Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Aphonia: funktionel, organisk, psykogen, sand

Medicinsk ekspert af artiklen

Onkolog, otolaryngologist
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 18.10.2021

Tabet af evnen til at ytre en stemme kaldes aphonia. På samme tid taler en person kun hviskende uden hæshed, hvæsen, karakteristisk for dysfoniske lidelser. Alle patienter med afoni skal overvåges omhyggeligt. Terapeutiske foranstaltninger udføres afhængigt af årsagerne til overtrædelsen. Kompetent og rettidig behandling giver dig mulighed for hurtigt at vende tilbage til din stemme uden at miste eller forvrænge tonen. [1]

Epidemiologi

Stemmeforstyrrelser er ofte årsagen til at søge lægehjælp: ca. 0,25% af alle ambulante patienter og mere end 3% af alle otolaryngologiske patienter går til læger med klager over sådanne lidelser. Derudover er mange tilfælde af afoni relateret til tilbagevendende patologier (mere end 10%). Ifølge kliniske observationer er afoni, uanset oprindelse, tæt forbundet med en stressfaktor, psykisk lidelse (oftest - med angstdepressive lidelser).

Ifølge forskellige statistikker anslås forekomsten af foniatriske sygdomme til 3-9%, og gennem livet forekommer afoni i en eller anden grad hos 15-28% af mennesker.

Tab af stemme er mere almindeligt hos kvinder end hos mænd. Fordeling blandt pædiatriske patienter - fra 3 til 45%og hos ældre 70-80 år - op til 35%. Ikke desto mindre blev der ikke fundet nogen entydig afhængighed af udviklingen af afoni på alder.

I løbet af det sidste årti har læger noteret en kraftig stigning i antallet af patienter med funktionelle lidelser i vokalapparatet. Dette skyldes ifølge eksperter en stigning i belastningen på nervesystemet og menneskelig psyke. Laryngeal patologier, der komplicerer verbal kommunikation, påvirker præstationerne negativt og øger risikoen for faglig uegnethed.

Årsager aphonia

Årsagerne til afoniens udseende er forskellige, for eksempel:

 • Inflammatoriske processer, der påvirker strubehovedet (akut eller kronisk laryngitis, laryngotracheitis). Den inflammatoriske reaktion resulterer i ødem, som undertrykker stemmebåndets funktion.
 • Kemisk forgiftning forårsager vævsskader og ødem som en postinflammatorisk allergisk reaktion.
 • Tumorprocesser i strubehovedet af typen fibrose eller papillomatose samt kræft i strubehovedet samt peri -laryngeal onkologi - for eksempel tumorer i luftrøret eller spiserøret.
 • Traumatiske skader på laryngealregionen og vokalfolder - især traumer fra indtrængen af fremmedlegemer eller som følge af kirurgiske eller genoplivningsmanipulationer (eksempel: tracheotomi og intubation). [2]
 • Perifer lammelse, beskadigelse af den tilbagevendende nerve under operation for tumorprocesser eller dysfunktion i skjoldbruskkirtlen.
 • Central lammelse, karakteristisk for slagtilfælde, kraniocerebralt traume, kræft, mikrobielle infektioner, forgiftning. [3]
 • Myopatier og andre muskelsygdomme, der påvirker stemmebåndene.
 • Hysterisk betinget laryngeal lammelse forårsaget af hypo- eller hypertonicitetstilstande i neuroser, psykose, hysteri, neurastheni.
 • Overdreven spænding i stemmebåndene, mangel på behandling af dysfoni.
 • Erhvervsmæssige farer: giftig røg, damp og gaseksponering.
 • Psykogene faktorer: alvorlig skræk, nervøs stress, en konfliktsituation ledsaget af et stærkt følelsesmæssigt chok samt andre forhold, der bidrager til frigivelse af en stor mængde adrenalin i blodbanen med en udvidelse af excitationszonen i hjernebarken.

Eksperter kalder den umiddelbare årsag til aphonia den manglende eller utilstrækkelige lukning af stemmebåndene. En sådan krænkelse fremkaldes af funktionelle eller organiske faktorer.

