^

Ændringer i hCG i ektopisk graviditet og deres diagnostiske værdi

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Under graviditeten opstår der flere ændringer i kvindens krop. Nogle af dem er synlige for det blotte øje, mens andre er så skjulte, at de kun kan identificeres ved hjælp af ultralyd eller laboratoriediagnose. For eksempel er ændringer i den hormonelle baggrund, og de er især mærkbare, før forekomsten af ydre symptomer, der angiver krænkelser, kun bestemt ved laboratoriemetoder. Så niveauet af hCG med ektopisk graviditet vil være signifikant lavere end normalt, og årsagen til forhøjede niveauer af dette hormon kan blive svangerskabsdiabetes eller kromosompatologi hos fosteret.

Det er laboratorievejen, som læger undertiden ved et uheld afslører alvorlige sygdomsgraviditeter allerede i de tidlige stadier. Og selv om det er svært at bedømme om specifikke sygdomme, ændringer i hormon niveauer giver tid til mistanke om sygdommen og til at tage de nødvendige skridt for sin behandling, og om nødvendigt afbryder den unormale graviditet baseret på den blotte analyse af hCG eller AFP.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Til hvem og hvornår er HCG-analysen planlagt?

En generel blodprøve og urinalyse, som er obligatorisk for kvinder i graviditetsdiagnosen, herunder ektopisk og registrering, kan meget fortælle om en fremtidig mors sundhed. Men de giver ikke nok information om fostrets udvikling i forskellige perioder med graviditet og lokalisering. Og alligevel bærer et barn en ret kompliceret og lang proces, hvor hvert trin ledsages af visse ændringer i laboratorieindikatorer, som kun kan spores gennem specielle test og test.

En sådan speciel analyse under graviditet er undersøgelsen af niveauer af human choriongonadotropin (hCG). Hvad er hCG? Dette er et specifikt hormon, som næsten ikke er til stede hos en sund person uden for graviditeten. Hos mænd er detektion af choriongonadotropin i blodet kun muligt med udviklingen af onkologiske sygdomme i reproduktionssystemet (teratom / seminom i testiklen). Sådanne neoplasmer opdages oftest hos drenge og unge mænd. I dette tilfælde hjælper analysen på HCG med at klarlægge diagnosen.

En stigning i niveauet af choriongonadotropin hos en kvinde med høj sandsynlighed indikerer graviditeten. Faktum er, at for produktion af dette usædvanlige hormon er ansvaret for embryoet, eller rettere dens skal, der giver føtal ernæring og kaldes chorion. Derfor kaldes hormonet chorionisk. Senere, når placenta dannes (ca. 3-4 måneder efter graviditeten) begynder den også at producere hCG, men i en mindre mængde.

Chorion er fostrets ydre kuvert, der understøtter funktionen af den midlertidige endokrine kirtel (gul legeme) fra befrugtningstidspunktet og til dannelsen af moderkagen. Den gule krops vitalitet, der producerer østrogener og progesteron, der er nødvendig for at opretholde graviditeten, bevares netop gennem udviklingen af choriongonadotropin. Det vil sige, disse processer er indbyrdes forbundne og har til formål at forberede en kvindes krop til at bære et barn. Det er ikke overraskende, at gonadotropin begynder at blive produceret af korion næsten fra barnets forestillingstidspunkt, så snart faders sæd smelter sammen med moderens æg.

Graden af hormonet af graviditeten stiger markant fra dag til dag til 8-12 uger af graviditeten, hvorefter den gradvist falder, hvilket skyldes præparatet af fødselsorganet. Når alt kommer til alt, når moderkagen dannes i graviditetens anden trimester, er alle barnets hovedorganer og systemer allerede dannet og begynder at fungere. Dette er allerede en fullvildet lille mand, som gradvis forbereder sig på uafhængig eksistens udenfor moderens livmoder.

