^

Kalium

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Kalium (K) er meget vigtigt for kroppen. Kalium er indeholdt i væggene i celler og kapillærer; lever, endokrine kirtler, nerveceller kan ikke fungere normalt med sin mangel. Vidste du at kalium er indeholdt i 50% af alle kropsvæsker?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Hvad du behøver at vide om kalium

Kalium sammen med klor (Cl) og natrium (Na) er elementet, hvor behovet er størst i vores krop. Mængden af kalium er 250 g, hvoraf kun 3 g er en del af ekstracellulære væsker. Kalium er hovedelementet i planteprodukter.

Behovet for kalium hver dag

Hver dag sammen med mad skal vi forbruge 3 til 5 g kalium.

Under hvilke forhold øger behovet for kalium?

Med stærk fysisk aktivitet og sport er det værd at øge mængden af kalium, der kommer ind i kroppen med mad. Hvis du tager diuretika eller har svær svedtendens (de kan føre til kaliumtab), bør du forbruge flere fødevarer, der indeholder kalium.

Nyttige kaliumkvaliteter, når de udsættes for kroppen

Kalium under anvendelse af chlor (Cl) og natrium (Na) deltager i opretholdelse af elektrolytbalancen celler tilvejebringer væskebalancen i celler og væv, understøtter normalt osmotisk tryk i cellerne. Kalium har en alkalisk effekt ved opretholdelse af syre-basebalancen sammen med natrium (Na), magnesium (Mg) og calcium (Ca).

Med mangel på kalium kan glukose ikke omdannes til energi, så musklerne holder op med at krympe og fryse og derved forårsage fuldstændig lammelse.

Takket være kalium kontrolleres hjertefrekvensen, regulering af tryk, normal passage af nerveimpulsen og reduktion af alle muskelgrupper. Med hjælp er væsker elimineret fra kroppen, det sikrer mangel på depression, forsyner ilt til hjernecellerne, fjerner toksiner og beskytter mod slagtilfælde. Kaliumens rolle i kroppen er næsten uvurderlig!

I alle processer i organismen deltager sammen med kalium-natrium (Na), eller snarere i en kombination (natrium-antagonist), og at kroppen var fuldstændig sund og deres forhold bør være 1: 2. Hvis du har en øget mængde natrium, kan den dårlige virkning svækkes ved at tage en ekstra mængde kalium.

Kaliumfordøjelighed

Kalium absorberes perfekt gennem væggene i mave og tarm, og udskilles i urinen. Kalium er praktisk talt det samme som det blev brugt.

Tegn på mangel på kalium i kroppen

Ved utilstrækkelig kaliumindtagelse kan der være lækager, døsighed og apati. På grund af krænkelsen af muskelfunktioner har folk ofte anfald, de føler muskel svaghed. Hjertets rytme kan også gå tabt, fordi der er en arytmi. Hyppig opkastning og forstoppelse er et tydeligt tegn på mangel på kalium i kroppen. Ifølge statistikker øges sandsynligheden for død i slagtilfælde hos mænd med 3 gange, hvis niveauet af kalium i kroppen er lavt.

Tegn på overflod af kalium

Klare tegn på overskydende kalium i kroppen omfatter: vrede, hjertesygdomme, tab af følsomhed i ekstremiteterne, øget vandladning. Som med en mangel og med et overflod af kalium kan der forekomme arytmi.

Hvad påvirker indholdet af kalium i kroppen?

Når der koges eller suges i vand, flyttes kalium til det. Hvis dette vand ikke anvendes i fremtiden, så er det sammen med det hele kalium tabt.

Hvorfor er der en overflod af kalium i kroppen?

Dannelsen af overskydende kalium i kroppen er, når arbejdet i nyrerne eller adrenalerne, hvilket fører til overskydende kalium i urinen. Hvis en person bruger kaliumholdige lægemidler eller bruger en erstatning for bordsalt, kan han have overflod af kalium.

Hvorfor er der mangel på kalium?

Kaliummangel kan forekomme ved indtagelse af natriumholdige lægemidler såvel som med overdreven indtagelse af bordsalt. Årsagen til kaliummangel kan tjene som indtagelse af fødevarer, der udelukkende indeholder natrium (Na) og ignorerer produkter, der indeholder kalium.

Ved ukorrekt madlavning kan også kalium gå tabt. Brugen af hormoner til binyrebarken, diuretiske urter og præparater kan betydeligt reducere kaliumindholdet i kroppen og dermed hæve niveauet af natrium (Na).

Kaffe fremmer tilbagetrækning af kalium fra kroppen, så hvis du ofte spiser det, skal du sørge for at give dig selv ekstra kalium. Alkohol er også inkluderet i listen over "stoffer der producerer kalium." Stress har egenskaben til at forsinke natrium (Na), og mængden af kalium i kroppen - reducere.

Fødevarer rig på kalium

Alle elsker slik, men ikke alle ved, at sådanne slik som tørrede abrikoser, rosiner og svesker er rige på kalium (fra 860 1700 mg). De er forbundet ved hjælp af møtrikker: valnødder indeholder 474 mg kalium, jordnødder - 658 mg, cashew - 553 mg, mandler - 748mg, cedar - 628 mg. Almindelige kartofler indeholder ca. 568 mg kalium og sennep - så meget som 608 mg. Alle disse produkter er værd at bruge for at bevare balancen af kalium i kroppen.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Samspillet mellem kalium og andre elementer 

Hvis du øger kaliumindtaget, vil mere natrium (Na) blive udført. Med en mangel på magnesium (Mg) kan kaliumoptagelse være svækket.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.