^

Barnets biologiske alder

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Hvert barn har en individuel grad af biologisk udvikling, og hans biologiske alder kan i en vis grad afvige fra hans jævnaldrende på fødselsattesten. Vi taler om organismens individuelle biologiske ur, som har en specificitet i hastighed. Det er så vigtigt individuel egenskab, at selv sådanne kraftige eksterne synchronizers, som solen, månen, årstider, dag og nat, ude af stand til at neutralisere det, og at underordne den generelle rytme tidens gang. Mange indikatorer for organismens funktionelle evner, dets reaktivitetssystemer korrelerer primært med biologisk alder, men ikke med kalenderen. Funktioner af biologiske alder af barnet er vigtige for vedtagelse af individuelle former for liv, helbred, brug af forskellige tilgange til sin uddannelse. Det er svært at sætte bag et skrivebord og præsentere de samme krav til de to venner 6 år (i kalenderen), hvis den biologiske alder af en af dem er 4, og den anden - 8 år. Og det findes ofte i vores skoler.

Derfor er der i barndomsbiologi forsøgt at klassificere barndomsperioder, ikke i forhold til kalenderens levetid, men på de væsentlige biologiske egenskaber ved modenhed. Periodiseringerne af prof. IA Arshavsky og G. Grimm.

IA Arshavskys klassifikation for den postnatale livstid

 1. Neonatale udviklingsstadiet er fra fødsel til slutning af fodring med mælk.
 2. Laktotrofisk ernæring - før indførelsen af tykke supplerende fødevarer.
 3. Perioden for kombination af mælke ernæring og supplerende fødevarer - indtil realiseringen af holdningen af stående.
 4. Førskolealder - udvikling af lokomotiver. Dannelse af gang og løb.
 5. Førskolealder - før udseendet af de første permanente tænder.
 6. Juniorskole - indtil de første tegn på puberteten.
 7. Seniorskole - indtil udløbet af puberteten.

Et interessant punkt i klassificeringen er at understrege forbindelsen mellem udviklingsbiologi og typen af ernæring. I dette tilfælde bestemmes foreningen ikke altid af barnets grad af modenhed. Det kan skabes vilkårligt. Der er også en klar tendens til at bestemme essensen af perioden, og ikke kriterierne for dens isolering.

Klassifikation af G. Grimm

 1. Neonatalperioden er indtil helbredelsen af navlestrengen.
 2. Brystalder - før udseendet af den første mælketand.
 3. Nursery alder - før mastering walking.
 4. Førskolealder - før udseendet af den første permanente tand eller slutningen af den første strækning.
 5. Junior skolealder - til det første tegn på puberteten.
 6. Seniorskolealderen er til slutningen af puberteten.
 7. Ungdommens eller jomfruenes periode er, indtil den optimale ydeevne er nået.

Denne klassificering er meget mere fokuseret på de afgrænsende kriterier for biologiske alder. Ulempen er den relative uhøflighed af opdeling med overdrevent store aldersblokke.

Varianten af biologisk periodisering kan være og sådan:

 1. Pre-neonatal periode (for tidligt eller lille) - op til en kropsvægt på 2500 g og dannelsen af stabil slukning og sugreflekser.
 2. Neonatalperioden er før fjernelse af den fysiologiske hypertension af flexorerne i de øvre lemmer.
 3. Tidlig barndom - indtil fuldstændig fjernelse af den fysiologiske hypertension af flexor i ekstremiteterne.
 4. Sen brystalder - at gå uden støtte og støtte.
 5. Amning - indtil den fulde udbrud af mælketænder.
 6. Pre-school - op til de tydelige tegn på anden periode med mælkebid (diastema-tremes).
 7. Førskolealder - før dannelsen af en positiv filippinsk test.
 8. Junior skolealder, eller før pubertal, - indtil udseendet af sekundære tegn på pubertet.
 9. Pubertalets første (I-II fase af modning ifølge J. Tanner).
 10. Den pubertalte anden (fase III-IV modning af J. Tanner).
 11. Den pubertalte tredje (V-fase af modning ifølge J. Tanner).
 12. Modenhedens alder - fra færdiggørelsen af tværgående vækst (ifølge måling af bitrochamber og biacromial afstande).

