^

Sundhed

Hosteindånding til tør og våd hoste

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 07.11.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Hoste er et af de ubehagelige symptomer, der ikke lader dig glemme dig selv i et minut. Det er især svært, når en let hoste og en enkelt trang til at hoste indholdet af luftvejene op, bliver til en smertefuld paroxysmal eller konstant tør/uproduktiv hoste. Dette kan ikke være en ulykke, fordi en sådan hoste er en indikator eller konsekvens af en usund krop og irritation af luftvejene, en refleksreaktion designet til at hjælpe med at eliminere patogener, allergener og andre fremmede stoffer fra lungerne og bronkierne. Og hosteindåndinger er en af måderne til at hjælpe din krop i denne svære opgave.

Har du brug for inhalation mod hoste?

Inhalation er en enkel og relativt sikker metode til at administrere lægemidler eller alternativer gennem indånding af dampe eller gasblandinger. Husk på, at ilt også er en gas, og den atmosfæriske luft, vi indånder, omfatter flere gasser på én gang i forskellige proportioner, men med en gasblanding til indånding mener vi en suspension af medicinske massepartikler i luften.

Naturlige indåndinger, baseret på indånding af helbredende luft i feriesteder eller i en nåleskov, anerkendes af læger som generel sundhed og forebyggende. Men til behandling af sygdomme er de normalt ikke nok, så du er nødt til at ty til kunstig indføring af medicinske forbindelser i luftvejene.

Inhalationsbehandling anvendes enten med det formål at virke hæmmende på kroppen (inhalationsanæstesi), eller ved sygdomme i luftvejene af inflammatorisk karakter (forkølelse, allergi). Men spørgsmålet om, hvorvidt der er behov for inhalationer ved hoste, forbliver relevant selv fra denne position. Når alt kommer til alt, kan dette symptom have en anden karakter. Sådan skelnes våd og tør hoste, og sidstnævnte kan være uproduktiv eller overhovedet uden opspytproduktion (ulidelig, gøende).

Med en våd hoste, når opspyt kommer af uden besvær, er inhalationsbehandling irrelevant og nogle gange farlig. Når alt kommer til alt, kan yderligere stimulering provokere blokering af bronkierne med sekreter, bronkospasme, asfyksi. Men med en tør og uproduktiv hoste vil en sådan behandling være helt rigtig.

Hoste-inhalationer, afhængigt af de valgte lægemidler og formuleringer, kan have en anden effekt:

 • udvide bronkierne, hvilket letter udskillelsen af sputum og,
 • reducere viskositeten af inflammatorisk slim og reducere styrken af dets vedhæftning til bronkiets epitel,
 • lindre betændelse og dermed irritation af bronkiernes slimhinde. Alt dette skal bidrage til fjernelse af overskydende slim og patogener fra luftvejene,
 • reducere levedygtigheden af mikrober, der forårsager sygdom.

Hjælper inhalatorer mod hoste?

Der er ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål, fordi alt afhænger af det korrekte valg af inhalationssammensætningen og kroppens reaktion på det. Læger selv anbefaler utvetydigt inhalation til tør og uproduktiv hoste, fordi dette er en af de hurtigste måder at lindre patientens tilstand på. Dette er en relativt sikker behandlingsmetode, fordi lægemidlet praktisk talt ikke kommer ind i blodbanen og ikke har en udtalt systemisk effekt. Men inhalationsmetoden hjælper med at levere den terapeutiske sammensætning direkte til læsionen, hvilket giver et hurtigt og ofte ganske anstændigt resultat.

Indikationer for proceduren

Som vi allerede har bemærket, kan hosten være tør (uproduktiv) og sputum. Behandlingstaktikken i begge tilfælde er forskellig, men når de ordinerer inhalationsbehandling, er læger opmærksomme ikke kun på hostens art, men også på dens årsag.

Indånding ved hoste med sputum er ikke altid nødvendig. Hvis slimen let forlader sig med en ikke-intens hoste, har kroppen ikke brug for hjælp. Her er det vigtigt at observere, at karakteren af symptomet ikke ændrer sig. Rigelig varm drik og massage hjælper med at lette opspyt.

Hvis der ophobes opspyt i bronkierne, men det er meget svært at hoste det op, giver hoste smerter i halsen og langs luftvejene, er hosteindånding med mucolytika og slimløsende midler lige hvad der skal til for at lindre patientens tilstand. Sådanne procedurer er relevante for både forkølelse og allergisk hoste, fordi allergi er en slags inflammatorisk reaktion forårsaget af et specifikt irritationsmiddel.

Indåndinger fra en tør gøende hoste ordineres kun efter at have studeret årsagen til symptomet og tidspunktet for dets forekomst. Dette er en reaktion på irritation af bronkierne, som normalt opstår som reaktion på et viralt angreb. I begyndelsen af sygdommen kan et symptom optræde parallelt med eller uden ondt i halsen. Spredning af betændelse til stemmebåndene fremkalder udseendet af en grov gøende lyd, når man hoster.

Ret hurtigt bliver hosten til en produktiv, og på dette stadium skal du være forsigtig. Hvis sputum adskilles med besvær eller i små mængder (uproduktiv hoste), er det nødvendigt at lette dets sekretion og øge produktiviteten af hosten. Med et uproduktivt symptom foretrækkes lægemidler, der stimulerer produktionen af slim og optimerer dets rheologiske egenskaber.

Ganske ofte sker det, at en person har været syg, men hosten er ikke gået væk. Men når man hoster, udskilles intet allerede fra bronkierne. Det resterende ubehagelige symptom og irritationen af halsen, der ikke er helt passeret, udmatter den person, der allerede er svækket af sygdommen. I dette tilfælde er det ikke tilrådeligt at bruge mucolytika eller sekretoriske midler i inhalationer. Men antiinflammatoriske lægemidler og dem, der undertrykker hosterefleksen (for eksempel lidokain), vil være helt rigtige.

Inhalationer med hostestillende midler ordineres ofte til børn, hvis et smertefuldt symptom forhindrer barnet i at sove og spise, udmatter barnet og forhindrer en hurtig genopretning.

Ved forkølelse ordinerer læger ofte inhalationer mod løbende næse og hoste. Med en løbende næse er anti-inflammatoriske lægemidler og mucolytika relevante, men de bruges til tilstoppet næse for at lette vejrtrækningen. Væskeudledning bør ikke behandles med indånding.

Hosteinhalationer kan udføres på forskellige måder, derfor skelnes tørre og våde procedurer, sidstnævnte er opdelt i våd, varm-våd og damp. Hvis patienten ikke har en temperatur, kan du vælge en af mulighederne. Med en stigning i termometeret til 37,5 grader er det bedre at glemme termiske procedurer.

Hosteindåndinger ved temperaturer over 37,5 grader kan kun udføres med tilladelse fra en læge ved hjælp af en forstøver. I dette tilfælde er tørre og våde (op til 30 grader) inhalationer relevante, hvis patienten ikke har kontraindikationer.

En stigning i temperaturen er normalt forbundet med virusinfektioner, men nogle gange kan en sådan reaktion fra kroppen også forekomme som reaktion på introduktionen af bakterier i luftvejene. Hvis testene viser tilstedeværelsen af en bakteriel infektion, ud over andre, er inhalationer med antibiotika ordineret. Med alvorlig betændelse og ødem er hormonelle midler (inhalerede kortikosteroider) ordineret.

Forberedelse

Når det kommer til at forberede sig til en hosteindånding, tænker alle straks på den terapeutiske sammensætning og mangler en vigtig detalje. Først og fremmest skal du ikke tænke på, hvordan og hvordan man behandler en hoste, men om at kende en pålidelig diagnose og årsagen til sygdommen. Det første trin i forberedelsen til inhalation bør være at konsultere en specialist og udføre de nødvendige diagnostiske undersøgelser (om nødvendigt).

