^

Formation og udvikling af moderkagen

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 17.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Placenta er organet for åndedræt, ernæring og fosters udskillelse. Det frigiver hormoner, der sikrer normale funktion af moderen og beskytte fosteret fra immunsystemet aggression hos moderen, hvilket forhindrer dens afvisning, herunder forhindre gennemtrængning af moderens immunglobulin G (IgG).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Placering i den menneskelige krop

Udvikling af moderkagen

Efter implantation begynder trofoblasten at ekspandere hurtigt. Implanteringens fuldstændighed og dybde afhænger af trofoblastets lytiske og invasive evne. Og selv i disse tider med graviditet trofoblasten begynder at udskille hCG, et protein PP1, vækstfaktorer. Af primær trofoblast L tildelt to typer celler: cytotrofoblast - syncytiotrophoblast og et indre lag - yderlag i form symplast og dette lag kaldes "primitive" eller "prevorsinchatye formular." Ifølge nogle forskere, har det afsløret den funktionelle specialisering af disse celler i prevorsinchaty periode. Hvis syncytiotrophoblast kendetegnet ved invasion ind i det indre væg af endometriet med skader maternelle venøse kapillærer og sinusoider, det primitive for cytotrofoblast karakteristisk proteolytisk aktivitet til dannelse hulrum i endometriet, som modtager maternale erythrocytter fra de beskadigede kapillærer.

Således, i perioden omkring den sunkne blastocyst har talrige hulrum fyldt med maternale erythrocytter og ødelagt hemmelige uterine kirtler - dette svarer prevorsinchatoy eller lacunar tidligt udviklingstrin af placenta. På dette tidspunkt foregår aktive omlejringer i endodermcellerne, og dannelsen af embryo og ekstra-embryoniske formationer, dannelsen af fostervands- og æggeblommer begynder. Spredning af primitive cytotrophoblastceller danner cellekolonner eller primære villi, dækket af et lag af syncytiotrophoblast. Udseendet af primære villi med hensyn til tid falder sammen med den første fraværende menstruation.

På den 12-13de udviklingsdag begynder omdannelsen af primære villi til sekundære. Ved den 3. Ugers udvikling begynder processen med vaskularisering, hvorved sekundære villi bliver til tertiære villi. Pæle er lukket med et kontinuert lag af syncytiotrophoblast, de har mesenchymale celler og kapillærer i stroma. Denne proces udføres langs hele embryosækkenes omkreds (ringformet koror ifølge ultralyd), men mere så hvor villi berører implantationspuden. På dette tidspunkt fører reservoiret af foreløbige organer til udbulning af hele embryosæet i livmoderens lumen. Ved udgangen af 1 måned af graviditeten etableres således cirkulationen af embryonalt blod, hvilket falder sammen med begyndelsen af embryoens kardiale sammentrækning. I fosteret er der betydelige ændringer, der er et rudiment af centralnervesystemet, blodcirkulationen begynder - der blev dannet et enkelt hæmodynamisk system, hvis dannelse er afsluttet ved den femte uge af graviditeten.

Fra 5-6 ugers graviditet er der en ekstremt intensiv dannelse af moderkagen, da det er nødvendigt at sikre embryonets vækst og udvikling, og for det er det først og fremmest nødvendigt at skabe placenta. Derfor er tempoet i udvikling af moderkagen i denne periode hurtigere end embryoudviklingen. På dette tidspunkt når den udviklende syncytiotrophoblast myometriumets spiralarterier. Etablering af utero-placental og placenta-embryonisk blodgennemstrømning er det hæmodynamiske grundlag for intensiv embryogenese.

Yderligere udvikling af placenta skyldes dannelsen af intervaller rum. Den proliferative syncytiotrophobia cytotrophoblast liner spiralarterierne, og de omdannes til typiske utero-placentale arterier. Overgangen til placenta cirkulation finder sted med 7-10 ugers svangerskab og afsluttes med 14-16 uger.

Således er graviditetens trimester en periode med aktiv differentiering af trofoblasten, dannelsen og vaskulariseringen af korionen, dannelsen af placenta og forbindelsen af embryoet med moderorganismen.

Placenta er fuldt dannet af den 70. Dag fra ægløsningens øjeblik. Ved graviditeten er vægten af placenta V, baseret på barnets vægt. Blodstrømningshastigheden i placenta er ca. 600 ml / min. Under graviditeten bliver placenta "gammel", som ledsages af aflejring af calcium i villi og fibrin på deres overflade. Afsættelsen af overskydende fibrin kan observeres i diabetes mellitus og rhesus-konflikt, hvilket resulterer i ringe ernæring af fosteret.