Risikofaktorer

De provokerende faktorer, der kan føre til udvikling af aphonia, kan være:

 • svaghed, nervesystemets labilitet, en tendens til smertefuldt at opleve stress, skænderier, vrede
 • tvunget hyppige fald i vokalaktivitet (fra høj tale og skrig til fuldstændig langvarig stilhed);
 • hyppig laryngitis, tonsillitis;
 • langvarig brug af anabolske steroider;
 • arbejde under konstant støj eller opholde sig i rygende varme værksteder, støvede lokaler med dårlig ventilation;
 • arbejde forbundet med regelmæssigt ophold på gaden (herunder i den kolde årstid);
 • børn og alderdom;
 • dårlige vaner (for det meste rygning og alkohol);
 • sygdomme i fordøjelseskanalen eller skjoldbruskkirtlen;
 • medfødte defekter i udviklingen af strubehovedet.

Patogenese

Stemmemekanismen kombinerer alle de organer, der er involveret i skabelse og gengivelse af lyde. Et af disse organer er strubehovedet. Gennem glottis, dannet af tilstødende vokalfolder, strømmer luft fra lungerne. I dette tilfælde bestemmes de grundlæggende vokalegenskaber af graden af lufttryk, vibrationsfrekvensen af de elastiske ledbånd samt størrelsen af deres åbning. Stemens tonalitet, klangfarve og lydstyrke afhænger af disse indikatorer.

Stemmeproduktion er fuldt kontrolleret i cerebral cortex og centralnervesystemet. Det er med dette, at de hyppige psykogene udløsende faktorer for udviklingen af aphonia er forbundet. Den oronosofaryngeale mekanisme og de paranasale bihuler spiller også en rolle i dannelsen af vokallyd, men de påvirker praktisk talt ikke udseendet af afoni.

Da stemmen er en lydvibration ved en bestemt frekvens, som er et resultat af stemmebåndets vibrationer under påvirkning af luftstrømmen, dannes der ingen lyd, da der ikke er nogen resonans. Kort sagt, essensen af aphonia ligger i stemmebåndenes ikke-adhæsion til hinanden. Generelt er aphonia opdelt i flere typer, afhængigt af årsagen til lidelsen.

Manglen på resonans skyldes i høj grad tilstanden af muskeltonus. Dette bestemmer sådanne typer af patologi som hypotonisk og hypertonisk afoni.

Den funktionelle type afphoni betragtes som reversibel, selvom denne lidelse hos nogle patienter medfører organiske ændringer i strubehovedet. For eksempel fører langvarig hypotoni eller psykogen type afoni til udvikling af atrofisk laryngitis med dannelsen af en elastisk ligamentspor. Sammen med dette dannes falsk foldning, hvilket fører til hypertrofi af de vestibulære folder. [4]

Symptomer aphonia

Med funktionel afoni (ikke organisk) har patienten en lysende hoste, hvilket indikerer tilstedeværelsen af en stemmeformende funktion. Ustabilitet, ustabilitet af smertefulde ændringer i strubehovedregionen er typisk: Det dannede ødem, rødme, stemmebåndets forurening og deres ufuldstændige lukning er altid midlertidig, forbigående.

Med en organisk oprindelse af lidelsen er symptomerne stabile, og otolaryngologen noterer det samme kliniske billede under hver undersøgelse. Derudover er næsten alle afonier karakteriseret ved følsomhedsforstyrrelser: patienter noterer en følelse af tørhed i slimhinderne, en følelse af tryk eller et fremmedlegeme i halsen og nogle gange smerter. [5] I alle tilfælde er der en generel neurotisk symptomatologi:

 • øget irritabilitet;
 • humørsvingninger;
 • søvnforstyrrelser;
 • mistro;
 • negative tanker, pessimistisk stemning.

Funktionel afoni føles oftest som en konsekvens af akut laryngitis hos patienter, der er tilbøjelige til neuroser. I en sådan situation er tabet af evnen til at tale højt ret stabilt, på trods af at de lokale smertefulde tegn på laryngitis allerede er fraværende.