Hvad er så vigtigt for hCG under graviditeten? Det faktum, at det er takket være ham, understøtter det nødvendige niveau af alle andre hormoner i den kvindelige krop, herunder østrogener og progesteron, hvilket er meget vigtigt for det normale forløb af graviditeten. Det er klart, at afvigelsen af hCG-niveauet fra normale indekser vil indikere visse overtrædelser.

Hvad er indikationerne for analysen af hCG:

  • Han er ordineret til kvinder, der har forsinkelse eller manglende menstruation uden andre symptomer på graviditet. En stigning i niveauet af choriongonadotropin vil være tegn på den forestilling, der er sket, ellers involverer det nogle overtrædelser i reproduktive systemet.
  • Ved hjælp af analysen kan bestemmes med en meget tidlig graviditet til sigt, fordi hæve niveauet af hCG i urinen er blevet fejret i 6-8 dage efter undfangelsen (dette er en af de hurtigste metoder til bestemmelse af graviditeten), og veneblod, selv for 2-3 dage.
  • Undersøgelsen er ordineret til mistænkt multiplanapregnation, når to eller flere embryoner vokser i livmoderen og modnes samtidig.
  • Analysen er især relevant, hvis lægen har grund til at tro, en ektopisk eller ubesvarede abort, som kræver øjeblikkelig kirurgisk indgreb og svangerskabsafbrydelse (hCG graviditet uden for livmoderen eller stoppe udviklingen af fosteret i livmoderen vil være afvigelser fra normen).
  • efter en spontan abort eller uprofessionel abort er der situationer, hvor vævene i de embryonale og placentale væv ikke fjernes fuldstændigt fra kroppen, hvilket udgør en fare for kvindens sundhed. Tilstedeværelsen af chorioniske og placenta rester vil blive angivet ved hCG-høje niveauer, hvis produkter de er involveret i, i tilfælde af manglende graviditet, bør hCG ikke overstige 5 IE pr. Ml blod.

Det må siges, at denne analyse er ordineret til gravide kvinder i dag og uden nogen angivelse. Denne delikate periode i en kvindes liv har flere kritiske faser: 8, 12-14, 16-18 uger af graviditeten. Det er på nuværende tidspunkt med større sandsynlighed for graviditetstab eller andre patologier. I forbindelse med dette udføres screeningsundersøgelser specifikt for disse kritiske faser, hvilket muliggør rettidig diagnose af komplikationer af graviditet.

Væksten af hCG-værdier fortæller, hvordan fostret vokser og udvikler sig. Derfor er analysen af hCG sammen med undersøgelsen af blod på alfa-fetoprotein og estriol inkluderet i komplekset af prænatal diagnose af patologier for udvikling af foster.

Ved forskellige graviditetspatologier kan analysen på hCG anvendes i dynamik, dvs. Med et interval på 2 dage. Faktum er, at under normal graviditet i denne periode er der en fordobling af choriongonadotropin i blodet. Med ektopisk graviditet og endnu mere, når føtal falmer, er stigningen i hCG meget mindre intens.

Forberedelse og analysemetode

For at bestemme niveauet af choriongonadotropin under graviditet anvendes forskellige metoder til laboratoriediagnose. Den enkleste variant af analysen er teststrimler, hvis virkningsmekanisme er baseret netop på stigningen i niveauet af hCG efter befrugtning.

Graviditetstesten kan købes hos ethvert apotek og endda i dagligvarebutikker. Det er en lysstrimmel med et reagens påført det, hvilket ændrer farve ved kontakt med urinen, hvilket resulterer i en anden strimmel, der indikerer graviditet.

Sagen er, at efter 6-8 dage efter opfattelsen i urinen er der allerede tilstrækkelig grad af gonadotropin til diagnosticering af graviditet. En anden ting er, at følsomheden af de fleste tests giver dig mulighed for at opdage graviditet først efter 2 eller flere uger. Den mest præcise er inkjet- og digitale tests, som ikke bør sænkes ned i en beholder med urin eller drypende urin på dem, men leveres under en frisk strøm.