Placenta er fosterets foreløbige organ. I de tidlige udviklingsstadier adskiller hendes væv i et hurtigere tempo end embryoets eget væv. En sådan asynkron udvikling bør betragtes som en hensigtsmæssig proces. Efter separation af placenta strømme skal give moder og foster blod, immunologiske skabe immunitet, sikre syntese af steroider og andre metaboliske behov hos det udviklende foster, pålideligheden af dette trin afhænger af efterfølgende forløb af graviditeten. Hvis dannelsen af placenta er utilstrækkelig trofoblast-angreb, så dannes en ringere placenta - abort eller forsinket udvikling af fosteret; med utilstrækkelig konstruktion af placenta udvikler toksikoen i anden halvdel af graviditeten; hvis angrebet er for dybt, er det muligt at øge placenta mv. Perioden af placentation og organogenese er den mest ansvarlige for udviklingen af graviditeten. Deres korrekthed og pålidelighed sikres ved et kompleks af ændringer i moderens krop.

Ved udgangen af den tredje og fjerde måned af graviditeten, sammen med den intensive vækst af villi i implantationsområdet, begynder degenerationen af villi uden for den. De modtager ikke tilstrækkelig ernæring, de udsættes for pres fra den voksende fostesæ, taber epitel og sklerose, hvilket er dannelsen af et glat korion. Det morfologiske træk ved dannelsen af placenta i denne periode er udseendet af en mørk villøs cytotrophoblast. Celler af mørk cytotrophoblast har en høj grad af funktionel aktivitet. Et andet strukturelt træk ved villi stroma er kapillærernes tilgang til epiteldækslet, hvilket gør det muligt at fremskynde metabolismen ved at reducere epithelial-kapillær afstanden. Ved den 16. Uge af graviditeten er der udligning af placenta og føtal masse. I fremtiden overhaler fostret hurtigt placentaens masse, og denne tendens forbliver indtil graviditetens afslutning.

Ved den femte måned af graviditeten forekommer en anden bølge af invasion af cytotrophoblasten, hvilket fører til en udvidelse af lumen i spiralarterierne og en stigning i volumen af uteroplacental blodgennemstrømning.

Ved den 6. Til 7. Måned af svangerskabet opstår der yderligere udvikling i en mere differentieret type, den høje syntetiske aktivitet af syncytiotrophoblast, fibroblaster i stroma af celler omkring villi-kapillærerne opretholdes.

I graviditets III trimester vokser placenta ikke væsentligt i masse, undergår komplekse strukturelle ændringer, som giver mulighed for at imødekomme fostrets voksende behov og dets betydelige vægtforøgelse.

Ved den 8. Måned af graviditeten blev den største stigning i placentamasse noteret. Komplikationen af strukturen af alle komponenter i placenta, signifikant forgrening af villi med dannelsen af kationidoner blev noteret.

Ved den 9. Måned af graviditeten var der en afmatning i vækstmængden af placentamassen, som intensiveres yderligere i 37-40 uger. Der er en klar lobed struktur med en meget kraftig intervaller blodgennemstrømning.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Proteinhormoner i placenta, decidual og membraner

Under graviditeten producerer placenta basale proteinhormoner, der hver især svarer til et bestemt hypofyseshormon og har lignende biologiske og immunologiske egenskaber.

Proteinhormoner af graviditet

Proteinhormoner produceret af moderkagen

Hypothalamuslignende hormoner

 • gonadotropinfrigivende hormon
 • corticotropin-frigivende hormon
 • thyrotropinfrigivende hormon
 • somatostatin

Hypofyslignende hormoner

 • choriongonadotropin
 • placental lactogen
 • chorionicorticotropin
 • adrenokortikotrop hormon

Vækstfaktorer

 • en insulinlignende vækstfaktor 1 (IGF-1)
 • epidermal vækstfaktor (EGF)
 • blodpladeafledt vækstfaktor (PGF)
 • fibroblastvækstfaktor (FGF)
 • transformerende vækstfaktor P (TGFP)
 • inhibin
 • aktiver

Cytokiner

 • interleukin-1 (yl-1)
 • interleukin-6 (yl-6)
 • kolonistimulerende faktor 1 (CSF1)

Proteiner specifikke til graviditet

 • beta1, -glycoprotein (SP1)
 • eosinofilt hovedprotein pMBP
 • opløselige PP1-20 proteiner
 • membranbindende proteiner og enzymer

Proteinhormoner produceret af moderen

Deciduelle proteiner

 • prolaktin
 • relaxin
 • proteinbindende insulinlignende vækstfaktor 1 (IGFBP-1)
 • interleukin 1
 • kolonistimulerende faktor 1 (CSF-1)
 • progesteron-associeret endometrial protein

Hypofysehormoner tredobbelt svarer choriongonadotropin (hCG), human chorion somatomammotrophin (CS), human chorion thyrotropin (XT), placenta corticotropin (FCT). Placenta producerer ligner ACTH-peptider, og hormon (gonadotropinfrigørende hormon (GnRH), corticotropinfrigivende hormon (CRH), thyrotropinfrigivende hormon (TRH) og somatostatin) svarende gipatolamicheskim. Det menes at kontrol af denne vigtige funktion af placenta udføres af HG og talrige vækstfaktorer.