For at bestemme et barns biologiske alder anvendes en evaluering af udviklingen af sådanne træk, der afspejler nye kvalitative tegn under den biologiske modningsproces eller har en høj grad af korrelation med biologisk modning. De enkleste markører for biologisk alder hos unge børn kan være tegn eller stadier af puberteten. Hos små børn kan den biologiske alder bedømmes ved udvikling og forsvinden af de nyfødte basale reflekser, dannelsen af motoriske færdigheder, udseendet af mælketænder. I førskolealderen er udseendet af permanente tænder et vigtigt tegn på modenhed. I særlige undersøgelser bestemmes den biologiske alder radiologisk afhængigt af antallet af tilgængelige punkter og nedbrydningskerner. Det er forkert at tro, at knoglens alder er afspejling af barnets ægte biologiske alder. Dette er alderen af knoglesystemet afhængigt af kombinationen af faktorer eller udviklingsbetingelser i muskuloskeletalsystemet. De øvrige fysiologiske systemer kan udvikle sig i et andet tempo og have andre aldersegenskaber.

Praktisk benchmark for sporing biologisk alder kan være udviklingen af hæmoglobin perifert blod flowcytometri formel lymfocytdannelse og rytme elektroencefalogram og så videre. D. All antropometriske, fysiologiske, metaboliske, immunologiske tegn på en sund baby, med en klar og forholdsvis lyse alder dynamik eller funktionelle evolution, kan bruges til at bedømme den biologiske alder i forhold til alderen på kalenderen. Til dette er det nødvendigt at have tabeller alder fordelinger af disse egenskaber, er det ønskeligt repræsenteret i ikke-parametrisk form eller percentil. Den biologiske alder af individet af systemet (knogle, kardiovaskulære system, blodsystemet, funktionen af rørformede apparat i nyrerne og så videre. D.) Mest sandsynligt vil svare til en kalender alder periode, hvor der modtages eller kvantitative dimensionelle organ karakteristika (funktion) falder mellem 25 og 75. Centil distribution. Dette indikerer de mest typiske karakteristika eller egenskaber iboende i 50% af raske børn alder køn gruppe. I mangel af tabeller af fordelinger af biologiske alder kan groft vurderet ved den maksimale nærhed valgte kvantitativ egenskab til en sekundær alder værdi (middelværdien, median eller tilstand).

Et barns biologiske alder kan kun siges med sikkerhed, hvis det for en række tegn på modenhed afslører lignende tendenser i størrelse og retning. Således er barnets biologiske alder dominans for visse biologiske aldre af individuelle væv, organer og systemer i kroppen. Det kan repræsenteres i form af den hyppigste alder eller gennemsnitlige biologiske alder og en beskrivelse af de afslørede svingninger. Dette er grundlaget for at bedømme graden af harmoni eller disharmoni i voksen og modning af et barn eller, på teoretisk biologi, om graden af heterochrony af udvikling.

Heterochrony vis grad særlige for hvert barn, det ligger i udviklingsprocessen. Udtrykt disgarmonizatsiya med en forsinkelse på (retardering eller bradigenez) alene systemer eller foran (acceleration eller tahigenez) skaber andre kritiske tilstande funktionel tilpasning og liv med øget risiko for sygdom.

Af de antropometriske træk, der er tæt forbundet med biologisk alder, kan du angive kropsvægten, brystets omkreds, forholdet mellem kroppens øvre og nedre segmenter. Et sæt egenskaber, der kan bruges til at bestemme biologisk alder, findes i kapitlet om fysisk udvikling.

Meget informativ og værdifuld til brug for børnelæger, den biologiske aldersdiagnostikmetode er dens integrerede evaluering for et stort sæt forskellige og aldersspecifikke egenskaber forbundet med forskellige fysiologiske systemer. En sådan tilgang har vist sig i perinatologi, når der er betydelige forskelle mellem betingelserne for svangerskabet, antropometriske data om nyfødte og karakteristika for deres biologiske modenhed eller alder. Sidstnævnte er signifikant mere signifikant for sandsynligheden for overlevelse og bevarelse af barnets vitale funktioner. Alderen i svangerskabsugen bestemmes af summen af score for 22 kliniske tegn.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Tegn på barnets biologiske modenhed