Hos nogle patienter udvikler den funktionelle type afoni på et øjeblik, pludselig, under påvirkning af stærke følelser, frygt, stress.

For funktionelle patologier er både generelle neurologiske og lokale tegn karakteristiske. Generelle neurologiske symptomer omfatter:

 • angst, dyster stemning, følelser;
 • undertrykkelse, alskens frygt og pessimisme;
 • irritabilitet, irritabilitet, ustabilitet i humør;
 • søvnforringelse, apati.

Lokale tegn er sensoriske og sekretoriske lidelser.

Den sande form for patologi bemærkes på baggrund af larynxforstyrrelser, hvor der er dårlig lukning eller utilstrækkelig vibration af stemmebåndene, som er et resultat af inflammatoriske sygdomme, tumor eller cikatricial processer. Derudover kan afoni være et af de første symptomer på kryds ved difteri.

Aphonia hos børn

Krænkelser af stemmefunktionen hos børn er tæt forbundet med udviklingen af hele organismen med dannelsen af de nervøse og endokrine systemer, det respiratoriske og artikulatoriske apparat. Central organiske stemmeforstyrrelser kan udløses ved lammelse eller parese af stemmebåndene. Ofte er sådanne lidelser typiske for patienter med cerebral parese.

Perifere organiske lidelser er oftere forårsaget af forskellige inflammatoriske processer såvel som af sådanne patologier:

 • laryngitis;
 • traumatiske læsioner, herunder forbrændinger i strubehovedet;
 • perifer lammelse og parese;
 • neoplasmer i strubehovedet;
 • postoperative kikatricielle ændringer, laryngeal stenose.

Blandt andre årsager: alvorlig skræk, chok, stress, overdreven psyko-følelsesmæssig og vokal stress. Derudover forekommer afoni ofte på baggrund af respiratoriske patologier - især hvis barnet under behandlingen ikke holdt sig til en sparsom stemmetilstand.

Ved organiske lidelser ordineres børn til generel og lokal lægemiddelterapi. En fælles og nødvendig metode er også at arbejde med en psykolog og logoped. Sådanne klasser bør udføres så tidligt som muligt, hvilket giver mulighed for at opnå det mest positive resultat og forhindre fiksering af stemmeforstyrrelser og udvikling af neurotiske reaktioner. [6]

De vigtigste terapeutiske foranstaltninger til korrektion af aphonia i barndommen:

 • arbejde med en psykoterapeut og logoped;
 • åndedrætsøvelser;
 • artikulatorisk gymnastik;
 • fonopædiske øvelser;
 • massage (herunder den såkaldte "taleterapi" massage).

Niveauer

Stemmedannelsen sker i etaper:

 • I Art. - luft ophobes i lungerne og udåndes gennem strubehulen.
 • II Art. - i processen med at passere glottis fremkalder luften vibrationelle stemmebånd: en stemme dannes.
 • III Art. - den dannede lyd strækker sig til ganen, tungen, tænderne og læberne: tale dannes.

Enhver overtrædelse af denne mekanisme for vokal reproduktion medfører en ændring i stemmen og især udviklingen af afoni.

Forms

Da der kendes mange årsager og mekanismer til afoniens udseende, identificerer læger sygdommen i henhold til følgende typer:

