^

Calcium

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Calcium (Ca) har en vigtig rolle i blodkoagulation, og er også en del af knogler og tænder. Kun calcium påvirker knoglernes styrke og deponeres i vores krop gennem hele livet. Hvilke andre nyttige funktioner udføres af calcium, nu finder vi ud af det.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Generelle egenskaber ved calcium

Mængden af calcium i vores krop er meget nem at beregne. Det vil være omkring 2% af den samlede legemsvægt, som er omkring 1000-1500 Ca. 99% af den del af knoglen, dentin og emalje på tænderne, og resten - i nervecellerne og blødt væv.

Den mængde calcium der kræves pr. Dag

På en dag har en person brug for 800-1000 mg calcium. Hvis du er over 60 eller du er en atlet, så øg dette beløb til 1200 mg.

Under hvilke forhold øger behovet for calcium?

Det er kendt for alle, at børn fra en tidlig alder har brug for at give en masse cottageost og andre mejeriprodukter, og alt sammen fordi i en tidlig alder er behovet for calcium meget højt. Hvis barnet får en tilstrækkelig mængde af dette element i barndommen, så vil han være sund og der vil ikke være nogen problemer med knogler.

Gravide kvinder og kvinder, der ammer bør også forbruge en masse fødevarer mættet med calcium. På dette afhænger fremtidens sundhed eller allerede eksisterende barn!

Atleter og folk med svære svedende læger anbefaler også at øge den daglige dosis calcium.

Nyttig virkning af calcium på kroppen

Calcium er et materiale til konstruktion af tænder og knogler. Blod kan ikke eksistere uden calcium, fordi det er en del af det. Væv og cellulær væske har også calcium i deres sammensætning. Calcium forhindrer indgangen i kroppen af vira og fremmedlegemer, spiller en vigtig rolle i blodproppen.

Calcium er involveret i styringen af hormon funktioner og er ansvarlig for sekretionen af insulin, kroppen udviser anti-allergiske og anti-inflammatoriske egenskaber, deltager i syntesen af nucleinsyrer og proteiner i musklerne, øger kroppens forsvar, deltager i genoprettelsen af havvands balancen i kroppen.

Den alkaliske virkning i syre-basebalancen forekommer også med deltagelse af calcium. Kalk skal nødvendigvis være til stede i kroppen i den rigtige mængde for at overføre nerveimpulser, opretholde hjertet, muskelkontraktioner, justere stabiliteten i nervesystemet. Det lagrer calcium i lange rørformede knogler.

Det er interessant, at hvis calciumet leveres til kroppen dårligt, bruger han selv det oplagrede calcium til "behovene" af blodet. Ved hjælp af parathyroidhormonet overføres fosfor og calcium til blodet fra knoglevæv. Sådan aflives knogler af hensyn til blodets trivsel!

Fordøjelighed af calcium i kroppen

Calcium er et uhåndterligt element, så det er ikke meget nemt at give kroppen den rigtige mængde calcium. For eksempel indeholder korn, sorrel og spinat specifikke stoffer, der forstyrrer absorptionen af calcium. For at calcium kan absorberes, behandles det først med saltsyre i maven, og så er det acceptabelt for galde, så calciumsaltene kan omdannes til fordøjelige stoffer.

For ikke at reducere absorptionen af calcium, er det ikke nødvendigt at anvende samtidigt sødme og mættede kulhydrater, fordi de forårsager frigivelsen af alkaliske safter i maven og dem af saltsyre interferere håndtaget calcium.

På den anden side forhindrer overdreven indhold af magnesium (Mg) og fosfor (P) i kroppen forarbejdning af calcium. Punktet er, at fosfor (P) indgår en kemisk reaktion med calcium og danner et salt, som ikke kan opløses selv i syre.

Calcium absorberes godt fra mejeriprodukter, da de indeholder laktosmælksukker. Han under påvirkning af tarmens mikroflora bliver til mælkesyre og opløser calcium. Enhver aminosyre eller endda citronsyre danner sammen med calciumstoffer, der opløses let.