Beviser

Punkter

1. Abdominal suspension

Hovedet hænger, ryggen er buet, lemmerne hænger lige

0

Hovedet hænger ned, ryggen er buet, lemmerne er næsten lige

1

Dorsum lidt buet, lemmer lidt bøjet

2

Hovedet er på samme linje med den lige krop, lemmerne er bøjet

3

Hovedet er hævet, ryggen er lige, lemmerne er bøjet

4

2. Træk på håndtagene

Fuldt hovedlag

0

Hovedforsinkelse delvis

1

Ingen

2

Hoved foran

3

3. Sildbenet brystkirtelkirtlen

Ingen

0

Op til 0,75 cm, glat og fladt, stiger kanterne ikke op

2

Mere end 0,75 cm hæves kanterne

3

4. Gennemsigtighed i huden på underlivet

Talrige vener og venoler er synlige tydeligt

0

Ærene og venulerne er ret adskilte

1

Kun et par store fartøjer kan ses tydeligt

2

Du kan ikke se flere store skibe vagt

3

Se ikke blodkar på mavehuden
4

5. Pust på rygens hud

Ingen pistol

0

Rigeligt, langt og tykt hår over ryggen

1

Tyndning af håret i nedre ryg

2

Der er stadig en puff, men der vises små områder, der mangler en kanon

3

Der er ingen tilbage i halvdelen af området

4

6. Skin foldes

Ingen folder

0

Svage røde bånd på den forreste del af plantarens side af foden

1

Ryd røde striber, indtryk mindre end 1/3 af forsiden af sålen

2

Depression på mere end 1/3 af forsiden af sålen

3

Dybe, klare folder mere end 1/3 af forsiden af sålen

4

7. Seksuelle læber

Store åbne, små stikker udad

0

Store næsten helt dækker små

1

Stor fuldt dæksel lille

2

8. Æg

Ingen i pungen

0

Mindst en i toppen af pungen

1

Mindst en i bunden af pungen

2

9. Øreform

Auricleen er flad, formløs, kun dele af sin kant er bøjet indad

0

Aurikelens del er bøjet indad

1

Hele øvre del er lidt buet indad

2

Hele og selvfølgelig bøjet inde

3

10. Hårdhed af auricleen

Auricleen er blød, bøjes let og vender ikke tilbage til sin oprindelige position

0

Auricleen er blød, let bøjer og går langsomt tilbage til sin oprindelige position

1

Aurikelen med brusk langs kanten, relativt blød, efter bøjning, vender hurtigt tilbage til sin oprindelige position

2

En fast auricle vender straks tilbage til sin oprindelige position

3

11. Mammekirtler

Ikke håndgribelig

0

Mindre end 0,5 cm i diameter

1

Mere end 1 cm i diameter

3

12. Et firkantet vindue

66-90 °

0

56-65 °

1

36-55 °

2

11-35 °

3

0-10 °

4

13. Skrånende albuebevægelse

Til den aksillære linje på den modsatte side

0

Mellem midterlinjen af kroppen og den aksillære linje på den modsatte side

1

Nær kroppens midterlinie

2

Går ikke til mellemlinjen

3

14. Fodens reaktion

180 °

0

90-180 °

1

Mindre end 90 °
2

15. Håndrespons

180 °

0

90-180 °

1

Mindre end 90 °

2

16. Ødem

Eksplicit ødem i hænder og fødder, pastositet (dimples) over tibia

0

Kun dimples over tibia

1

Hverken ødem eller dimple

2

17. Det popliteale hjørne

90 °

5

90-100 °

4

101-120 °

3

121-140 °

2

141-170 °

1

170 °

0

18. Stille

Fuld bøjning af hænder og fødder

4

Benene er bøjet og skilt, armene er let bøjet i albuerne

3

Hænder og ben er ubøjet

0

19. Hæl - Øre

Navle

4

I nærheden af brystvorten

3

Kraveben

2

Hage

1

øre

0

20. Bøjning af foden tilbage

0-9 °

4

10-20 °

3

25-50 °

0

55-80 °

1

80-90 °

2

21. Struktur af huden (børster og fødder)

Meget tynd, gelatineagtig

0

Tynd og glat

1

Glat, mellemtykkelse, udslæt eller overfladisk skalering

2

Tykkelse, overfladiske revner og skrælning, især på hænder og fødder

3

Pergamentary med overfladiske og dybe revner

4

22. Hudfarve

Mørk rød

0

Blegrosa, forholdsvis ensartet

1

Lyseblå, ujævn

2

Paleness med pink farve på ører, læber, palmer og såler

3

Score efter score

Summen af point

Biologisk alder (uger)

Summen af point

Biologisk alder (uger)

0-9

26

40-43

35

10-12

27

44-46

36

13-16

28

47-50

37

17-20

29

51-54

38

21-24

30

55-58

39

25-27

31

59-62

40

28-31

32

63-65

41

32-35

33

66-69

42

36-39

34

Normen, eller korrespondancen mellem den biologiske alder til kalenderen en, vidner til en vis grad for trivsel for udviklingen og funktionen af alle disse systemer. Forsinkelsen af den biologiske alder af kroppens størrelse og proportioner kan indikere tilstedeværelsen af patologiske tilstande eller utilstrækkelige omgivelser for den optimale udvikling af barnet.