 • Funktionel afoni er en konsekvens af refleksmekaniske lidelser, overdreven spænding i vokalfolderne (høj sang, skrig, skrig). Kategorien af funktionelle stemmedysfunktioner omfatter også psykogen afoni, hvis årsager er psykoemotionelle eller stressende overbelastninger. Oftest diagnosticeres denne form for sygdommen hos kvindelige patienter og hos børn. Hysterisk afoni har omtrent den samme udviklingsmekanisme, hvor stemmen er tabt, men en person er ganske i stand til at hoste eller grine højt. Den hysteriske type dysfunktion udvikler sig som følge af virkningen af en kraftig nerveimpuls på afdelingen, der er ansvarlig for fonationsprocesser. [7]
 • Ægte afoni (aka laryngeal) udvikler sig, når strubehovedet er ramt af alle former for infektionssygdomme. Især kan det være afoni med laryngitis eller difteri kryds. Blandt andre årsager til den sande form for patologi kan kaldes muskulær laryngeal lammelse, som opstår som følge af forstyrrelser i cerebral cirkulation eller traumatisk hjerneskade. En mindre almindelig årsag er tumorprocesser, der forhindrer tilstrækkelig lukning og svingning af folderne.
 • Aphonia af central oprindelse refererer til de funktionelle varianter af lidelsen. Lidelsen opstår pludselig i form af en reaktion på psykologiske traumer hos mennesker med tendens til hysteri. Ikke-lukning af stemmebåndene under diagnosen afslører variation, hvilket er et af tegnene på patologiens psykogene oprindelse. Denne type afonia kan eksistere i lang tid, men selv efter genoprettelsen af stemmefunktionen er tilbagefald ikke udelukket.

Der er også central afoni af organisk oprindelse, hvis årsager er cerebral parese, cerebral parese, dysartri.

 • Spasmodisk afoni forårsages af muskelspasmer i strubehovedet. Som følge af spastisk kontraktion indsnævres mellemrummet mellem de elastiske ledbånd, hvilket gør vibrationsvibrationer umulige. Den spastiske variant er kendetegnet ved laryngeal smerte, synkebesvær. [8]

Komplikationer og konsekvenser

Nogle typer af afoni - for eksempel dem, der er forbundet med nedsat innervering af larynxregionen eller med en ondartet svulst i strubehovedet - kan føre til et fuldstændigt tab af stemmefunktion.

Hvis stemmen er tabt på grund af infektiøse og inflammatoriske patologier i ENT -organerne eller som følge af stressende situationer, er der i sådanne tilfælde alle chancer for genoprettelse, forudsat at den underliggende sygdom behandles hurtigt og kompetent.

Aftonens udseende i barndommen er især farligt. Hvis en sådan krænkelse er vedvarende og varer lang tid, kan dette negativt påvirke barnets tale og kognitive udvikling, komplicere social og daglig kommunikation. Hos voksne patienter forårsager aphonia vanskeligheder med at udføre professionelle opgaver.

Psykogen afoni er især tilbøjelig til konsolidering og yderligere stabil eksistens. Dette medfører udvikling af en kronisk stemmeforstyrrelse med regelmæssige og hyppige forværringer. Hos sådanne patienter falder den følelsesmæssige baggrund ofte, negativisme og pessimisme noteres: patienter nægter at tro på behandlingens succes, depressive tilstande udvikler sig.

Diagnosticering aphonia

Diagnostisk undersøgelse af en patient med aphonia begynder med en undersøgelse, hvor lægen finder ud af de mest sandsynlige årsager, der udløser faktorer for sygdommens begyndelse samt relaterede problemer. For eksempel skal lægen afklare tilstedeværelsen af ondt i halsen, strubehovedet, sved, brændende fornemmelse, generel svaghed osv.

Lægen skal omhyggeligt undersøge patientens hoved og hals for at mærke efter mulige formationer i nakke, tunge og mundhule. Larynx -området og de omkringliggende strukturer kræver særlig opmærksomhed: undersøgelsen udføres ved hjælp af indirekte laryngoskopi, ved hjælp af et spejl og en lyskilde.

En alternativ metode kan være fiberoptisk laryngoskopi, som giver dig mulighed for fuldt ud at undersøge strubehovedet og observere stemmebåndets arbejde. Hvis der findes patologiske neoplasmer, udføres direkte laryngoskopi med mulighed for at tage biomaterialeprøver til biopsi.

Yderligere instrumental diagnostik kan omfatte computertomografi, nuklear magnetisk resonansbilleddannelse af hoved og hals samt endoskopi og røntgenstråle.