Det er vigtigt at kende ikke kun navnet på sygdommen, men også dens årsag. For eksempel udføres inhalationer med antibiotika kun for bakterielle sygdomme eller et kompliceret forløb af virale. I de fleste tilfælde er luftvejssygdomme virale og passerer uden komplikationer med korrekt rettidig behandling.

Hvis lægen har ordineret inhalationsbehandling, vil han også anbefale lægemidler, og nogle gange alternative midler, der hjælper med denne sygdom og er egnede til inhalation. Det vil kun være nødvendigt at beslutte sig for metoden til at udføre proceduren (med eller uden en inhalator) og korrekt forberede inhalationssammensætningen.

Så til dampprocedurer, afkog af urter og kartofler, helbredende æteriske olier, sodavand. Afkog opvarmes til en temperatur på 45 grader, og olier dryppes i varmt vand.

Hvis du ikke bruger en inhalator, er det meget vigtigt at passe på de retter, der skal indeholde den helbredende sammensætning og det nødvendige tilbehør (et håndklæde på hovedet til dampindånding, selvom lægerne anser denne behandlingsmulighed for at være ret farlig pga. Risikoen for hypoxi og forbrændinger i ansigtet).

Hvis en speciel enhed bruges til inhalation, skal du sørge for, at den er ren, om nødvendigt samle komponenterne sammen og kontrollere enhedens ydeevne. Hvis du bruger inhalatoren for første gang, er det vigtigt først omhyggeligt at studere instruktionerne til den og behandle indersiden af reservoiret og mundstykket med antiseptiske forbindelser.

Teknik Hosteindånding til tør og våd hoste

Hvis en person er på et hospital, behøver han ikke at bevæbne sig med viden om teknikken til hosteindånding. Det tager lægepersonalet sig af, og patienten kan kun klart opfylde sine krav. Men i de fleste tilfælde udføres indånding derhjemme, fordi denne procedure er effektiv til mange sygdomme i åndedrætssystemet, der ikke kræver hospitalsindlæggelse. Og hvis der ikke er nogen medicinsk slægtning derhjemme, skal du med vilje lede efter information om, hvordan du korrekt udfører proceduren.

Overvej teknikken og funktionerne ved inhalationer af forskellige typer.

Dampindånding mod hoste

Dampindånding anses for at være en af metoderne til alternativ medicin, den mest effektive i sygdomme i de øvre luftveje. Fugtig varm luft, der kommer ind i luftvejene gennem munden, fugter og blødgør slimhinden, gør opspyt mindre tyktflydende, lindrer symptomerne på sygdommen, og tilsætning af helbredende forbindelser til vandet kan også opnå en terapeutisk effekt.

Sammensætninger til dampindånding kan være: kartoffelafkog, infusioner og afkog af urter og medicinske præparater, mineralvand, en svag sodavandsopløsning, æteriske olier, propolis og endda den duftende Zvezdochka-balsam kendt siden sovjettiden. Det er vigtigt at forstå, at sodavand er et fremragende antiseptisk og blødgørende middel, de fleste urter har anti-inflammatoriske og desinficerende egenskaber, propolis er en stærk antimikrobiel komponent, mineralvand blødgør og fugter slimhinderne, og kartoffeldamp er et generelt anerkendt middel, der har en gavnlig effekt på åndedrætssystemet, eliminerer kongestive fænomener i bronkierne.

Inhalationer med hostekartofler er sikre for børn og gravide, som ikke er egnede til medicin og urter, der kan forårsage allergiske reaktioner. Det er ikke svært og endda behageligt at udføre dem, hvis du ikke overdriver det med sammensætningens temperatur. Meget nyttig til tør hoste.

For at forberede sammensætningen tager vi 3 mellemstore kartofler, vasker dem og koger dem i vand, indtil de er møre, hvorefter vi ælter lidt eller kun bruger et afkog. Du kan indånde damp over en gryde eller ethvert andet redskab, hvor bouillonen er hældt på, efter at have afkølet den lidt, så dampen ikke brænder på skindet, når du skal bukke over gryden. For at forhindre dampen i at forsvinde, kan du dække dit hoved med et håndklæde og lade den nederste kant være fri, så luft kan trænge ind under det.

Det antages, at for en voksen er det nok at indånde kartoffeldamp i 10-15 minutter. For et barn er en 3-5-minutters procedure nok.

I analogi udføres dampinhalationer med afkog og infusioner af urter. Den tilberedte bouillon afkøles først lidt. For at forberede infusionen hældes græsset med kogende vand og efterlades til at trække i varmen, hvorefter det får lov til at køle lidt af. Normalt tages urter til indånding til hoste i følgende forhold: til 1 glas vand, 1 spsk. Hakkede krydderurter eller krydderurter.

Til inhalationsprocedurer kan følgende urter anbefales:

 • Kamille. Hosteindåndinger med denne plante, som har en mild antiseptisk og udtalt anti-inflammatorisk effekt, er effektiv mod tør og våd hoste, løbende næse og ondt i halsen. Bouillonen tilberedes i henhold til ovenstående skema i et vandbad i 20-30 minutter, hvorefter den justeres med varmt kogt vand til et volumen på 1 liter.
 • Eukalyptus mod hoste. Inhalationer kan gøres ved hjælp af selvforberedt urteinfusion, apotek alkohol tinktur, æterisk olie af planten. Til fremstilling af infusion er forholdet mellem komponenter standard. Efter 15 minutters infusion tilsættes 3 kopper kogt varmt vand til opvasken og udfør inhalationer. Alkoholtinktur kan bruges i en inhalator, men i dette tilfælde tilsættes den ikke til varmt vand, men til saltvand ved stuetemperatur (15 dråber pr. Glas natriumchlorid).
 • Indånding med salvie mod hoste. Planten er meget populær til behandling af hoste, da den er rig på æteriske olier, på grund af hvilke den har anti-inflammatoriske, toniske, antiseptiske og slimløsende egenskaber. Græs i inhalationsformuleringer bruges både uafhængigt og i kombination med andre, for eksempel med kamille og mynte. Et afkog til indånding fremstilles som følger: 2 spsk. Urter (eller 1 spsk salvie og kamille) hældes med et glas kogende vand og holdes ved lav varme i 2-3 minutter, hvorefter de fjernes. Anstrengt og tilstrækkeligt afkølet kan bouillonen bruges i inhalatorer eller indånde helbredende dampe over en skål.

Ovenstående urter er universelle, de kan bruges til at forberede en inhalationssammensætning til enhver hoste. Ved tør hoste bør du være opmærksom på planter, der øger mængden af udskilt sputum, bidrager til dets nemmere fjernelse, lindrer irritation af slimhinden og gør hosten mindre smertefuld: Følfod, lind, kløver, rensdyrmos, mullein. Med en våd hoste med svær opspytudskillelse kan du tilbyde: timian, lungeurt, mynte, fennikel, enebær, comfrey, nåle, fyrreknopper, lavendel.

I alternativ medicin bruges urtepræparater også til inhalation mod hoste. Med det rigtige udvalg af planter vil de gensidigt forstærke hinandens handling, og effekten bliver stærkere. Derudover kan planter med forskellige terapeutiske virkninger kombineres i samlingerne, der får en kur mod næsten alle symptomer på samme tid.

Til inhalationsbehandling af en uproduktiv hoste kan følgende indsamling anbefales: eukalyptusblade, følfod, mynte og salvie, birkeknopper, oreganogræs, kamilleblomster i lige store mængder. 1 spsk opsamling i et glas kogende vand. Den infunderede sammensætning filtreres og afkøles til en temperatur på højst 70 grader.