Chorionisk gonadotropin - hormonet af graviditet, er et glycoprotein, der ligner dets virkning på LH. Ligesom alle glycoproteiner består den af to kæder af alfa og beta. Alfa-underenheden er næsten identisk med alle glycoproteiner, og beta-underenheden er unik for hvert hormon. Choriongonadotropin fremstilles af syncytiotrophoblast. Genet ansvarligt for syntesen af a-underenheden, er placeret på kromosom 6, for beta-underenheden af LH også har et enkelt gen på kromosom 19, mens beta-underenheden af hCG har 6 gener på kromosom 19. Måske forklares det unikt ved beta-underenheden af HG, da dets levetid er cirka 24 timer, mens levetiden af beta-LH ikke er mere end 2 timer.

Choriongonadotropin er et resultat af vekselvirkning af kønshormoner, cytokiner, corticotropin-frigørende hormon, vækstfaktorer, inhibin og activin. Choriongonadotropin fremkommer på dag 8 efter ægløsning dagen efter implantation. Funktioner Humant choriongonadotropin er ekstremt mange: den understøtter udvikling og funktion af corpus luteum af graviditet til 7 uger, der deltager i produktionen af steroider i fosteret, føtal zone af adrenal DHEAS og testosteron ved testiklerne af mandlige foster, der deltager i dannelsen af køn af fosteret. Opdagede genekspressionen af humant choriongonadotropin i fostervæv: nyre, binyre, hvilket indikerer, at en del af humant choriongonadotropin i udviklingen af disse organer. Det menes, at den har immunosuppressive egenskaber og er en af de vigtigste komponenter i "blokerende egenskaber serum" forhindre afstødning af fremmed for immunsystemet hos fosteret mor. Receptorer for choriongonadotropin fundet i myometrium og myometrium fartøjer, tilsyneladende, humant choriongonadotropin spiller en rolle i reguleringen af livmoderen og vasodilatation. Desuden receptorerne for choriongonadotropin udtrykt i skjoldbruskkirtlen, og det forklarer den katalytiske aktivitet af skjoldbruskkirtlen under indflydelse af humant choriongonadotropin.

Det maksimale niveau af choriongonadotropin observeres ved 8-10 ugers graviditet. 100.000 enheder falder derefter langsomt og er ved 16 uger 10.000-20.000 IE / I, der forbliver så til 34 uger i svangerskabet. På 34 uger markerer mange mennesker den anden top af den chorioniske gonadotropin, hvis betydning ikke er tydelig.

Placental-lactogen (undertiden kaldet chorion somato-mammothropin) har en biologisk og immunologisk lighed med væksthormonet, syntetiseret af syncytiotrophoblast. Syntese af hormonet begynder fra implantationstidspunktet, og dets niveau stiger parallelt med placenta og når et maksimalt niveau på 32 ugers svangerskab. Den daglige produktion af dette hormon i slutningen af graviditeten er mere end 1 g.

Ifølge Kaplan S. (1974) er placental lactogen det væsentligste metaboliske hormon, der giver fosteret et næringsstof, hvor behovet øges med graviditeten. Placental-lactogen er en insulinantagonist. En vigtig energikilde for fosteret er ketonlegemet. Forøget ketonogenese er en konsekvens af et fald i insulinets effektivitet under påvirkning af placentalt lactogen. I denne henseende reduceres brugen af glukose i moderen, hvilket sikrer en konstant tilførsel af føtal glucose. Derudover giver et forøget insulinniveau kombineret med et kondenseret lactogen forbedret proteinsyntese, stimulerer produktionen af IGF-I. I fostrets blod af placenta lactogen er der lidt - 1-2% af mængden af det i moderen, men det kan ikke udelukkes, at det direkte påvirker fostrets metabolisme.

"Chorionisk væksthormon" eller "væksthormon" -variant fremstilles af syncytiotrophoblast, der kun bestemmes i moderens blod i anden trimester og stiger til 36 uger. Det menes, at det ligesom placental lactogen deltager i reguleringen af IGFI-niveauet. Dens biologiske virkning ligner den af placental lactogen.