Det er muligt mere klart at bestemme kvaliteten af laryngeal funktion ved hjælp af laryngostroboskopi, og laryngeal elektromyografi hjælper med at bestemme, hvad der udløste udviklingen af aphonia: forringelse af innervation eller muskelpatologier. [9]

Laboratorietest har ikke specifikke abnormiteter, så de ordinerer normalt:

 • en klinisk blodprøve med en udvidet leukocytformel til påvisning af symptomer på allergiske eller infektiøse inflammatoriske processer i kroppen;
 • halspindel til at identificere patogenet, hvis der er mistanke om en infektiøs proces med en laryngeal læsion;
 • en undersøgelse af indholdet af hormoner i blodet (TSH, thyroxin, triiodothyronin - for at vurdere sandsynligheden for endokrin patologi).

Differential diagnose

Sygdomsdifferentiering udføres i samarbejde med en otolaryngolog, psykolog og psykiater. Det er bydende nødvendigt at udføre radiografi af strubehovedet og luftrøret, laryngoskopi, tracheoskopi, laryngostroboskopi, endofibrolaryngoskopi, foretage akustisk stemmeforskning, elektromyografi og glossografi, evaluere funktionen af ekstern respiration.

Disse undersøgelser giver dig mulighed for hurtigt at skelne mellem dysfoni og afoni:

 • For hypotonisk dysfoni med mikrolaryngoskopi er ufuldstændig lukning af glottis under fonation karakteristisk. Spaltekonfigurationen kan være anderledes - som en aflang oval, linje eller trekant.
 • Den atrofiske form er karakteriseret ved en udtynding af stemmefoldens grænser i en furtype og atrofi af vokalfolderne. I løbet af mikrolaryngostroboskopi bestemmes den dominerende dæmpning af de fonatoriske vibrationer i vokalfolderne med lille og medium amplitude med en ensartet frekvens. Forskydningen af slimvævet langs stemmefoldens kant udtrykkes mærkbart. En akustisk undersøgelse afslører en forkortelse af varigheden af maksimal telefonering til ca. 11 sekunder. Der observeres ingen fonatoriske svingninger, eller der er frekvens og amplitude -asynkroni. Et af de typiske tegn: ufuldstændig lukning af glottis.
 • Hypertensiv dysfoni manifesteres af et øget vaskulært mønster, hyperæmi i slimvævet og sammenkobling af stemmebåndene under fonation. Under mikrolaryngostroboskopi findes en langstrakt lukkefase, svingninger med lav amplitude med en lille forskydning af slimhindens kanter. Ved hypertoni bestemmes granulomer, nodulære elementer, blødninger og kronisk laryngitis ofte. De vestibulære folder er hypertrofierede.
 • Mutationsdysfoni giver ikke altid et laryngoskopisk billede. Muligt forbedret vaskulært mønster af vokalfolderne, ovaliteten af kløften under fonation eller triangularitet i den bageste laryngeale region.
 • Abduktortypen af spastisk dysfoni manifesteres af symptomer på hyperfunktion: krydsning af vokalfolderne, pseudofold fonation, rysten i folder, øget vaskulært mønster.

Først og fremmest er differentiering af afoni med bilateral laryngeal parese og dysfoni påkrævet. Dysphonia betegner en forstyrrelse i vokalfunktionen, manifesteret ved hæshed, hæshed og stemmeændringer. Med et fuldstændigt tab af vokallyd og overgangen til en hvisken taler de om aphonia.

Hvem skal kontakte?

Behandling aphonia

Terapeutisk taktik for afoni afhænger af årsagen til lidelsen.

Den sande form for patologi kræver fjernelse af tumor neoplasmer, udskæring af arvæv osv. Samtidig er det nødvendigt at give vokal hvile. Fysioterapi er indiceret.

Den paralytiske form er vanskelig at behandle, eller den behandles slet ikke, hvis årsagen til problemet ikke er udryddet (spiserørssvulst, aortaaneurisme, inflammatorisk reaktion osv.).

Den spastiske og funktionelle form af sygdommen kræver generel styrkende behandling, mens du tager beroligende midler. Timer med en psykoterapeut, vejrtrækning og fonopædiske øvelser anbefales også.