Ideelt set anbefales det til hostedampindånding at bruge sammensætninger med en temperatur i området 40-50 grader. Ved højere temperatur må du ikke bøje dig ind over de dampende tallerkener og dække tæt med et håndklæde, da det kan føre til forbrændinger i ansigtet og øjnenes slimhinder.

Ved hjælp af denne samling kan du samtidig opnå følgende effekter: fugter slimhinden og lindre irritation, eliminering af ondt i halsen og hævelse af luftvejene, udtynding af sputum og et mærkbart fald i aktiviteten af patogener.

Med en tør hoste kan følgende gebyrer også anbefales:

 • Følfodsurt, mynteblade, lind og calendula blomster.
 • Hindbær, salvie og mynteblade.
 • Kamille og calendula blomster, perikon og følfod.
 • Blomster af lind, hindbær, følfod (til bronkitis).

For at blødgøre slimhinden og gøre det lettere at udstøde sputum, kan bagepulver tilsættes til den færdige urtesammensætning til inhalation umiddelbart før proceduren, hvilket er særligt effektivt til bronkitis.

Under graviditeten er det meget vigtigt at omhyggeligt udvælge urter, fordi nogle af dem kan fremkalde livmodersammentrækninger og abort. Læger anser følgende planter for at være optimale til inhalationsbehandling af vordende mødre:

 • Til behandling af tør hoste: kamille, perikon, timian, skumfidus, plantain.
 • Til behandling af svær våd hoste: eukalyptus, røllike, snor, vild rosmarin.

Funktioner ved dampindånding

Når du udfører dampindånding, er det meget vigtigt at observere en speciel diæt. Du kan ikke udføre proceduren tidligere end 1,5 timer efter at have spist. Og efter proceduren bør du afstå fra at spise mad og vand i 40-60 minutter, så partiklerne af inhalationsopløsningen kan virke på overfladen af slimhinden i noget mere tid.

Under proceduren skal du trække vejret dybt nok, men jævnt, undgå for dybt åndedrag. Mens du inhalerer, skal du holde vejret i et par minutter. Overfladisk vejrtrækning er uacceptabel, når det kommer til behandling af hoste. Du kan ikke tale og blive distraheret af andre ting. Det er vigtigt at fokusere på proceduren og korrekt vejrtrækning.

Til behandling af hoste er der et særligt vejrtrækningsmønster under indånding. Indånding sker gennem munden, og udånding sker bedst gennem næsen.

Ved at bruge urteformuleringer til inhalation bør du ikke tro, at jo højere koncentrationen af opløsningen er, jo bedre. Alle afkog og infusioner fortyndes med vand, oftest i forholdet 1: 3.

Temperaturen på inhalationssammensætningen til voksne anbefales at holdes inden for 40-50 grader, i nogle tilfælde, hvis naturen af urtesamlingen kræver det, kan den hæves til 70 grader, men maksimal forsigtighed er påkrævet. For børn er den optimale temperatur 30-40 grader. Desuden, jo mindre barnet er, jo lavere skal temperaturen være. For små børn er inhalationer generelt vanskelige, så det er bedre at få en speciel enhed - en inhalator.

For at undgå forbrændinger bør det ikke være meget at bøje over opvasken med en varm opløsning. Den optimale afstand er cirka en halv meter.

Let, løst tøj lavet af naturlige stoffer er velegnet til inhalation. Det er meget vigtigt, at det ikke klemmer halsen og ikke forstyrrer dyb vejrtrækning.

Hvad angår varigheden af dampindånding, anbefaler læger til voksne - 5 minutter, for børn - 2-3 minutter.

For effektiviteten af dampindånding er det vigtigt ikke at afbryde proceduren for at trække vejret. Under håndklædet er effekten af en sauna specielt skabt, som ikke anbefales at "forlade" inden afslutningen af proceduren. Hvis der er vejrtrækningsbesvær, afsluttes inhalationen før tid.

Ikke alle mennesker tåler den effekt, der skabes under håndklædet, godt. Som en mulighed kan du overveje andre måder at udføre dampindånding på:

 • brugen af en tragt, som giver en snæver bevægelsesretning af helbredende dampe,
 • brug af en kedel med et tætsluttende låg og et gummirør sat på tuden,
 • indånding over en termokande.

Samtidig er det muligt at fremstille en inhalationssammensætning i den samme beholder ved at bruge renset, destilleret eller kogt vand til dets fremstilling.

Æteriske olier til hosteindånding

Behandling af hoste med urter involverer brug af både planter og blomster og æteriske olier i inhalationsformuleringer. Det er ikke for ingenting, at man vælger planter rige på olier til inhalation: eukalyptus, mynte, salvie, timian, nåletræer mv.

Æteriske olier til hosteindånding kan købes på apoteker og butikker. De er nyttige ved, at de bidrager til nedbrydningen af sputum og stimulerer dets udskillelse, lindrer betændelse, effektivt bekæmper patogene mikroorganismer, der forårsager sygdom og irritation i halsen, og heler sår. Æteriske olier dulmer også den betændte slimhinde, reducerer antallet af smertefulde hosteanfald, beroliger nervesystemet og normaliserer søvnen, som er så nødvendig for, at den syge krop kan komme sig.

Til behandling af hoste anvendes kardemomme, mynte, cypres, anis, rosmarin, kamille og salvieolier. En gavnlig effekt i infektionssygdomme ledsaget af en hoste vil også have estere af gran, cedertræ, fyr, eukalyptus, tetræ. Med god tolerance er de alle godkendt til brug i den tidlige barndom og under graviditet.

Med æteriske olier kan 2 typer inhalationer udføres: kolde og varme, eller rettere varm-fugtige, fordi ved høje temperaturer (over 40 grader) kan ethere miste deres helbredende egenskaber. Koldtørre inhalationer udføres ved hjælp af enheder som en aromalampe, en aromaventilator, en aromamedaljon osv. Alternativt kan du smøre et par dråber olie på et lommetørklæde eller pude. Men på samme tid vil det ikke være særlig bekvemt at trække vejret gennem munden, hvilket er en betingelse for effektiviteten af hostebehandling. Det er vigtigt at huske, at tidspunktet for indånding fra en hoste skal inhaleres gennem munden.

Varm-fugtige inhalationer er baseret på brug af vand (1 liter er nok), hvortil 3 dråber af en af de anbefalede olier tilsættes. Tildækket med et håndklæde, indånd helbredende dampe i 10 minutter.

Til behandling af børn er en aromalampe eller en anden folkemetode bedre egnet. Tilsæt 4 dråber eukalyptus, tea tree eller anden olie med antibakteriel effekt til et glas varmt vand, og lad det blive i rummet, hvor patienten er. Således er det muligt at behandle en hoste og desinficere rummet.

Hosteinhalationer med æteriske olier er underlagt de samme krav som for damp: overholdelse af diætregimer og dosering af inhalationssammensætningen, korrekt vejrtrækning under proceduren med indånding gennem munden. Varigheden af proceduren skal være 10 minutter. Normalt udføres inhalationer med olier 1 gang om dagen. Det er bedre ikke at bruge flere olier på samme tid, medmindre den valgte opskrift kræver det.

Indåndinger udføres ikke på en fuld mave for ikke at fremprovokere en gag-refleks og for ikke at distrahere mave-tarmkanalen fra dets arbejde med fødevareforarbejdning. Men selv på tom mave kan sådanne procedurer ikke udføres, især når du tænker på, at du inden for den næste time bliver nødt til at opgive mad.