10 sekunder af teststrimlens kontakt med urin er tilstrækkelig til, at reaktionen begynder, og dens resultat kan ses efter 1-10 minutter afhængigt af hCG-niveauet. Men hvis de sædvanlige test for hormonkoncentration og graviditetstid kan bedømmes primært på intensiteten af farven på den manifesterede stribe, vil den elektroniske version af testen give information i en digital version.

En sådan analyse af hCG er ret egnet til at bestemme graviditet, men det kan sige lidt om dets timing og arten af kurset. Dvs. De sædvanlige tests for hCG med ektopisk graviditet vil være lidt informative. De vil i hvert fald vise tilstedeværelsen af graviditet, men niveauet af gonadotropin og dynamikken i dets vækst kan kun gættes. Mistanke kan forekomme utilstrækkelig intens farve af den anden strimmel eller dens fravær under gentagne inspektioner.

Den digitale test i denne henseende er mere interessant, fordi den giver dig mulighed for at evaluere koncentrationen af hormonet, og i den anden analyse selv vurdere, hvor meget hCG-niveauet er steget over en bestemt periode. Sådanne ændringer giver en større procentdel af sande resultater i de første 2 måneder af graviditeten, hvorefter sådanne hændelser som et negativt resultat af en graviditetstest er mulige.

På lignende måde analyseres urinen for choriongonadotropin i laboratoriet. En gravid kvinde i dette tilfælde skal viderebringe en frisk morgen urin analyse. Hvorfor om morgenen? Fordi koncentrationen af gonadotropin påvirker væskens volumen, er fuld. Jo mere vand en kvinde drikker, jo lavere koncentrationen af graviditetshormonet, som vil fordreje de sande resultater. Dagen før testen anbefales det heller ikke at drikke masser af væsker, især inden de går i seng.

Med ektopisk graviditet og andre komplikationer er det mest hensigtsmæssigt at gennemføre en blodprøve for hCG. I blodet registreres gonadotropin hurtigere end i urinen, og resultaterne af blodprøven betragtes som den mest nøjagtige. Blod er taget fra venen, hvorefter en flydende del adskilles ved hjælp af en centrifuge, og reagenser tilsættes. Analysatoren konverterer de kvantitative resultater til digital, som bruges til at diagnosticere graviditeten.

Enhver analyse er af diagnostisk værdi, hvis resultaterne er pålidelige, kræves der derfor ofte forberedelse før analysen. Ideelt set skal blod, som urin, tages om morgenen før morgenmaden, nogle gange efter opvågnen. Men selvom blodet skal tages på et andet tidspunkt for at forbedre nøjagtigheden af forskningen, anbefales det at afholde sig fra at spise og begrænse brugen af vand og 5-7 timer, før der tages blod til analyse.

Ektopisk graviditet

Næsten enhver kvinde drømmer på et perfekt tidspunkt for at blive en glad mor til sin egen baby. Men for dette må hun undfanges og udholde et barn. Gødning af ægget opstår efter dets frigivelse i æggelederen, men dette er ikke nok til den normale udvikling af graviditeten. Efterfølgende duo, som er dannet af humant foster (embryo) skal følge æggelederen direkte ind i livmoderen, hvor den er fastgjort til permanent ophold 2-3 uger efter undfangelsen fandt sted.

Men nogle gange sker det, at ægget i den tildelte tid ikke har tid til at infiltrere livmoderen, og den skal "bosætte sig" andetsteds. Oftest er stedet for lokaliseringen selve livmoderrøret, mindre ofte føtalæget er fast nær æggestokken, i livmoderhalsens bughule eller livmoderhals. I hvert fald, hvis embryoet udvikler sig uden for livmoderen, taler man om en patologi kaldet "ektopisk graviditet".

