigtig, når du besøger områder i en stor samling mennesker (transport, supermarkeder osv.) - det er bedst at røre overflader og genstande med almindelig brug så lidt som muligt eller bære beskyttelseshandsker.

Du kan ikke tage mad fra en fælles beholder eller pakke, sige hej til hånden og kommunikere tæt med ukendte mennesker - i det mindste indtil det epidemiologiske billede på coronavirus er stabiliseret.

For forebyggelse kan du bære et beskyttende bandage (maske), selvom det er mere indiceret til allerede syge mennesker. Engangsmasker skal udskiftes hver 2-3 time. At give dem igen er forbudt.

Hjemme og på arbejdet skal alle værelser systematisk ventileres.

Du bør ikke tage medicin "til forebyggelse": sådanne handlinger vil ikke beskytte mod coronavirus, men de kan "smøre" det kliniske billede i tilfælde af sygdom, hvilket vil påvirke prognosen negativt. [20]

Under epidemien er det uønsket at tage på lange ture og rejser. Men hvis du ikke kan undvære det, er det vigtigt at følge disse regler:

 • selv på planlægningsfasen af turen skal du foretage forespørgsler om den epidemiologiske situation for coronavirus;
 • det er nødvendigt at tage og bruge enheder til at beskytte åndedrætsorganerne;
 • under ture kan du kun drikke vand, der er købt i butikker i lukkede containere, kun spise mad, der tidligere er blevet varmebehandlet;
 • vask regelmæssigt dine hænder, inklusive før måltider og efter at have besøgt offentlige områder.

Det er nødvendigt at undgå markeder, hvor dyr og skaldyr sælges, samt forskellige begivenheder, hvor dyr, der kan være en kilde til infektion med en coronavirusinfektion, er massivt involveret. [21]

Andre vigtige forebyggende henstillinger:

 • Forsøg at holde sig væk fra andre mennesker - i det mindste ikke nærmere end 1 m.
 • Spis godt, før en sund livsstil, gå ofte i den friske luft.
 • Hvis nogen er syge derhjemme, skal du kontakte din familielæge. Hvis det er muligt, skal du give patienten et separat rum, begrænse kontakten med ham, læg en medicinsk bandage. Vask dine hænder oftere med vaskemiddel, desinficere genstande og ventiler rum.

Hvis du har mistanke om, at du har haft kontakt med en patient inficeret med COVID-19 coronavirus, eller du for nylig er vendt tilbage fra et andet land, skal du ringe til din familielæge og forklare situationen. Det er ikke nødvendigt at uafhængigt gå til en medicinsk institution for ikke at sætte andre i fare. Dernæst skal du tydeligt følge instruktionerne fra din læge.

Vejrudsigt

I gennemsnit er den samlede varighed af sygdomsforløbet med coronavirus COVID-19 sammen med inkubationsperioden lidt mere end en måned. I mangel af behandling såvel som under andre uheldige omstændigheder kan der udvikle komplikationer:

 • alvorlig beruselse af kroppen;
 • øget akut respirationssvigt;
 • lungeødem;
 • multiple organsvigt.

Med udviklingen af komplikationer er prognosen for coronavirus-patologi ugunstig - patienten dør i mange tilfælde.

Ifølge WHO døde 2% af de identificerede patienter i Wuhan og omkring 0,7% uden for Wuhan. Dødeligheden er 15 gange højere end konventionel influenza (0,13%) og H1N1 influenza (0,2%). 

En undersøgelse offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet Infecious Diseases af 30. Marts 2020 viste, at dødsfrekvensen fra coronavirus er lavere end tidligere rapporteret, men det er stadig farligere end sæsoninfluenza på omkring 0,66%. Denne dødelighed i coronavirus er lavere end i tidligere skøn, da den tager højde for potentielt mildere tilfælde, der ofte ikke er diagnosticeret, men alligevel er den meget højere end hos 0,1% af mennesker, der døde af influenza. [22]

Hvad angår prognosen for spredningen af virusinfektion, sagde eksperter to muligheder. Den første af disse involverer spredning af coronavirus til et pandemisk niveau. I den anden mulighed taler de om udbrud af sygdommen i forskellige dele af planeten med den yderligere etablering af kontrol over patogenet og gradvis udryddelse af spredningen.

For at forbedre prognosen for sygelighed bør rettidige karantæneforanstaltninger indføres, og massemængderne bør begrænses. De fleste eksperter er sikre på, at med opvarmningen vil coronavirus COVID-19 miste sin aktivitet, og procentdelen af tilfælde vil blive meget lavere.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.