Mineralvandsindåndinger

Der findes en behandlingsmetode, som er godkendt af læger. Mineralvand i hosteindånding er ikke kun en kilde til rent vand, der er nødvendig for at fugte luftvejsslimhinden og tynde opspyt. Den indeholder nyttige mineraler, der er nødvendige for kroppens normale funktion. Dette er et lagerhus af unikke stoffer, der øger kroppens indre kræfter til at bekæmpe sygdommen og har en gavnlig effekt på luftvejsslimhinden, reducerer betændelse og hævelse, hvilket bidrager til hurtig regenerering af beskadiget væv.

På sanatorier tages svovlbrinte, kulsyre eller radonvand til procedurer. Hosteindånding derhjemme udføres oftest ved hjælp af Essentuki, Borjomi, Narzan mineralvand, men i deres fravær kan du bruge et andet mineralvand. Sandt nok vil effekten i dette tilfælde være svagere. Selvom fugtning af slimhinden i sig selv kan lindre det smertefulde hostesyndrom og gøre hosten mere produktiv.

Du kan tage mineralvand uden gas eller lade flasken stå åben i et par timer eller mere, så gassen kommer ud, ellers kan hosten kun blive værre. Proceduren kan udføres på to måder:

 • ved hjælp af en inhalator (tag 4-5 ml af opløsningen, hæld den i enhedens tank og indånd helbredende luft i 10 minutter),
 • ved hjælp af improviserede midler (dampindånding: i en skål eller tekande, opvarm mineralvandet til 40 grader og inhaler dampene i 5-10 minutter).

Inhalationer med mineralvand kan udføres op til 5-7 gange om dagen. De er sikre for børn, ældre, gravide og ammende mødre.

Krav til indånding af hoste med mineralvand: overholdelse af kosten, korrekt vejrtrækning, kontraindikationer (især for dampindånding), tilstrækkelig pleje efter proceduren.

Indånding med en stjerne for hoste

Mange af os husker en balsam med dette navn fra sovjettiden. Med dens hjælp behandlede vores mødre og bedstemødre forkølelse, hovedpine og tandpine, sygdomme i bevægeapparatet og patologier i blodkar, tog sig af huden og fjernede toksiner. Men den vietnamesiske medicin har vundet særlig popularitet i behandlingen af forkølelse og virussygdomme, ledsaget af hovedpine og svimmelhed, kvalme, ømme led, feber, hoste, løbende næse.

Ved behandling af hoste kommer sådanne nyttige komponenter af naturmedicin som æteriske olier (mynte, eukalyptus, nelliker, kanel) såvel som menthol og kamfer i forgrunden. Som en adjuvans ved luftvejssygdomme har balsam fundet accept blandt både alternative behandlere og kvalificerede læger.

Sandt nok vandt hosteinhalationer med Asterisk ikke meget popularitet. Derudover er de forbudt til behandling af børn under 3 år, patienter med bronkial astma og tendens til bronkospasme. Balsamen bruges ikke i inhalatorer.

Men for dampprocedurer i mangel af kontraindikationer er dette et meget nyttigt og effektivt middel. I varmt vand (40-60 grader) skal du tilføje 3-4 mg balsam og trække vejret parvis i 5-10 minutter (børn op til 3 minutter). Inhalationer kan udføres op til 4 gange om dagen under hensyntagen til kravene til dampprocedurer.

Hosteindånding med sodavand 

Når det kommer til inhalationsbehandling af forkølelse, er alternative midler ikke meget ringere end apoteksmedicin med hensyn til effektivitet og popularitet, men de viser sig at være endnu sikrere, hvilket lægerne er enige i. Det er ikke uden grund, at de i de første stadier anbefaler hosteinhalationer med sodavand og urteformuleringer, og hvis de ikke hjælper eller ikke kan bruges, tyer de til hjælp fra lægemidler.

Bagepulver er uden tvivl en af de mest populære metoder til at håndtere ikke-produktiv hoste. Procedurens popularitet forklares af det faktum, at bagepulver er hjemme i næsten alle køkkener, og metoden til behandling af hoste fungerer i de fleste tilfælde fejlfrit. Som de siger, billig og munter.

Indåndinger med sodavand med tør hoste klassificeres som damp. Patienten inhalerer vanddamp med bittesmå krystallinske partikler, der omslutter slimhinden, blødgør og desinficerer den. Fugt i form af damp fortynder slimet og gør det nemmere at fjerne. 

Proceduren udføres under overholdelse af reglerne for dampindånding. En inhalationsopløsning fremstilles ved at tilsætte pulver til varmt vand. Omkring 1 spiseskefuld sodavand skal tages per liter vand efter inhalationsproceduren for hoste med sodavand, symptomet intensiveres, men bliver mindre smertefuldt. Sputumet hostes lettere op og uden akutte smerter i halsen. Som et antiseptisk middel bekæmper sodavand mikrober, der har sat sig på slimhinden, hvilket betyder, at helingsprocessen går hurtigere.

Farmaceutiske produkter til inhalationsprocedurer

På trods af at læger ikke afviser effektiviteten af alternativ hostebehandling med damp- og varmefugtige inhalationer og endda nogle gange anbefaler det, er sodavand og urter ikke altid i stand til at give det forventede resultat. Derudover, hvis du føler dig utilpas og svag, er det bedre ikke at udføre indånding på denne måde, for ikke at forværre din tilstand endnu mere.

For små børn, der ikke ved, hvordan man trækker vejret ordentligt og følger reglerne, er proceduren utrolig svær at udføre. Og i betragtning af kontraindikationerne for dampindånding bliver det klart, at dette på ingen måde er et universelt middel. Så du skal være opmærksom på ikke at farmaceutiske præparater og enheder, der hjælper med at udføre en nyttig procedure med maksimal fordel og sikkerhed.

Sortimentet af apoteker omfatter opløsninger, dråber, medicin, hosteinhalationspræparater, der kan bruges i moderne inhalatorer, der ikke kræver væskeopvarmning. Dampindånding er i dette tilfælde ikke en mulighed, fordi mange lægemidler ødelægges af høje temperaturer, hvilket på ingen måde hjælper med at helbrede en hoste.

Hosteindånding med en forstøver er den mest moderne hostebehandlingsmetode, der er velegnet til patienter i alle aldre, også nyfødte. En bred vifte af enheder (kompressor, ultralyd, mesh-inhalatorer eller membran) og muligheden for at vælge en stationær eller bærbar forstøver til hjemmebrug gør denne type behandling ret populær.

På trods af den forskellige virkningsmekanisme, når vi bruger forstøvere ved udgangen, har vi en aerosolsky med de mindste partikler af et medicinsk stof, som ved indånding kommer dybt ind i luftvejene direkte ind i læsionen. Partiklernes indtrængningsdybde afhænger af deres størrelse. Forskellige forstøvere giver partikler af forskellig størrelse, men nogle modeller gør det muligt at regulere denne proces. Til behandling af hoste er enheder egnede, størrelsen af de resulterende partikler af lægemidlet, hvori ikke overstiger 5 mikron, ellers vil de kun sætte sig i mundhulen og nasopharynx.

Moderne forstøvere kommer med forskellige dyser. Til behandling af hoste hos voksne foretrækkes det at bruge et mundstykke eller mundstykke. I dette tilfælde sker indånding gennem munden, uden at åbne læberne tæt om mundstykket, og udånding efter 1-2 sekunder gennem næsen.

Det er mere bekvemt for børn at udføre inhalationer til hoste med en maske. I dette tilfælde kan barnet trække vejret frit, og behandlingen forløber som normalt. Hvis barnet er lille, kan proceduren udføres selv under søvn. Masken forhindrer ikke barnet i at sove, det er kun vigtigt at sikre, at inhalatoren er i oprejst stilling. Den bedste mulighed ville være en stationær forstøver. Hvis en bærbar bruges, skal barnet sidde eller læne sig tilbage.

