^

Ungdomsårene

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Ungdom er en periode, der starter omkring 10 år og fortsætter til slutningen af seniorskolealderen eller indtil 21 år, hvor børn udsættes for betydelige fysiske, intellektuelle og følelsesmæssige ændringer. At hjælpe et barn til at gå igennem denne periode er ikke en nem opgave for både forældre og sundhedspersonale.

Heldigvis har unge en god fysisk sundhed, men psykosociale problemer er udbredt, så selv normale individer kæmper med modsætninger i deres egen individualitet, autonomi, seksualitet, interpersonelle relationer. "Hvem er jeg, hvor skal jeg hen, hvordan skal jeg relatere til alle disse mennesker i mit liv?" - Dette er de vigtigste spørgsmål, der besætter de fleste adolescentes sind. Mange adfærdsmæssige abnormiteter, der begynder i ungdomsperioden (for eksempel rygning, stofbrug, vold) er mulige årsager til dødelighed i en senere alder.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Fysisk udvikling af unge

Alle organer og systemer samt organismen som helhed undergår den største vækst i ungdomsperioden; De mest slående forandringer forekommer med brystkirtlerne i piger, de seksuelle organer og håret hos unge af begge køn. Selvom denne proces fortsætter normalt, har barnet brug for følelsesmæssig støtte. Hvis timingen er krænket, især hos drenge med sen udvikling eller i piger med tidligt, er det sandsynligvis udviklingen af yderligere følelsesmæssig stress. De fleste drenge, der udvikler sig langsomt, har en forfatningsmæssig forsinkelse og efterfølgende henter deres jævnaldrende. Det er dog nødvendigt at undersøge barnet for at udelukke patologiske årsager.

Ungdom er forpligtet til at organisere rationel ernæring, motion, livsstil. Der skal lægges særlig vægt på vigtigheden af forskellige aktiviteter som sport, kunst, sociale aktiviteter og de offentlige tjenesters rolle i individernes liv. Det relative krav til organismen for protein og kalorier (g eller kcal / kg legemsvægt) falder gradvist fra slutningen af det første år til slutningen af ungdomsperioden, mens det absolutte krav stiger. Ved slutningen af ungdomsperioden er proteinbehovet 0,9 g / (kg x dag); Det gennemsnitlige energibehov er 40 kcal / kg.

Seksuelitet for unge

Udover at tilpasse sig de ændringer, der forekommer i deres kroppe, skal ungdommerne vænne sig til voksen mænds og kvinders rolle og ikke at undergrave seksuel attraktion, som kan være meget stærk. Det er nødvendigt at bestemme holdningen til dig selv såvel som forholdet til det modsatte køn; før nogle teenagere er der et spørgsmål om seksuel selvidentifikation. Få elementer af menneskelig erfaring kombinerer fysiske, mentale og følelsesmæssige aspekter så dybt som seksualitet. Det er yderst vigtigt at hjælpe en teenager med en sund dannelse af seksualitet, herunder spørgsmål om moral og skabelse af en familie.

Intellektuel udvikling af unge

Når en teenager møder vanskeligere opgaver i skolen, begynder han selv at bestemme områder, der er givet ham lettere, og som er sværere. Vægten ved at træffe beslutninger om den fremtidige karriere er stigende, og mange teenagere har ikke et klart defineret mål, selv om de gradvist bestemmer de kugler, de er interesserede i, og hvor de er talentfulde. Forældre og læger bør være opmærksomme på teen kan have behov for at hjælpe ham til at formulere realistiske forventninger og være parat til at identificere hindringer for læring, der kræver korrektion, såsom problemer med assimilering af viden, med opmærksomhed, den spændte situation i skolen.

