^
A
A
A

Hvorfor opstår der kalkholdige pletter på børns tænder?

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

28 January 2022, 09:00

Når blodalbumin trænger ind i en utilstrækkelig moden tandemalje, kan dets hærdningsprocesser blive forstyrret, hvilket fremkalder en reaktion af molar fortænds demineralisering. Folk kalder dette "kalketænder". Denne konklusion blev lavet af forskere, ansatte ved Australian University of Melbourne og det chilenske universitet i Talca. Eksperterne offentliggjorde for nylig resultaterne af deres undersøgelse på siderne af Frontiers in Physiology.

Dental hypo- og demineralisering er en almindelig lidelse, der ofte diagnosticeres i pædiatrisk tandpleje. Problemet findes hos omkring 20 % af børnene. I de fleste tilfælde klager små patienter over smerter i tænderne, og forældre bemærker udseendet af gråhvide pletter på tandoverfladen og den tidlige udvikling af caries .

Hvorfor er ødelæggelsen af de strukturer, der danner emaljebelægningen? Hvordan ændres ameloblasternes funktion - celler, der udskiller proteinerne emaljelin og amelogenin, som undergår mineralisering og danner emalje - det hårdeste stof i menneskekroppen? Disse spørgsmål har bekymret den videnskabelige verden i mange årtier, men patogenesen er endnu ikke fuldt ud klarlagt.

I deres nye projektarbejde ser forskerne ud til at være tæt på at afklare situationen for forekomsten af demineralisering og kalkholdige pletter på tandoverfladen.

Forskerne kaldte det opdagede patogenetiske skema "mineraliserende blokering". Processen skyldes den lokale indflydelse af blodalbumin på ikke fuldt modnet emalje. Valleprotein danner en binding med mineralske emaljekrystaller, som bygger bro mellem calcium- og fosforioner og vækstpunkter.

Amelogenin, et protein involveret i dannelsen af emaljebelægningen, skal have en fuld længde indeholdende et C-terminalt telepeptid. I tandplejen bruges amelogenin som medicin til behandling af parodontitis, en inflammatorisk patologi i tandens rodmembran. Der er også albumin, der er resistent over for hovedproteasen, kallikrein-4, som også er involveret i emaljehærdningsprocesser. Under påvirkning af kallikrein-4 ødelægges amelogenin, og albumin klæber som det var til belægningskrystallerne og bevares, hvilket forstyrrer hærdningsprocesserne. Som et resultat dannes der visuelle klare kalkholdige opaciteter af lokal karakter. Udløsningsmekanismen i udviklingen af denne kindtændefortændsforstyrrelse er tilsyneladende børnesygdomme - især dem, der er ledsaget af en feberlig temperaturstigning.

Den opdagede information giver os mulighed for at lede yderligere forskning langs det allerede afklarede forløb. Forskere har i det mindste positive udsigter til at begynde at udvikle foranstaltninger til forebyggelse og bestemmelse af et behandlingsregime for kalkholdige tænder.

For mere information, se  frontiersin- siden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.