Antropometriske indikatorer som afspejling af barnets biologiske alder

Her er der på den ene side fuld anerkendelse af alle forskere af den regelmæssige forandring med alder af mange forhold mellem kropslængder og bredder og på den anden side næsten fuldstændig tilsidesættelse af den praktiske anvendelse af disse regelmæssigheder til diagnosticering af alderen af biologisk udvikling af børn. Sidstnævnte er forbundet med en udtalt variabilitet i kroppens proportioner, selv hos børn af samme køn og alder. Derfor er en nævneligt nøjagtig diagnose af biologisk modning gennem legemsforhold ikke mulig uden udvikling af særlige metodiske teknikker. Samtidig kunne kroppens proportioner og deres aldersdynamik også bruges til overvågning af den enkelte barns udvikling, især de med risikofaktorer for afvigelser fra normal vækst og modning. Udviklingen af normer for kroppens aldersforhold i centilformen kan danne grundlag for at bestemme barnets biologiske alder, hvis der er et tilstrækkeligt bredt område eller sæt af sådanne standarder. Hvis et antal legemsforhold falder ind i 50% -zonen (fra 25 til 75-tallet) i samme aldersgruppe, kan vi antage, at barnets biologiske alder svarer til denne gruppes alder.

Som en del, der kunne normaliseres til at bestemme den biologiske alder, bør du angive den allerede afprøvet i instituttets hygiejne af børn og unge indeks forhold mellem hoved omkreds til vækst, samt en række indeks, beregnet på grundlag af forholdet dlinnik: højden på den øverste del af ansigtet i forhold til kroppens længde; længde af ben i forhold til kropslængde; forholdet mellem kroppens øvre og nedre segmenter.

Den øverste del af ansigtet er omkring 16-18% af længden af den nyfødte krop, hos piger og unge mænd - omkring 7-8% af væksten.

Længden af det nyfødte ben er 36-40% af kropslængden, og i en alder af 6-7 kan det nå 52-55% af væksten. Forholdet mellem længden af benet og højden af den øvre del af ansigtet har det bredeste udvalg af aldersændringer og kan beregnes uden at overføre måledata som en procentdel af væksten af børn.

Korrelationsanalyse viser signifikante statistiske relationer mellem indekserne for de registrerede legemsforhold og sådanne egenskaber hos børn som tandformel, formlen for seksuel udvikling, fysiske præstationer og dynamometriindikatorer.

For at diagnosticere færdiggørelsen af den første strækning, anbefaler en række forfattere den såkaldte filippinske test. For at udvide aldersgrænserne for brugen af denne test kan du måle den (i centimeter). Endelig kan børnene puberteten antropometriske biologisk modenhedsindeks være et indeks forholdet mellem de to tværgående diametre - mezhakromialnogo (skulderbredde) og intertrochanteric (bækken bredde).

Metoden til at bruge legemsforholdene til estimering af biologisk alder i nærværelse af centilealderfordeling kan være følgende.

Den første mulighed - i kontakt med alle indekser i den zone af 25-75 TH percentiler kan tale om et barn under en alder af biologiske, ved afgangen fra nogle af dem til venstre eller højre - tendensen til ledende eller halter tempoet i biologisk evolution, når forskydningen af alle målinger til venstre eller højre på centile zoner - om et vist lag eller før udvikling. Det er muligt at finde den alder percentil skala, hvor barnet indikatorer indtager positionen mellem den 25. Og 75. Percentil, tæt på medianen, og antager, at udviklingen af barnets (biologiske alder) er mest hensigtsmæssigt at den alder, hvor der defineres en tilfældighed.

Anden mulighed - for hver måling eller indeks bestemmes nærmest alder median (50-percentilen) og registrere alder, som denne median lignende - den anden, tredje indeks osv Biologisk barnets alder kan beregnes som den aritmetiske middelværdi af recepten .. "Ages" af sine individuelle indekser eller dimensioner. Forskellen mellem mindste og maksimal alder karakteriserer sværhedsgraden af heterochrony eller disharmonization, udvikling.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.