Emosionel udvikling af unge

Emosionelt aspekt er de vanskeligste, ofte udfordrende tålmodighed for forældre, lærere og læger. Følelsesmæssig labilitet er meget almindelig, ligesom frustration, som fremkommer på grund af forsøg på at udvikle sig straks på mange måder. Størstedelen af konflikter udvikler sig på grund af en teenagers ønske om at få større frihed, som står over for foreldrenes stærkeste instinkt til at beskytte deres barn mod problemer. Kommunikation kan være vanskelig selv i stabile familier og forværres, hvis forældrene er skilt eller selv oplever følelsesmæssige problemer. Læger kan i høj grad hjælpe med at tilbyde unge og deres forældre rimelig, reel hjælp og støtte til opbygning af relationer inden for familien.

trusted-source[14], [15]

Medicinske problemer i ungdomsårene

Selv om unge lider af de samme sygdomme som yngre børn, er de generelt en sund gruppe. Ungdom bør fortsat vaccineres i henhold til den anbefalede tidsplan). Mange i denne alder er bekymrede over ungdommelig acne; Dette problem skal løses, da det reducerer selvværd. Skader er meget almindelige i ungdomsperioden, oftest sports- eller bilskader. Vold, undertiden med våbenbrug, er en daglig trussel i visse grupper af unge.

Fedme er en af de mest almindelige årsager til at besøge ungdoms klinikker. De fleste tilfælde af fedme er forbundet med overdreven kost, ofte i kombination med en stillesiddende livsstil. Genetisk disposition er også almindelig, og gener, der er ansvarlige for fedme, er allerede etableret. Definitionen af body mass index (BMI) anses for at være et vigtigt aspekt ved vurderingen af den fysiske udvikling. Primær endokrine (for eksempel hyperkortis, hypothyroidisme) eller metaboliske årsager til fedme er sjældne. Hypothyroidism som en årsag bør udelukkes og kan antages med en betydelig vækstretardation. Hvis barnet har en lille højde og har hypertension, bør Cushings syndrom antages. På grund af fedme har adolescenter ofte type 2 diabetes mellitus. På trods af det store antal eksisterende tilgange er behandling af fedme et af de sværeste problemer.

Infektiøs mononukleose er særligt karakteristisk for ungdomsårene. Et vigtigt problem er seksuelt overførte sygdomme, infektionen i urinsystemet (IMS) er almindelig hos piger. Nogle endokrine lidelser, især skjoldbruskkirtelpatologi, findes ofte hos unge såvel som menstruationsdysfunktion. Jernmangel er relativt almindelig hos unge piger. Selvom sjældne, men også kan forekomme onkologiske sygdomme, såsom leukæmi, lymfom, tumorer i knoglerne, hjernen.

Psykosociale lidelser i ungdomsårene

Læger skal huske den høje forekomst af psykosociale lidelser, der opstår i denne vanskelige levetid. Depression er almindelig, og den bør identificeres aktivt. Selvmord og især selvmordsforsøg er almindelige. Angstlidelse er ofte manifesteret i ungdomsårene, såvel som følelsesmæssig labilitet. Det er under ungdomsårene, at debut af en eksisterende psykisk sygdom kan manifestere sig. Overtrædelse af holdning til mad, især hos piger, er almindelig. Nogle patienter går til ekstraordinære foranstaltninger for at skjule anoreksi eller bulimi.

Problemer i skolen, især hvis de er forbundet med vanskeligheder med at lære et emne eller problemer med opmærksomhed, kan løses af en læge, der skal arbejde i tæt samarbejde med skolens personale og forældre. Ændringer i miljøet og undertiden medicin kan betydeligt forbedre situationen for at prøve studerende.

Den konstante bekymring er misbrug af psykoaktive stoffer, hvilket repræsenterer et psykosocialt problem. Ekstrem brug af alkohol og rygning efterfulgt af marihuana og andre stoffer.

En læge, der har formået at opbygge et åbent, tillidsfuldt forhold til en teenager, kan ofte identificere disse problemer selv, kan tilbyde støtte og praktiske råd og kan også få en teenagers samtykke til en mere dybtgående undersøgelse, hvis det er nødvendigt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.