Hosteinhalationer til voksne bør udføres i siddende stilling. Hvis en person er i alvorlig tilstand, udføres hans behandling på et hospital ved hjælp af inhalatorer. Masken er fastgjort til dem ved hjælp af en slange, som gør det muligt at udføre behandling liggende.

Til proceduren bruges en ren, præ-desinficeret enhed. Vi forbereder en opløsning til inhalation ved at fortynde medicinen med saltvand, som foreskrevet af lægen eller i henhold til instruktionerne for lægemidlet og enheden. Vi bruger ikke urteafkog og æteriske olier i forstøvere, kun farmaceutiske præparater.

Behandlingen kan tidligst påbegyndes 1-1,5 time efter spisning eller hård træning. Inhalationer udføres op til 3 gange om dagen, og forsøger at gøre dette mellem måltiderne.

Under proceduren skal du sidde lige og frit rette dine skuldre. Du skal ikke trække vejret for dybt, men ikke overfladisk. Efter inhalation holder han en kort pause (1-2 s), så medicinen når at sætte sig på slimhinden. Vi bærer løst tøj, helst lavet af naturlige stoffer. Under inhalation bør intet holde bryst- og nakkeområdet nede.

Hosteindånding er en medicinsk procedure, der kræver et vist fokus på processen. Læger anbefaler ikke at tale, læse eller blive distraheret af andre ting på nuværende tidspunkt, der påvirker vejrtrækningens egenskaber: dens dybde, frekvens osv. Det er ikke så svært at overholde denne regel, da inhalationer for en voksen skal udføres ikke mere end 15 minutter (i ideelt set, mens medicinen indtages i forstøverbeholderen), og for et barn under 5 år - 3-10 minutter. Indgrebet kan afsluttes tidligere, hvis det begynder at give mærkbart ubehag og forringelse af patientens velbefindende.

Men tilbage til de lægemidler, som læger anbefaler til inhalation, og funktionerne i de procedurer, der bruger dem.

Inhalation mod hoste med saltvand (natriumchlorid)

Saltvand er en væske, der i osmotisk tryk ligner blodplasma, så vores krop opfatter det ikke som noget fremmed. Indånding ved hoste med saltvand ved hjælp af en forstøver er en af de sikreste procedurer, svarende til indånding med mineralvand. Sådan behandling kan udføres sikkert for børn og gravide kvinder, fordi saltvand ikke indeholder stoffer, der kan være sundhedsskadelige, har ingen lugt og smag.

Sandt nok er effektiviteten af saltvand ved inhalationsbehandling af hoste relativt lille. En sådan behandling er mere egnet til at fugte den respiratoriske slimhinde, hvilket lindrer grundløse trang med en tør hoste og letter fjernelse af sputum i tilfælde af uproduktiv.

4 ml saltvand hældes i forstøveren (2-3 ml kan bruges til et barn) og træk vejret i 5-10 minutter. Proceduren udføres op til 3 gange om dagen.

Som sådan har en 9% opløsning af natriumchlorid ikke en terapeutisk effekt, men der er andre lægemidler, der har en sekretolytisk, slimløsende, bronkodilaterende virkning. I inhalationsopløsninger bruges de sammen med natriumchlorid.

Hoste inhalationer "Lazolvanom"

"Lazolvan" - Ambroxolpræparat, stof. Med en udtalt sekretomotorisk, sekretolytisk og slimløsende virkning. Derudover letter det indtrængning af antimikrobielle midler i bronkial sekretion. Medicinen fås i tabletter og i form af sirup og i opløsning. Sidstnævnte bruges mest bekvemt til inhalation ved hoste.

Til inhalationsprocedurer kan lægemidlet bruges fra en meget tidlig alder, når babyer endnu ikke ved, hvordan man hoster opspyt, derfor er stimuleret udskillelse påkrævet.

Proceduren kan udføres med enhver moderne inhalator, undtagen damp. Opløsningen kan anvendes i ren form i en mængde på 2-3 ml eller blandes 1:1 med saltvand for at forbedre slimhindehydreringen. For børn under 6 år er 2 ml Lazolvan nok.

Det anbefales at udføre 1-2 procedurer om dagen. Den færdige opløsning forvarmes til kropstemperatur og indånder den normalt.

Med bronkial astma og en tendens til bronkospasme, før inhalation med slimløsende lægemidler, er det værd at tage bronkodilatatorer eller ty til en inhalationsprocedure med disse lægemidler.

Inhalationer med "Lazolvan" kan udføres til både børn og gravide. Sandt nok skal du være forsigtig i 1. Trimester af graviditeten efter at have konsulteret din læge om sikkerheden ved en sådan behandling. Det er også bedre for ammende mødre at afstå fra at amme i løbet af brugen af Ambroxol-præparater, selv om der ikke er påviste tilfælde af lægemidlets negative virkning på børns krop.

Hosteindåndinger "Berodual"

Når vi taler om funktionerne ved inhalation med ambroxolpræparater, nævnte vi behovet i nogle tilfælde for brug af bronkodilatatorer. Berodual tilhører kategorien af sådanne stoffer. Dette er et ikke-hormonalt to-komponent middel med en kompleks virkning: bronkodilatator (en af de aktive ingredienser er en rettet antispasmodisk), anti-inflammatorisk, normaliserende (hyperproduktion af sputum falder, hvilket fører til blokering af bronkierne), dræning.

Brugen af stoffet hjælper med at reducere antallet af smertefulde angreb, lette vejrtrækningen, slippe af med hvæsende vejrtrækning. Desuden observeres disse virkninger inden for de første 20 minutter.

Inhalationer med Berodual er ordineret til allergiske og infektionssygdomme i de centrale og nedre luftveje, ledsaget af bronkospasme, med bronkial obstruktion, som ofte diagnosticeres med betændelse i luftvejene hos børn.

Til inhalation kan du bruge en opløsning i hætteglas eller en aerosol "Beroduan N" (designet til 200 doser, derfor er det praktisk som førstehjælp til bronkial astma). Opløsningen kan bruges i alle inhalatorer, undtagen damp. Undgå kontakt med øjnene.

Aerosolen bruges i henhold til skemaet: til akutte angreb, 2 injektioner (inhalation), hvorefter proceduren gentages, hvis der ikke er nogen effekt. Der kan maksimalt anvendes 8 doser pr. Dag.

Beodual-opløsningen bruges i forstøvere af enhver type, der tidligere har blandet den i lige store forhold med saltvand. Det samlede volumen er 3-4 ml. Inhalationsopløsningen skal være ved stuetemperatur.

Hosteinhalationer udføres, indtil hele opløsningen er brugt, men læger anbefaler denne varighed: for voksne - ikke mere end 7 minutter, for børn - 3-5 minutter. Samtidig vil børns doha være meget mindre: op til 6 år - 0,5 ml Berodual, 6-12 år - op til 1 ml af lægemidlet 3-4 gange om dagen.

"Berodual" som et krampeløsende og potent lægemiddel har en del kontraindikationer, der skal tages i betragtning. Som et krampestillende middel kan det være farligt for vordende mødre i 1. Og 3. Trimester af graviditeten. Det anbefales heller ikke til amning.

De aktive ingredienser i lægemidlet påvirker karrene, hvilket får dem til at trække sig sammen, så det kan ikke bruges til kardiomyopati og takyarytmi. Der bør udvises forsigtighed hos personer med hjertesygdomme og endokrine lidelser, med cystisk fibrose, prostataadenom, vinkel-lukkende glaukom, blærehalsobstruktion.

