^
A
A
A

Plastskader er til stede selv i luften

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

02 August 2019, 09:00

Miljøvidenskabsmænd gav udtryk for den ubehagelige nyhed: Plastiske mikropartikler kan sprede sig i luften i hundreder af kilometer.

Det faktum, at plast massivt tilstopper havet, har længe været kendt. Miljøforkæmpere har forsøgt at tackle dette problem i mange år, men indtil videre uden særlig succes, fordi plastpartikler er til stede selv på dybder. Ifølge prognoserne vil der snart være mere plast i vandet end marine indbyggere. Jordoverfladen er ikke mindre tilstoppet - for at sikre dig dette skal du bare kigge rundt. Men som det viste sig, er plastpartikler også til stede i den luft, vi indånder.

Specialister, der repræsenterede det franske nationale center for videnskabelig forskning, University of Orleans og flere andre franske og britiske videnskabscentre, brugte specielt udstyr til at indsamle alt, hvad vindene bragte til en meteorologisk station i bjergene i Pyrenæerne. Tests blev udført hver måned, fra november 2017 indtil marts 2018 inklusive. Ifølge gennemsnitlige data blev der fundet ca. 365 mikropartikler af plastik om dagen på en kvadratmeter - en lignende mængde kan bestemmes på gaderne i Paris eller andre store byer. Der var imidlertid en forskel, og den bestod i størrelsen og sammensætningen af mikropartikler.

Tidligere undersøgelser har allerede vist, at i luften i store bebyggelser ser en plastpartikel ud som den mindste polyethylenterephthalat eller polypropylenfiber med en længde på mere end 100 mikrometer: oprindelsen af sådanne fibre kan forklares ved tilstedeværelsen af et stort antal tekstilprodukter og komponenter på gaderne. Hvad angår de mikropartikler, der blev fundet i Pyrenæernes bjerge, havde de en længde på højst 25 mikrometer, og deres struktur var polystyren eller polyethylen: derfor blev de "revet" fra enhver plastbeholder eller emballage. Indtil videre har forskere ikke været i stand til at bestemme den nøjagtige kilde til plastikpartikler. Men eksperterne modtog alle de nødvendige oplysninger om retningen og intensiteten af vindstrømmen, som blev registreret under undersøgelsen. Dette gjorde det muligt for økologer at drage de passende konklusioner: det viser sig, at mikropartiklerne kørte en afstand på mindst 95 kilometer, før de ramte den meteorologiske station. Forskere blev overrasket, fordi der ikke var nogen bosættelser og byer i denne afstand fra vejrstationen. Derfor blev det konkluderet, at plasten sandsynligvis dækkede en meget større afstand end oprindeligt troet.

Forureningen af vores planet går således til det næste farlige niveau, fordi plast allerede er til stede, også hvor det ikke kan og ikke bør vises. Nu skal forskere evaluere skadene af sådanne mikropartikler på dyr og mennesker samt effekten af deres tilstedeværelse i luften på den globale opvarmningsproces.

En artikel om dette materiale blev offentliggjort i Nature Geoscience. Link til nyheden:www.sciencenews.org/article/tiny-microplastics-travel-far-wind

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.