Placenta producerer store mængder af peptidhormoner er meget lig de hormoner i hypofysen og hypothalamus - chorion thyrotropin, chorion adrenocorticotropin, human chorion gonadotropin - releasing hormon. Disse placentalfaktors rolle er endnu ikke fuldt ud forstået, de kan virke parakrine, hvilket giver samme virkning som deres hypotalamiske og hypofyseanaloger.

I de senere år er der blevet lagt stor vægt på placental corticotropin-releasing hormone (CRH) i litteraturen. Under graviditeten øges CRH i plasma ved leveringstidspunktet. CRH i plasma er forbundet med CRH-bindende protein, hvis niveau forbliver konstant indtil de sidste uger af graviditeten. Derefter falder niveauet kraftigt, og i forbindelse med dette øges CRH betydeligt. Dens fysiologiske rolle er ikke helt klar, men i fostret stimulerer CRH niveauet af ACTH og gennem det bidrager til steroidogenese. Det foreslås, at CRH spiller en rolle i at forårsage arbejde. CRH receptorer er til stede i myometrium, men virkningsmekanismen af CRH bør ikke forårsage sammentrækning og afslapning af myometrium, som CRH øger cAMP (cyklisk adenosinmonophosphat intracellulært). Det antages, at ændringer i myometrium isoformen CRH receptorer eller bindende protein fænotype svær stimulering af phospholipase kan øge niveauet af intracellulært calcium og derved inducere kontraktile aktivitet af myometrium.

Ud over proteinhormoner producerer placenta et stort antal vækstfaktorer og cytokiner. Disse stoffer er nødvendige for vækst og udvikling af fosteret og immunforbindelsen mellem moderen og fosteret, som sikrer bevarelsen af graviditeten.

Interleukin-1beta produceres i decidua, kolonistimulerende faktor 1 (CSF-1) produceres i decidua og i moderkagen. Disse faktorer er involveret i føtal hæmatopoiesis. I placenta produceres interleukin-6, tumornekrosefaktor (TNF), interleukin-1 beta. Interleukin-6, TNF stimulerer produktionen af choriongonadotropin, insulinlignende vækstfaktorer (IGF-I og IGF-II) er involveret i udvikling af graviditet. Undersøgelsen af vækstfaktorernes rolle og cytokiner åbner en ny æra i undersøgelsen af endokrine og immunforbindelser under graviditeten. Et protein af insulinlignende vækstfaktor (IGFBP-1beta) er et vigtigt protein af graviditet. IGF-1 produceres af moderkagen og regulerer passage af næringsstofsubstrater over placenta til fosteret og giver således vækst og udvikling af fosteret. IGFBP-1 fremstilles i decidua, og bindende IGF-1 hæmmer fostrets udvikling og vækst. Fødens vægt, hastigheden af dens udvikling er direkte korreleret med IGF-1 og tilbage med lGFBP-1.

Epidermal vækstfaktor (EGF) syntetiseres i trofoblasten og er involveret i differentiering af cytotrophoblast til syncytiotrophoblast. Andre vækstfaktorer identificeret i moderkagen omfatter: nervevækstfaktor, fibroblaster, transformerende vækstfaktor, blodpladevækstfaktor. I moderkagen er inhibin produceret. Inhibin er defineret i syncytiotrophoblast, og dens syntese stimuleres af placenta prostaglandiner E og F2 fla.

Virkningen af placental inhibin og activin ligner den hos æggestokkene. De deltager i produktionen af GnRH, HG og steroider: aktivin stimulerer, og inhibin hæmmer deres produktion.

Placental og decidual activin og inhibin forekommer i de tidlige stadier af graviditeten og synes tilsyneladende at deltage i embryogenese og lokale immunresponser.

Blandt graviditetsproteinerne er det mest kendte SP1- eller beta1-glycoprotein eller trophoblast-specifikt beta1-glycoprotein (TBG), som blev opdaget af Tatarinov Yu.S. I 1971. Dette protein stiger under graviditet som placental lactogen og afspejler trofoblastets funktionelle aktivitet.

Det eosinofile hovedprotein pMVR - dets biologiske rolle er ikke klart, men ved analogi med egenskaberne af dette protein i eosinofiler antages der en afgiftende og antimikrobiell virkning. Et forslag er blevet gjort med effekten af dette protein på livmoderens kontraktilitet.