Til inhalationsbehandling er lægemidlet tilladt fra spædbarn til sen alderdom. Kan bruges selv ved høje temperaturer.

Efter proceduren er der oftest en følelse af tør mund. Med individuel følsomhed er hoste og hududslæt mulig.

Inhalationer mod hoste "Miramistin" 

"Miramistin" er et velkendt antiseptisk middel med et bredt spektrum af virkninger og høj effektivitet i luftvejssygdomme. Dette er et af de sikreste lægemidler, der kan bruges til behandling af små børn, gravide og ammende mødre, ældre og ældre.

"Miramistin" du kan skylle din næse, gurgle, bruge en opløsning til inhalation. Dette hjælper til hurtigt at klare en sygdom forårsaget af en bakteriel infektion eller i tilfælde af en bakteriel komplikation af en virusinfektion.

Det antiseptiske middel har ikke en slimløsende eller mukolytisk effekt, derfor kan det i sig selv ikke gøre hosten mere produktiv og lettere. Men mikrober og deres toksiner forårsager irritation af slimhinden, dens betændelse og sensibilisering, som betragtes som en af årsagerne til hoste. "Miramistin" hjælper med at reducere antallet af smertefulde anfald og fremmer hurtigere restitution. Og for at inhalationer under hoste også skal have en slimløsende effekt, anbefales det at blande det antiseptiske middel med saltvand, som vil fugte slimhinden og fortynde sputum.

Normalt tages en 0,01% Miramistin-opløsning til inhalation. I forstøvere bruges 4 ml af et antiseptisk middel eller 2 ml Miramistin og 2 ml saltvand i en procedure. Dosis til børn er normalt det halve. Inhalationer udføres 3 gange om dagen ved at bruge hele inhalationsopløsningen, som skal være ved stuetemperatur (med en stærk hoste kan du varme den op til kropstemperatur, men ikke højere).

Inhalation for hoste "Ambrobene"

Dette er et populært lægemiddel, der reklameres bredt i medierne, som i virkeligheden viser sig at være et derivat af ambroxolhydrochlorid, som Lazolvan beskrevet ovenfor. Populariteten af "Ambrobene" forklares af den høje effektivitet af det aktive stof og et stort udvalg af former for frigivelse af lægemidlet, hvoraf den ene er en opløsning til inhalation. Fra "Lazolvan" i samme form adskiller lægemidlet sig kun i hjælpestoffer, som ikke desto mindre kan være vigtige, hvis en af de yderligere komponenter i "Lazolvan" er intolerant.

Ambrobene opløsning til inhalation til hoste bruges fra en meget tidlig alder. Proceduren udføres med ikke-dampinhalatorer ved at bruge 2-3 ml af lægemidlet, som kan fortyndes med saltvand 1:1 for at øge effekten. For børn under 2 år skal du tage 1 ml, for børn 2-5 år er 2 ml medicin nok.

Inhalationsbehandling udføres 1-2 gange om dagen i højst 15 minutter pr. Procedure (for voksne) og 5-10 minutter for børn.

Kontraindikationer for lægemidlet er bronkial astma (selvom i dette tilfælde er inhalationer med berodual gemt), konvulsivt syndrom og epilepsi. Forsigtighed skal iagttages med forværring af mavesår, alvorlige nyre- og leversygdomme, i graviditetens første trimester, amning.

Hormonelle midler til indånding fra hoste

Kortikosteroider er potente antiinflammatoriske lægemidler, hvis inhalationsbehandling er meget vanskelig. På den ene side kunne de hurtigt fjerne alvorlig betændelse i luftvejsslimhinden, hvilket gjorde vejrtrækningen lettere, reducerede mængden af inflammatorisk ekssudat med en våd hoste og forhindrede forekomsten af bronkospasmer. Men på den anden side er brugen af populære kortikoider, såsom hydrocortison, prednisolon, dexazon, i forstøvere uønsket, da vi i praksis får en systemisk, ikke en lokal effekt.

Pulmicort til hosteinhalation er det eneste lægemiddel, der i øjeblikket anbefales til forstøverbehandling. Dette er et lokalt antiinflammatorisk lægemiddel med meget færre kontraindikationer og bivirkninger.

Lægemidlet fremstilles i form af en suspension til sprøjtning. Den kan bruges til tørre og våde inhalationer ved bronkial astma, bronkial obstruktion, våd hoste med øget sputumproduktion hos små børn. Til behandling af børn anvendes en lokal kortikoid i tilfælde af bronkitis, laryngitis, bronkial astma, vasomotorisk og allergisk rhinitis og hoste af enhver art.

"Pulmicort" kan kun bruges i kompressor-type forstøvere. Dosering til voksne - 1-2 mg (1 ml suspension indeholder 0,25 eller 0,5 mg aktiv ingrediens), til børn fra 1 til 12 år - 0,5-1 mg, til spædbørn 6-12 måneder gamle - 0,25 mg to gange om dagen.

Før brug skal suspensionen fortyndes med saltvand (opløsninger af terbutalin, salbutamol, fenoterol, acetylcystein, natriumkromoglycat, ipratropiumbromid). Det samlede volumen af inhalationsopløsningen til spædbørn er 2 ml. Til ældre patienter, brug 2-4 ml af den færdige sammensætning pr. Procedure.

"Pulmicort" er ikke ordineret til børn under seks måneder, såvel som med øget følsomhed over for lægemidlet. Brug af lægemidlet under graviditet og amning er ikke forbudt, da inhalationsbehandling ikke har en systemisk effekt. Og alligevel insisterer læger på, at den skal bruges meget omhyggeligt, især når det kommer til små børn, hvis behandling med hormonelle lægemidler bedst udføres på et hospital under opsyn af medicinsk personale.

Ved langvarig brug af lægemidlet hos børn er væksthæmning mulig, men dette er mere sandt for børn med bronkial astma, som regelmæssigt bruger Pulmicort-aerosolen i doser på mere end 400 mcg om dagen.

Inhalationer med Validol mod hoste

Måske vil denne metode til behandling af hoste forårsage forvirring og endda indignation hos nogle mennesker, men i virkeligheden er resultatet af at bruge et vasodilator-lægemiddel ret forudsigeligt. Det er bare, at vi er vant til at se "Validol" som et effektivt middel mod kardiopatier og neurose, så vi kan ikke umiddelbart acceptere andre, der ikke er fastsat i instruktionerne for dets omfang.

Inhalationer med "Validol" bruges til at behandle tør hoste. Det antages, at på grund af de stoffer, der indgår i præparatet, beroliger det slimhinden i luftvejene, fjerner smertefulde angreb, udvider blodkar, aktiverer regenerative processer, på grund af hvilke ødem forsvinder, og luftvejenes følsomhed falder. Da en opløsning af validol eller et par med et lægemiddel bruges til inhalation, blødgøres halsen yderligere, og sputum fortyndes, hvilket letter dets ekspektorering.

"Validol" er tilgængelig i form af tabletter og dråber, men den første form bruges hovedsageligt til fremstilling af inhalationssammensætningen, selvom det er mindre bekvemt. I dette tilfælde overvejes 2 måder at bruge stoffet på:

 1. Slib tabletten til pulver, tilsæt den til 400 ml kogt vand og bland grundigt. Denne sammensætning kan bruges i alle inhalatorer eller indånde damp over en gryde.

For voksne, for større effektivitet, anbefales det at tilføje 7 dråber jod og 1 tsk til opløsningen. Soda. Indånding, afhængigt af den valgte metode, udføres fra 5 til 15 minutter.

