^

MOM under graviditet efter uge

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

En kvinde, der forventer fødsel af et barn, skal ofte besøge en læge og tage laboratorieundersøgelser. Naturligvis er resultaterne af sådanne test altid klare for den medicinske specialist, men ikke for patienten selv. Men hvad nu hvis det skattede ark med indikatorerne allerede er i hånden, og det er stadig langt fra at modtage en læge? Hvordan kan man forstå, at alt er godt med et barn? Hvad forkortelsen HCG taler om, ved mange kvinder. Men hvad betyder MOM under graviditet?

Internationale MoM-standarder for graviditet

Bogstaverne MoM, som er uforståelige for patienter, betyder Multiple of Median, hvilket betyder "multiple median" på engelsk. Medianen i denne situation er en gennemsnitlig indikator svarende til en bestemt graviditetsperiode. Når vi taler om MOM, har gynækologer i tankerne den koefficient, hvormed det er muligt at bestemme graden af afvigelse for indikatorer i en eller anden retning fra gennemsnitsværdien.

MoM beregnes ved hjælp af følgende formel: indikatoren opnået i analyserne divideres med den gennemsnitlige accepterede værdi svarende til en given drægtighedsalder. [1]

For MoM er der ingen specifik måleenhed, og dens værdier er individuelle. Det viser sig, at hvis denne værdi er tæt på enhed, er resultaterne af kvindens analyser så længe som muligt som gennemsnittet. Hvis du for eksempel vurderer standardindikatoren for graviditet - hCG - skal indikatorerne for MOM under graviditet være fra 0,5 til 2, afhængigt af sigt.

Beregningen udføres ved hjælp af specielle programmer, der ikke kun kan bestemme det nødvendige tal, men også sammenligne indikatoren under hensyntagen til en bestemt patients egenskaber (tilstedeværelse af dårlige vaner, overvægt osv.). Da sådanne programmer er forskellige, og der er mange, kan værdierne af MOM under graviditet opnået i forskellige diagnostiske institutioner variere lidt. Stærke afvigelser fra normale parametre indikerer ofte tilstedeværelsen af alvorlige problemer, der påvirker både den ufødte baby og den gravide patient.

HCG i MoM efter graviditetsuge

Under graviditet spiller chorionisk gonadotropin, ofte kendt som det hormonelle stof hCG, en særlig rolle. Det er han, der stimulerer de mekanismer, der er nødvendige for den normale opbringning af fosteret, og også forhindrer den modsatte udvikling af corpus luteum, aktiverer produktionen af østrogen og progesteron i præ-placentalstadiet.

HCG inkluderer a- og β-enheder, hvor sidstnævnte er den vigtigste i diagnosen. P-enheder optræder i blodbanen umiddelbart efter introduktionen af ægget i tykkelsen af endometrium, og dette forekommer omtrent på den niende dag efter ægløsning. I det normale graviditetsforløb har hCG-indikatoren en tendens til at fordobles to gange hvert par dage, og toppen af dens stigning falder i den tiende uge. Fra denne periode begynder dens værdier at falde inden for to måneder og stabiliseres derefter. Hos nogle kvinder registreres en ny vækstspurt også i de sene graviditetsfaser: en høj MoH for hCG i dette tilfælde er i stand til at indikere udviklingen af placental insufficiens.

I hvilke tilfælde kan en læge ordinere en undersøgelse af My HCG til en gravid patient?

 • Som en del af den generelle diagnose på det første stadium af graviditeten.
 • Under den aktuelle diagnose under hele graviditeten.
 • Hvis du har mistanke om en ektopisk udvikling af graviditet, fryser fosteret.
 • Med den eksisterende trussel om spontan abort.
 • Når man udfører den såkaldte ”triple-analyse” (estriol, ACE) for at identificere misdannelser hos det ufødte barn.

Normal HCG MoM til graviditet efter uge

Som vi allerede har sagt, kan referenceværdierne for MOM under graviditet i forskellige diagnostiske institutioner afvige, men de forlader aldrig intervallet 0,5-2. [2]. [3]

HCG-værdien kan bestemmes i IU / ml eller i mMU / ml. Dets normale værdier i IU / ml er:

Graviditetsperiode fra dagen for den sidste menstruation

Anslået hCG

Anden uge

50-300

Tredje til fjerde uge

1500-5000

Fjerde til femte uge

10.000-30.000

Femte til sjette uge

20000-100000

Sjette til syvende uge

50000-200000

Syvende til ottende uge

40000-200000

Otte til niende uge

35000-140000

Niende til tiende uge

32500-130000

Tiende til ellevte uge

30000-120000

Elleve til tolvte uge

27500-110000

Trettende til fjortende uge

25000-100000

Femtende til sekstende uge

20.000-80.000

Syttende til tyve første uge

15.000-60.000

Efter fastsættelse af hCG-resultaterne beregnes MoM - forholdet mellem den opnåede indikator og medianen. Fysiologisk normale værdier under graviditet, husk, betragtes som et interval på 0,5-2.

AFP i MOM under graviditet

AFP læser som alfa-fetoprotein. Det er et proteinstof produceret i embryoets lever og fordøjelsessystem. En AFP-undersøgelse for gravide patienter udføres for at bestemme udviklingsdefekter hos den ufødte baby. [4]

AFP-indikatorer er afhængige af mange faktorer - for eksempel af de anvendte diagnostiske metoder. For at undgå misforståelser er det sædvanligt at overveje afvigelsen af graden af AFP-indhold fra normale værdier ved hjælp af den samme MoM - medianens multiplikationsgrad.

Den normale indikator for MoM, når man tager ACE, betragtes som et interval på 0,5-2.

Disse tal viser sig at være forhøjede i sådanne situationer:

 • med flere graviditeter;
 • med nekrose i levervævet i fosteret;
 • med en forstyrrelse i dannelsen af fosterets neurale rør, medfødt aplasi af den forreste abdominalvæg;
 • med navlebrok eller nyre sygdom i fosteret.

Faldet i MoM AFP observeres:

 • med trisomi 18, 21 (forbindelse med Downs syndrom);
 • med udviklingsforsinkelse;
 • med intrauterin død, spontan afbrydelse;
 • med cystisk drift.

Derudover kan et lavt niveau kun være resultatet af en fejl i beregningen af graviditetsalderen (hvilket betyder, at den ægte befrugtning fandt sted senere end tidligere antaget).

Norm AFP MoM under graviditet efter uge

AFP-indholdet i en gravid kvindes blodbane begynder gradvist at stige fra 14 uger. Fortsat stigning observeres indtil ca. 32-34 uger, hvorefter niveauet begynder at falde. [5]

Normen beregnes af følgende værdier:

 • en periode på 13-15 uger - 15-60 U / ml (0,5-2 MoM);
 • en periode på 15-19 uger - 15-95 U / ml (0,5-2 MoM);
 • perioden 20-24 uger er 27-125 U / ml (0,5-2 MoM).

Det skal bemærkes, at AFP- eller MoM-indikatoren alene ikke er tilstrækkelig informativ under graviditet. Resultaterne af analyserne skal sammenlignes med konklusionen af en ultralyd, undersøgelsen af niveauet af placenthormoner, værdierne af hCG og fri estriol. Kun en omfattende vurdering af resultaterne giver os mulighed for at bestemme risikoen for misdannelser i fosteret.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.