Opløselige placentale proteiner indbefatter en gruppe af proteiner med forskellig molekylvægt og biokemisk aminosyresammensætning, men med fælles egenskaber - de er i placenta, i placenta-føtal blodgennemstrømning, men ikke udskilles i moderblod. De er nu åbne 30, og deres rolle er grundlæggende reduceret til at give transport af stoffer til fosteret. Den biologiske rolle af disse proteiner bliver intensivt undersøgt.

I mor-placenta-foster er afgørende for at sikre rheologiske egenskaber af blod. På trods af det store overfladeareal af kontakten og opbremsning af blodgennemstrømningen i intervillous rum, er blod ikke thrombosing. Dette hæmmes af et komplekst kompleks af koagulerende og antikoagulerende midler. Hovedrolle thromboxan (TXA2, secernerede mor blodplader -. Activator maternal blodstørkning, såvel som receptorer for thrombin på apikale membraner syncytiotrophoblast fremme omdannelse af forælder fibrinogen til fibrin modsætning koagulationsfaktorer virkende antikoagulerende omfattende indlemmelse V på overfladen af mikrovilli syncytiotrophoblast på grænse moderblod og villøs epitel, nogle prostaglandiner og prostacyclin (RG12 og PGE2), som desuden besidder vasodilation antiag en række faktorer med antiplatelet egenskaber er blevet identificeret, og deres rolle er fortsat at blive undersøgt.

Typer af placenta

Edge attachment - navlestrengen er fastgjort til placenta fra siden. Shell vedhæftning (1%) - navlerskibene, før fiksering til moderkagen, passerer gennem syncytio-kapillærmembranerne. Ved brud på sådanne skibe (som i tilfældet med placenta-skibene) forekommer blodtab fra føtalcirkulationssystemet. Den ekstra placenta (placenta succenturia) (5%) repræsenterer yderligere lobula, der ligger bortset fra hovedplacenta. I tilfælde af forsinkelse i livmoderen af den ekstra lobule i postpartumperioden kan blødning eller sepsis udvikle sig.

Filmagtige placenta (placenta membranacea) (1/3000) er en tyndvægget sæk omgiver fosteret og dermed optager en stor del af livmoderen. Placeret i det nedre segment af livmoderen forudsætter denne placenta blødning i prænatalperioden. Det må ikke adskilles i fosterperioden for fødslen. Forøgelse af placenta (placenta accreta) - unormalt stigning af hele eller en del af moderkagen til livmodervæggen.

Placenta præsentation (placenta praevia)

Placenta ligger i det nedre segment af livmoderen. Placenta previa er forbundet med tilstande som en stor placenta (f.eks. Tvillinger); abnormiteter i livmoderen og fibroiderne; skader på livmoderen (slægter af mange frugter, nylige kirurgiske indgreb, herunder kejsersnit). Begyndende med en periode på 18 uger kan ultralyd visualisere lavtliggende moderkager; de fleste af dem flytter til den normale stilling ved begyndelsen af arbejdskraften.

Ved type I når placentas kant ikke op til den indre livmoderhalsen; ved type II når den, men lukker ikke inde i den indre livmodergræs; I type III lukkes den indre livmoder fra indersiden af placenta kun når den er lukket, men ikke med livmoderhalsen åben. I type IV er den indre livmoderhalskræft helt dækket indefra med placenta. Klinisk manifestation af anomali af placentas placering kan være blødning i prænatal perioden (prænatal). Placenta hyperekstension når hyperinflate nedre segment er kilden til blødning, eller manglende evne til indføring af fosterets hoved (høj placering forreste del). Det største problem i sådanne tilfælde er associeret med blødning og metode til levering fordi placenta er mundingen af livmoderen obstruktion og kan under fødslen afvige eller slå trin (5% af tilfældene), især efter som fandt sted tidligere kejsersnit (mere end 24% af tilfældene).

Tester for at vurdere placentas funktion

Placenta producerer progesteron, humant choriongonadotropin og human placenta lactogen; kun det sidste hormon kan give information om placentas velvære. Hvis gestation 30 uger med gentagen bestemmelse af dens koncentration under 4 ug / ml, antyder denne overtrædelse placental funktion. Velfærdssystemer fosteret / placenta blev overvåget ved at måle den totale daglige udskillelse af østrogener eller østriol i urin eller bestemmelse af estriol plasma som pregnenolon syntetiseret placenta metaboliseres efterfølgende binyre- og føtal lever, placenta og derefter igen til syntese af østriol. Indholdet af estradiol i urin og plasma er lav, hvis moderen lider af en alvorlig leversygdom eller intrahepatisk cholestase eller tager antibiotika; i tilfælde af brud på mor nyre lave estradiol niveauer i urinen vil blive observeret og forøget - i blodet.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.