Børn rådes til at reducere dosis af medicinen: 1 tablet pr. 1 liter vand. Varigheden af indåndingen er 2-3 minutter.

 1. Til dampindånding fra hoste over en gryde, kan tabletter bruges på en anden måde. Tilsæt et par Validol-tabletter til kartoffelbouillonen og indånd damp i 5-10 minutter.

Forskellige kilder anbefaler at tilføje løgvælling eller eukalyptusinfusion til den varme Validol-opløsning i fravær af individuel intolerance.

Det er svært at sige, hvem og hvornår opfandt denne metode til at bekæmpe hoste, og det er usandsynligt, at en læge vil rådgive dig om det (selvom der har været sådanne tilfælde), men i mangel af effektive lægemidler kan du prøve det. Den lave dosis, der bruges til inhalation, er usandsynligt at skade helbredet, men kan stadig lindre tilstanden i mangel af alternativer eller ineffektivitet af rent hjemmemedicin.

Betingelser for effektivitet og sikkerhed ved inhalationer

Hosteindånding er en af de mest effektive metoder til behandling af et smertefuldt symptom, som bruges til mange sygdomme. Lægemidlet leveres direkte til det berørte område ved hjælp af dampprocedurer eller inhalatorer, hvor det begynder at virke fra de allerførste minutter. Når lægemidlet tages oralt, bør det tage tid for lægemidlet at passere gennem mave-tarmkanalen og nå luftvejsorganerne med blodbanen.

Med det rigtige udvalg af lægemidler og alternative midler, samt at tage højde for de anbefalede doser, vil en sådan behandling ikke have en systemisk effekt, hvilket undgår ubehagelige bivirkninger. Dette gør proceduren mere sikker end at tage effektive hostemedicin gennem munden.

Men proceduren har også nogle ulemper med hensyn til visse tidspunkter for dens implementering.

Hosteinhalationer for voksne er nemme at udføre, uanset hvilken type procedure du vælger. Men når du vælger dampindåndinger, skal du huske, at højtemperaturdamp kan forårsage forbrændinger af hud og slimhinder, så du bør ikke læne dig for lavt over en gryde med helbredende bouillon.

Rygere bliver nødt til at afstå fra deres yndlingsaktiviteter både på tærsklen til indånding og efter det, for ikke at nævne, at proceduren ikke kan afbrydes for en røgpause. Ideelt set indebærer behandlingen af sygdomme i åndedrætssystemet en sund livsstil, i det mindste i terapiens varighed.

Hosteinhalationer til børn bør udføres af voksne: medicinsk personale eller forældre. De er forpligtet til at forklare barnet, at masken ikke behøver at trække vejret dybt. Ældre børn kan forklares, at når du hoster, skal du inhalere gennem munden, du kan ikke tale og hengive dig under proceduren.

For at babyen skal forblive rolig i lang tid, kan du tænde for rolig musik, en let tegneserie eller bare læse en interessant bog. Normalt er dette nok til 5-10 minutter af proceduren.

Hvis et barn er bange, hvilket ofte sker, når det først stifter bekendtskab med en inhalator, kan du oversætte behandlingsprocessen til en spilform eller roligt tale med babyen og fortælle en historie om en modig dreng/pige, der ikke var bange for noget., så en venlig forstøver hjalp dem med at klare børns fjender: ond Hoste og skadelige dyser.

Til behandling af spædbørn er det bedre at bruge en inhalator, der giver dig mulighed for at udføre proceduren i liggende stilling. Hvis baby er fræk, kan der foretages indåndinger, når barnet falder i søvn.

Dampprocedurer for børn kan kun udføres, når de lærer at forstå og følge de regler, som deres forældre har fortalt dem. Luk for eksempel øjnene, mens du læner dig over dampen, læn dig ikke lavt og lad være med at lege. Et hyperaktivt barn kan blot vende en skål med kogende vand. En baby dækket med et håndklæde kan miste bevidstheden, og det vides ikke, hvordan sådan skødesløshed hos forældre ellers kan ende.

En forstøver er den bedste enhed til inhalation for spædbørn, småbørn, førskolebørn og folkeskolebørn. Men i dette tilfælde skal du nøje overholde lægens anbefalinger. Bronkospasme er en svøbe for små børn, så hvis lægen ordinerer inhalationer med bronkodilatatorer før proceduren med slimløsende midler, skal de udføres.

Det samme kan siges om hormonelle midler, der forhindrer bronkial obstruktion. Husk, at babyer stadig ikke ved, hvordan de skal pudse deres næse normalt og hoster op med ekssudatet, der samler sig i bronkierne, hvilket betyder, at de er i risiko for bronkial blokering, der forhindrer normal vejrtrækning.

Normalt udføres inhalationsprocedurer i ikke mere end 5 dage, men hvis lægen ordinerer et længere forløb, skal dette tages i betragtning.

Læger ordinerer hosteinhalationer til gravide kvinder som et alternativ til oral indtagelse af slimløsende midler, mucolytika og antimikrobielle stoffer. Ved inhalationsbehandling kommer en lille del af det aktive stof i blodet, så risikoen for systemiske reaktioner, der er farlige for barnet, mindskes.

De fleste af de anvendte lægemidler er relativt sikre under graviditet, med undtagelse af bronkodilatatorer. Her skal du være meget forsigtig, for lægemidler kan også have en vis systemisk effekt, dvs. Slappe af i musklerne uden for åndedrætssystemet. I begyndelsen af graviditeten kan dette forårsage abort. Derfor bør vordende mødre under alle omstændigheder ikke gennemgå nogen behandling uden at konsultere en læge.

Der skal udvises forsigtighed ved indånding af damp. I sig selv kan et par kartofler, sodavand eller urteafkog ikke medføre nogen fare, hvis vi ikke taler om intolerance over for visse stoffer i deres sammensætning, men reaktionen på fordampning i en fremtidig mor kan være uforudsigelig.

Overbrug ikke æteriske olier. Nogle af dem er, udover at behandle hoste, også i stand til at påvirke livmoderens muskler, hvilket er farligst i de første måneder og sidste uger af graviditeten.

Når du udfører proceduren for første gang, skal du nøje overvåge din tilstand (eller barnets tilstand). Faktum er, at individuel følsomhed ikke kun kan findes for planteekstrakter og estere, men også for farmaceutiske præparater. Desuden er det meget vanskeligt at forudse en sådan reaktion på forhånd.

Hvis patienten under indånding fra en hoste har nogle mistænkelige symptomer: ansigtet bliver rødt, det bliver svært at trække vejret, en løbende næse opstår, eller hosten intensiveres osv., skal proceduren stoppes og kontakte en læge for at få hjælp.

Ethvert middel, der anvendes til fremstilling af inhalationsformuleringer, kan have deres egne kontraindikationer, som skal tages i betragtning. Der bør lægges særlig vægt på dette for personer med sygdomme i hjerte, nyrer, lever, endokrine systemlidelser, vinkel-lukkende glaukom og nogle medfødte lidelser.

Effektive hosteindåndinger er dem, der tager højde for alle nuancerne: typen af hoste, individuelle kropsreaktioner på lægemidler, sikre doser og krav til inhalation, både damp og forstøver.

Kontraindikationer til proceduren

Kontraindikationer til indånding fra hoste er den faktor, der primært forårsager udviklingen af alle former for komplikationer. Hvis de ikke tages i betragtning, kan en effektiv medicinsk procedure forårsage en dårlig patienttilstand. I dette tilfælde vil fordelene ved indånding være uforenelige med den mulige skade.