Fedtstoffer bidrager også til den gode absorption af calcium. Men der skal være en vis mængde. Med mangel på fedt til forarbejdning af calcium vil fedtsyrer ikke være tilstrækkelige, og hvis der er overskydende fedt, vil galdesyrerne ikke være tilstrækkelige. Forholdet mellem calcium og fedt skal være 1: 100. Således vil du blive serveret med fløde, for eksempel 10% fedt.

Interessant nok absorberer gravide calcium meget bedre end dem. Hvem venter ikke på barnet.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Tegn på mangel på calcium i kroppen

Tegn på mangel på calcium i kroppen

Med mangel på calcium hos mennesker sker en afmatning i væksten, en stigning i nervøs excitabilitet. Sådanne mennesker lider af søvnløshed, følelsesløshed og prikkende i lemmerne, smerter i leddene og fra neglernes skrøbelighed. De har højt blodtryk, overvurdering af smertegrænsen, hurtig puls. Et af tegnene på kalciummangel er ønsket om at spise kridt.

Hos kvinder med mangel på calcium er der hyppige overvældende menstruation.

Børn med calciummangel kan udvikle rickets, og hos voksne - knoglesvaghed og osteoporose. Med en lille mængde calcium i blodet kan muskelkontraktilitet forstyrres: Kramper og krampe forekommer.

Hos mennesker med utilstrækkelige calciumniveauer kan stemningen forringes kraftigt. En sådan person bliver nervøs, han kan være syg, appetitten kan blive værre.

Tegn på overbelastning af calcium

Overdriven calcium kan forekomme, når der tages for store doser af calcium samtidig med D-vitamin. Det kan også ske, hvis en person i lang tid spiser udelukkende mejeriprodukter. Overdriven calcium kan slå sig ned i organerne, i musklerne og på væggene på karrene. Ved overdreven administration af calcium og D-vitamin i blodet kan der være en stærk afspænding af muskelvæv. En person kan falde i et koma eller en sløv drøm.

Hvad påvirker calciumindholdet i fødevarer?

En betydelig mængde calcium kan gå tabt ved tilberedning af hytteost, så det er ofte specifikt mættet med calcium.

Årsager til calciummangel

Hvis der ikke er nok lactose i maven - et enzym, der behandler mælk, kan calciumfordøjelighed blive kompromitteret. 10 dage før menstruationens begyndelse reduceres calciumniveauet kraftigt. Under menstruation fører dette til livmoderkontraktioner, der forårsager smertefulde fornemmelser. Når man fodrer udelukkende vegetabilsk mad, kommer D-vitamin praktisk taget ikke ind i kroppen, hvorfra assimilering af calcium formindsker.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Produkter indeholdende calcium

Alle mælkeprodukter indeholder calcium. Nogle flere, andre mindre. Ost kan indeholde op til 1000 mg calcium. Således indeholder forarbejdede oste 860-1006 mg calcium, cottage cheese - 164 mg, ost - 630 mg. Sourcreme er meget nyttig til kroppen, fordi den indeholder 90-120 mg calcium, og vores yndlingspisk er 86 mg. En række nødder kan indeholde fra 100 til 250 mg calcium, så elskere af "nødder til øl" vil ikke lide af skrøbelighed af knogler.

Almindelig havregryn indeholder op til 170 mg calcium, og hvis der er det hver morgen, så i alt sammen med andre fødevarer, vil det helt give calcium til din krop.

Samspillet mellem calcium og andre elementer 

Ved indtagelse af medicin, såsom calciumcarbonat, med mad, nedsættes absorptionen af jernsulfat. Hvis du tager calciumcarbonat selv i store mængder på tom mave, vil jern (Fe) absorberes perfekt. Et godt indtag af calcium hjælper med at tage D-vitamin.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.