Den funktionelle form kan kræve langvarig behandling: det hele afhænger af dybden af neurosen og patientens generelle tilstand. Regelmæssigt arbejde med en psykoterapeut er påkrævet. Lægemiddelterapi indebærer at tage beroligende midler på baggrund af fysioterapiprocedurer. [10]

Hvis aphonia har udviklet sig på baggrund af en virusinfektion eller en forkølelse, ordineres lægemidler, der svarer til disse sygdomme. Hvis stemmen efter genopretning efter akutte respiratoriske virusinfektioner eller influenza ikke genoprettes, foreskrives yderligere diagnostik.

Hvis årsagen til afoni er dysfunktion i skjoldbruskkirtlen, er det nødvendigt med en endokrinolog konsultation med yderligere normalisering af hormonbalancen.

Med en kombination af stemmetab og en vedvarende tør hoste ordinerer lægen bronkodilatatorer, der fjerner sved, tør hals. Efter at sådanne problemer er rettet, vender stemmefunktionen normalt tilbage til det normale. 

Den samtidige aphonia -hævelse af halsen elimineres ved at tage antiallergiske (antihistaminer) lægemidler.

Patienter med en psykogen form for sygdommen får vist psykoanalytiske konsultationer, forslagsterapi. Autogen træning har en god effekt, og hypnoterapi hjælper i avancerede tilfælde. Mange patienter kræver korrektion af andre lidelser, der kan fremkalde tab af stemme. En vigtig rolle spilles af en positiv indstilling og indgydelse af tro hos patienten i behandlingens succes.

Hastende foranstaltninger kræver tilfælde af afoni i barndommen, som kan udløses af fremmedlegemer, der kommer ind i halsen eller strubehovedet. Efter fjernelse af en sådan genstand skal lægen omhyggeligt undersøge patienten for at udelukke skader på slimvævet. [11], [12]

Lægemidler

Lægemidler ordineres som en del af kompleks terapi, med en forudsætning for overholdelse af et skånsomt regime for strubehovedet. Brug af sådanne lægemidler er mulig:

 • Tinktur af ginseng, citrongræs samt andre stimulanser og vitaminer hjælper med at fjerne hypotonisk afoni, forbedrer mikrocirkulationen og genopretter evnen til at tale.
  • Citrongræs tinktur tages 20 dråber tre gange om dagen 15 minutter før måltider i to uger. Lægemidlet er kontraindiceret til børn under 12 år. Kan forårsage allergi.
  • Ginseng -tinktur tages i første halvdel af dagen, 20 dråber en halv time før måltider, to gange om dagen i en måned. I løbet af behandlingen kan der være øget ophidselse, søvnforstyrrelser, hovedpine og øget puls.
 • Psykotropiske lægemidler, beroligende midler, neuroleptika, antidepressiva og antispasmodiske lægemidler kan eliminere hyperkinetisk afoni.
  • Adaptol er et beroligende lægemiddel, der tages 500 mg to gange dagligt. Behandlingens varighed bestemmes individuelt. Mulige bivirkninger: nedsat blodtryk, svimmelhed, svaghed.
  • Tranquezipam tages oralt med 0,5-1 mg 2-3 gange om dagen med en mulig stigning i dosis. Behandlingsvarigheden er 2 uger med en gradvis tilbagetrækning af lægemidlet. Kontraindikationer til brug: børn under 18 år, glaukom med vinkellukning.
 • Spasmer elimineres med y-aminosmørsyre og Aminalon-præparater.
  • Aminalon ordineres i individuelle doser. Behandlingen kan tage flere uger. Mulige bivirkninger: kvalme, ustabilitet i blodtrykket, fordøjelsesforstyrrelser, søvnforstyrrelser.
 • Vitamin og homøopatiske lægemidler kan fremskynde genopretning og hurtigt genoprette den tabte funktion.
  • Homeovox er et homøopatisk multikomponentmiddel, der tages oralt mellem måltiderne, 2 tabletter hver time (på 1. Dag), derefter 2 tabletter fem gange om dagen. Behandlingsvarigheden er en uge. Allergiske reaktioner på lægemidlet er mulige.
 • Med ARVI og influenza, antivirale lægemidler, kan immunmodulatorer ordineres. For inflammatoriske bakterielle sygdomme er antibiotika, sulfa -lægemidler angivet.