Denne situation anses for uegnet til barnets normale udvikling, især hvis fosteret er forankret inde i livmoderrøret. Dimensionerne af æggeledets lumen beregnes ikke for at øge det befrugtede æg, hvilket sker som fosteret vokser og udvikler sig, så fostret ligger bagud under udvikling og snart dør. At holde en sådan graviditet er bare ikke fornuftig.

Desuden er ektopisk graviditet en trussel mod livet for en gravid kvinde. Et lille lumen i æggeleddet og utilstrækkelig elasticitet af dets vægge er en risikofaktor for organdbrydning, da fostret vokser. Dette er en yderst farlig situation, hvor der er alvorlige smerter og stor intern blødning. Hvis patienten ikke hjælper med tiden, står kvinden mod døden. Og selvom lægerne klarer at redde sit liv, vil det ikke være muligt at genoprette det beskadigede livmoderrør, så muligheden for at blive gravid vil være ekstremt lav. Selv efter en rettidig indgriben reduceres chancerne for graviditet med halvdelen.

I de første måneder efter undfangelsen er det næsten umuligt at skelne ektopisk graviditet fra normal uden særlige undersøgelser. En kvinde kan endda udvikle en toksikose i de tidlige stadier, svulme brystkirtlerne, stoppe menstruation eller omdanne til en månedlig mager daub.

Uanset placeringen af embryo lokaliseres en beskyttende skal (chorion) der producerer chorionisk gonadotropin, hvilket betyder at niveauet af hCG i ektopisk graviditet vil stige. Hvad kan så analysen hjælpe i en sådan situation? Og det faktum, at hCG i livmoder- og ektopisk graviditet er signifikant anderledes.

HCG-niveauet i ektopisk graviditet

Ektopisk graviditet er en situation, hvor fosteret ikke kan udvikle sig normalt. Selv om den er lille og kan placeres sikkert i livmoderrørets lumen, kan udviklingen fortsætte normalt, som det fremgår af det regelmæssigt stigende niveau af choriongonadotropin. Men efterhånden ændrer dynamikken i hCG-vækst i ektopisk graviditet sig.

For bedre at forstå forskellen mellem stigningen i hCG i livmoderen og ektopisk graviditet, skal du vide niveauet af choriongonadotropin i fravær af graviditet. Det antages, at koncentrationen af dette specifikke hormon ændres hver 1.5-2 dag, hvor indekserne stiger næsten to gange. Det vil sige, at efter at have taget målinger af hCG med mellemrum, selv om nogle dage, er det allerede muligt at drage konkrete konklusioner om graviditeten.

Det er ikke fornuftigt at beskrive de daglige ændringer i hCG under graviditeten. Det er nok at overveje dets norm i uger med normal fosterudvikling og derefter sammenligne hCG-hastighederne med de satser, der observeres ved ektopisk graviditet.

Hvis en kvinde ikke er gravid, kan gonadotropin i hendes blod muligvis ikke detekteres eller indeholde mængder på over 5 IE / ml. Dette er det såkaldte referencepunkt, kaldet referential. Yderligere stigning i hCG vil allerede indikere graviditet hos kvinder eller onkologi hos mænd. Men da den chorioniske gonadotropin begynder at frigives allerede fra fostrets øjebliksopfattelse, kan indekserne i den første uge af graviditeten stige op til 20-35 IE / ml.

I løbet af 1-2 uger af graviditeten, når fostret stadig er på vej til livmoderen, ligger indholdet af hCG i kvindens blod fra ca. 20 til 350 IE / ml. Vi lægger vægt på ordet "ca.", fordi forskellige laboratorier bestemmer koncentrationen af gonadotropin under graviditeten ved forskellige metoder, som kan give forskellige resultater. Derfor udviklede de i hver institution af denne art deres egne tabeller, der bestemmer hCG-hastigheden ved normale og patologiske graviditeter.