Fysioterapibehandling

Fysioterapi er ordineret til patienter med afoni i henhold til individuelle indikationer, da der ikke kun tages hensyn til det særlige ved patologiens forløb, men også dets årsager og stadium, alder og andre faktorer. Behandlingen opfattes næsten altid positivt, der er ingen bivirkninger.

De anvendte hovedmetoder anses for at være:

 • Induktotermi involverer brugen af et højfrekvent skiftevis magnetfelt. Proceduren forårsager vasodilatation i eksponeringsområdet, acceleration af blodcirkulationen, standsning af den inflammatoriske reaktion, resorption af infiltrater. På samme tid falder muskeltonen og nerveceptorernes ophidselse, hvilket forårsager en krampestillende, smertestillende og beroligende effekt.
 • UHF-terapi er baseret på påvirkning af et ultrahøjfrekvent elektromagnetisk felt. UHF har en antiinflammatorisk antispasmodisk virkning, reducerer vævsødem, aktiverer celleproliferation og lindrer smerter. Blandt indikationerne for proceduren er tonsillitis, laryngitis, neuritis, akutte og kroniske inflammatoriske processer i ENT -organerne.
 • Magnetoterapi er baseret på effekten af et skiftevis lavfrekvent magnetfelt på et bestemt område af kroppen. Proceduren giver en smertestillende, krampestillende, antiinflammatorisk og antiødemisk effekt, normaliserer tonen i blod og lymfekar, forbedrer funktionen af de autonome og endokrine systemer og hjælper også med at forbedre patientens psyko-følelsesmæssige tilstand.
 • Ultralydsterapi har en kemisk-fysisk, mekanisk og lav termisk effekt. Ultralydsbølger har en stærk smertestillende, antiinflammatorisk, antispasmodisk, antihistamineffekt, forbedrer vævstrofisme.

Den mest almindelige fysioterapimetode til behandling af afoni er elektrisk stimulering. Denne procedure indebærer brug af impulsstrømme, der ændrer funktionelle tilstand af muskler og nerver. Takket være elektrisk stimulering er det muligt at bevare musklernes kontraktile egenskaber, øge blodcirkulationen, optimere vævsmetabolisme og forhindre udvikling af atrofiske processer. Proceduren er især angivet, hvis afoni udvikler sig på baggrund af parese af laryngeal muskler.

Hjælpemetoder til indflydelse kan være:

 • hydroterapi, balneoterapi;
 • massage af hals- og kravezonen;
 • akupunktur;
 • elektrisk søvn.

Urtebehandling

For at genoprette stemmefunktionen med aphonia kan du desuden bruge effektive naturlægemidler:

 • Tag et halvt glas anis, kog i ca. 15 minutter i 200 ml vand. Efter afkøling filtreres bouillon, tilsæt 1 spsk. L. Honning og samme mængde cognac. Dette middel tages 10-15 minutter efter måltider tre gange om dagen.
 • Et afkog af skumfidusblomster (kan erstattes med apoteksirup) blandes med honning og drikkes i 1-2 spsk. L. Tre gange om dagen, synke lidt.
 • De drikker en varm bouillon af courgette eller agurk med honning. Dette vil blødgøre halsområdet og fremskynde genopretning.
 • Tag 100 g porre, hak og kog i 500 ml kogende vand i 15 minutter. Filtrer og tag et par slurke flere gange om dagen.
 • Hæld 1 spsk. L. Timian urter 200 ml kogende vand, opbevaret under låg i 10 minutter, filtreret, honning og citronsaft tilsættes. Drik i løbet af dagen i stedet for te.
 • Drik infusion af kogende vand og mandarinskal flere gange om dagen.
 • Kog i 500 ml vand i 10 minutter ½ tsk. Nelliker. Tilsæt honning og citronsaft. Det tages varmt i et par slurke kort før sengetid.

Ud over sådan behandling af afoni skal flere flere regler overholdes:

 • opgive dårlige vaner (rygning og alkohol);
 • regelmæssigt fugt faryngealområdet;
 • opgive krydrede krydderier, for varme eller for kolde retter;
 • undgå spændinger i stemmebåndene (selv i en hvisken skal man ikke tale længe);
 • overvåge nervesystemets tilstand, være opmærksom på kvaliteten af fordøjelsesprocesser og skjoldbruskkirtlens arbejde.

Kirurgi

Kirurgisk hjælp er kun påkrævet ved vedvarende afoni fremkaldt af hypotension: implantationskirurgi eller thyroplastik er angivet, som udføres for at forbedre adduktionen af vokalfolderne.

Falsk foldning med hypertrofierede vestibulære folder kræver hurtig fjernelse af områder med hypertrofi. Efter operationen ordineres antiinflammatoriske lægemidler, fonopædi og stimulerende terapi bruges til at forbedre tonen i de sande vokalfolder.

Laryngoplastik, thyroplastik, tracheostomi - disse indgreb er indiceret til patienter med vedvarende afoni, som ikke egner sig til medicinsk korrektion. For at genoprette stemmefunktionen udfører kirurgen udskæring af ar, fjerner tumor neoplasmer.

Forebyggelse

Forebyggelse af afoni og andre lignende dysfunktioner består af en række vigtige punkter. For det første er det nødvendigt at forstå, at en midlertidig svækkelse af vokal reproduktion, der opstod som følge af laryngitis, overarbejde, forgiftning, kun kan forsvinde sporløst, når hvile og maksimal sparingstilstand er tilvejebragt for reproduktive apparater uden nogen vokal belastning. Hvis dette ikke gøres, vil afonien blive mere stabil, og sekundære psykiske problemer vil blive tilføjet.

Midlertidigt tab af stemme på baggrund af stress, alvorlig skræk er ofte forbundet med krænkelser af andre kropsfunktioner. Oftest, efter en vis tid, stabiliseres personens tilstand, stemmen og talen genoprettes. Du skal dog vide, at en sådan genopretning normalt sker med en vis forsinkelse, fordi først de nedsatte funktioner i andre organer og systemer skal normaliseres. Læger råder: skynd dig ikke. Det er bedre at midlertidigt redde taleapparatet og bevidst give kroppen mulighed for at "komme til fornuft" på egen hånd.

Generelt bør forebyggelse bestå i at styrke nervesystemet og forebygge neuroser. Og forebyggelsen af stemmedysfunktioner (herunder dem af organisk karakter) har til formål at forhindre mulige årsager til denne overtrædelse.

Vejrudsigt

Stemme er en af de vigtigste komponenter i talefunktionen. Det er ikke kun evnen til at kommunikere: stemmen bestemmer individualitet og selvudfoldelse. Derfor er det ikke overraskende, at afoni ofte skyldes mental patologi, traumatiske faktorer.

Krænkelser af vokalfunktioner kan have forskellige resultater, afhængigt af årsagerne, udviklingsmekanismen og forsømmelse af lidelsen. Hvis lidelsen vedvarer i lang tid, lider og forringes personens kommunikationsevner. Og i mangel af behandling går ikke kun arbejdsevnen tabt: stemmen er muligvis slet ikke genoprettet. For at forhindre, at dette sker, er det nødvendigt at besøge en læge så tidligt som muligt allerede ved det første tegn på et problem.

Funktionel dysfunktion har en gunstig prognose for de fleste patienter. For den sande og paralytiske form af sygdommen kan prognosen kun være gunstig, hvis den underliggende patologi er helbredt. Aphonia forårsaget af den inflammatoriske proces helbreder i overvejende flertal af tilfældene af sig selv efter at have stoppet betændelsen.


ILive portalen giver ikke lægehjælp, diagnose eller behandling.
Oplysningerne offentliggjort på portalen er kun til reference og bør ikke bruges uden at konsultere en specialist.
Læs omhyggeligt regler og politikker på webstedet. Du kan også kontakte os!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheder forbeholdes.