Her er et eksempel på en af sådanne tabeller, hvor den første kolonne afspejler svangerskabsperioden med uger, og den anden øvre og nedre grænse for hCG i IE pr. Ml blod.

1-2

25-156

2-3

101-4870

3-4

1110-31.500

4-5

2560-82.300

5-6

23100-151000

6-7

27300-233000

7-11

20900-291000

11-16

6140-103000

16-21

4720-80.100

21-39

2700-78.100

 

 

Hvis resultaterne af håndskrevne prøver er inden for rammerne af ovenstående tabel, kan dette ikke betragtes som en undskyldning for panik. Bordet er udelukkende til orienteringsformål, og vi kan se, hvordan hCG-hastighederne inden for de 7-11 ugers graviditet hælder, og derefter gradvis begynder at falde.

Vi undersøgte dynamikken af choriongonadotropin i det normale forløb af graviditeten og den korrekte placering af fosteret, og hvad er hCG i ektopisk graviditet? Generelt er billedet ens: for det første er der en stigning i hCG-værdier, og derefter falder den. Men her er stigningen i hCG-niveauet i dette tilfælde signifikant lavere end hos en normalt udviklende graviditet.

Så i løbet af de første to uger af graviditeten kan forskellen i væksten af choriongonadotropin ikke observeres. Men allerede i 3-4 uger kan indikatorerne være mindre end 2 og flere gange, end det er nødvendigt for denne periode. Maksimumniveauet for hCG i ektopisk graviditet overstiger normalt ikke 75.000 IE / ml, mens det under normale graviditeter i samme periode vil nå 291000 IE / ml.

Som du kan se, er forskellen palpabel. Lave niveauer af humant choriongonadotropin er et tegn på, at frugten er forkrøblede, og ved sin placering i æggelederen er uundgåelig. Og uanset hvordan frugten blev opfattet. In vitro-befrugtning, det befrugtede æg, når sidder direkte ind i en kvindes livmoder, også forekomme en situation, hvor embryonet ændrer sin placering, glider ind i æggelederen eller bughulen, hvor faste og efterfølgende forøges. HCG i ektopisk graviditet efter IVF har samme dynamik som i naturlig befrugtning, hvilket ikke resulterede i overførsel af ægget til livmoderen.

Hvis ektopisk graviditet ikke påvises i de første uger efter befrugtningen, ses den langsomme vækst af hCG i op til 7-8 uger og falder derefter. På dette tidspunkt er faderens fading oftest bemærket, når den ophører med at udvikle sig og fortabes, hvilket, hvis det ikke er korrekt placeret, er mest sandsynligt. Men sådan en pause kan ske før.

HCG-niveauet i den døde graviditet når aldrig et højt niveau, og efter embryoens død begynder den at falde hurtigt. Men for de normale ikke-gravide niveauer, kan han henvende sig først efter en abort eller abort, og det dlish at hvis moderens krop ikke forbliver partikulært foster væv eller placenta.

Med ektopisk graviditet og embryoforsinkelse i æggelederne er der ingen uafhængig afvisning af embryoet, selvom fostret er frosset. I dette tilfælde vil hCG-niveauet med vedvarende patologisk graviditet være ekstremt lav og uden kirurgisk indgreb kan det ikke afgives.

Ændringer i hCG i ektopisk graviditet, forskellig fra normen, tillader en at mistanke om en patologi, men det er ikke nok til at foretage en nøjagtig diagnose. Nedgang i indekserne for dette hormon ses også, når der er en fare for abort, forårsaget af en forsinkelse i embryoudviklingen eller placentainsufficiens. Selv sådanne symptomer som smerter i underlivet og udtværing af brun eller rød udledning er ikke specifikke, og det er umuligt at diagnosticere dem. Derfor, for at bekræfte ektopisk graviditet er ultralydsresultater også vigtige, hvilket vil vise fraværet af et foster i livmoderen i nærvær af andre symptomer på graviditet.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.