Men i hvilke tilfælde anbefaler læger ikke at ty til inhalationsbehandling:

 • høj kropstemperatur hos patienten,
 • en tendens til næseblod og en historie om disse (dette handler mere om inhalation med rhinitis og dampprocedurer),
 • kardiovaskulære patologier kompliceret af respirationssvigt,

Der bør også udvises forsigtighed for dem, der lider af arytmi, hypertension, patienter med arteriel og hjertesvigt, medfødt vaskulær svaghed, cerebral aterosklerose, dem, der for nylig har haft et slagtilfælde eller myokardieinfarkt. I princippet er inhalationer med en forstøver ikke forbudt for sådanne mennesker, da selv vejrtrækning i dette tilfælde har den sædvanlige dybde og rytme. Men dampprocedurer, der fremmer vasodilatation, kan forårsage uoprettelig skade.

Indåndingsprocedurer (især ved hjælp af en forstøver, der producerer de mindste partikler af terapeutiske opløsninger, der trænger ind i de nedre luftveje) kan ikke udføres på mennesker:

 • med svær lungebetændelse
 • pleuritis,
 • med alvorlig lungeinsufficiens,
 • luftvejs polypose,
 • lungeblødninger og en tendens til dem,
 • tilbagevendende pneumothorax.

Vi taler om alvorlige tilstande, hvor de gavnlige virkninger af indånding kan have den modsatte effekt, dvs. Forværre patientens tilstand. Sådanne patienter skal behandles på et hospital.

Olieinhalationer udføres ikke med en forstøver af to grunde: for ikke at ødelægge en dyr enhed og ikke at skade dig selv. Faktum er, at partikler af olie, der kommer ind i de nedre luftveje, kan provokere udviklingen af olie-lungebetændelse. Dette er en af komplikationerne efter proceduren, som opstår med den forkerte tilgang til at vælge en effektiv løsning og behandlingsmetoder.

Olier bruges ikke til at behandle lungerne. De foretrækkes til sygdomme i de øvre luftveje, og for bronkitis og lungebetændelse bør du være opmærksom på andre midler. Ved dampindånding er partiklerne større og trænger ikke så dybt ind, så de bruges til medicinske formål.

Hvad angår børn, skal de udføre proceduren med ekstrem forsigtighed. Det er ikke forgæves, at læger insisterer på, at spædbørn kun skal behandles på et hospital.

Under sygdom kan små børn blive humørsyge, urolige, græde og vende sig. I denne tilstand kan indånding fra en hoste ikke udføres. Det er bedre at vente, indtil barnet falder til ro og døser.

Høj kropstemperatur betragtes som en kontraindikation for enhver indånding hos voksne og børn. Men her kan temperaturgrænserne være forskellige. Dampindåndinger anbefales ikke allerede med en termometeraflæsning på 37,2-37,5 grader. Men proceduren med en forstøver bør udskydes, hvis temperaturen krydser grænsen på 37,5-38 grader. Sandt nok kan inhalationer med antibiotika udføres selv ved højere hastigheder, hvilket bidrager til kampen mod hypertermi.

Fælles for alle, selvom en relativ kontraindikation er den individuelle intolerance af komponenterne i inhalationssammensætningen. Men der er ikke noget, du kan gøre ved det, desuden er valget af inhalationsløsninger stort nok (inklusive absolut sikkert mineralvand) til at vælge den mest optimale blandt dem.

Og et øjeblik. Til proceduren er det bedre at vælge en sammensætning. Bland ikke forskellige lægemidler i én opløsning uden en læges recept. Lægemiddelinteraktioner kan både svække virkningen af lægemidler og øge sandsynligheden for bivirkninger.

Derudover er det vigtigt at forstå præcis hvilken effekt den valgte medicin har. Bronkodilatatorer bør anvendes før mukolytika og slimløsende midler. Men hostestillende lægemidler bør slet ikke kombineres med sidstnævnte på grund af reaktionernes antagonisme.

Konsekvenser efter proceduren

Indånding er en af de mest almindelige hosteprocedurer. Deres popularitet skyldes en række årsager. En af dem er fraværet af behovet for at drikke medicin, der behandler én ting og lammer andre. Selv apoteksformuleringer har en overvejende lokal virkning, og en meget lille mængde medicinsk kemi kommer ind i blodet, som ikke er i stand til at skade kroppen. Med den rigtige tilgang til procedurerne er risikoen for komplikationer på vitale organer (systemisk handling) og andre ubehagelige konsekvenser minimal.

En anden grund til populariteten af inhalationer kan betragtes som en hurtig handling på grund af det faktum, at "medicinen" fodres direkte ind i læsionen. Allerede efter den første procedure er der en mærkbar lettelse. Angreb bliver mindre smertefulde, vejrtrækningen bliver lettere, halsen blødes. Sandt nok, under og umiddelbart efter indånding kan hosten stige, men det vil ikke være udmattende på grund af lettere opspytning af sputum.

Det faktum, at hosten forstærkes ved indånding, bør ikke betragtes som et dårligt tegn. Dette er en naturlig proces, fordi vi selv stimulerede udskillelsen af bronkialsekret, flydende sputum og luftvejsmotilitet. Naturligvis blev symptomet værre, men det er bedre end at lide af en uproduktiv hoste. Hoste er nødvendig for at fjerne alt fra bronkierne og lungerne, der forhindrer dem i at fungere normalt.

En anden ting er, hvis en person ud over at hoste begyndte at blive kvalt, hvilket kan indikere bronkospasme, bronkial obstruktion eller en alvorlig allergisk reaktion ledsaget af angioødem. Disse symptomer opstår normalt allerede under hosteindånding, hvilket er et signal om at stoppe proceduren og træffe foranstaltninger for at lindre farlige symptomer.

Oftest noteres ubehagelige konsekvenser efter dampprocedurer. Brugen af for varmt vand (over 60 grader, for børn over 40-45 grader), en lille afstand fra dampkilden, øjne åbne under proceduren, for dyb vejrtrækning under indånding, overdreven indpakning, begrænsning af luftadgang, er fyldt med med alvorlige komplikationer. Blandt dem er forbrændinger i ansigtet, slimhinder i øjnene, svælg og strubehoved, bevidsthedstab på grund af mangel på ilt, forværring af hjertesygdomme, næseblod. Alt dette kan undgås, hvis du kender foranstaltningen og behandler proceduren bevidst.

Pas efter proceduren

Læger siger, at resultatet af behandlingen ikke kun afhænger af, hvilken medicin vi tager, og hvilke procedurer vi udfører, men også af hvad vi gør efter det. Pleje efter proceduren er ikke mindre vigtigt end selve proceduren, men mange er simpelthen ikke opmærksomme på dette, da det ikke er så vigtigt. Derfor den anden gruppe af komplikationer forårsaget af forkerte handlinger efter hosteindånding.

Hvad vil der ske, hvis du umiddelbart efter indånding af damp tager et pust af frostklar vinterluft? Intet godt. Enhver indånding er en vis belastning af åndedrætsslimhinden, som midlertidigt bliver mere følsom over for enhver påvirkning, inklusive negative. Så vandreture skal udskydes i mindst en time, og endnu mere om vinteren.

Kombiner ikke behandling med sport. Fysisk aktivitet umiddelbart efter proceduren er skadelig, fordi de svækker kroppen, som allerede har brugt energi på selvhelbredelse. Aktiv vejrtrækning under træning kan forårsage svimmelhed, blackouts, bevidsthedstab. Kroppen skal have mulighed for at restituere inden for 1-1,5 time, hvorefter den skal vise en eller anden form for aktivitet.

Rygning kan reducere effekten af en nyttig procedure til "nej", desuden er en sådan kombination af procedurer for nogle lægemidler uacceptabel. Lad dine lunger hvile, i det mindste så længe sygdommen varer.

Da slutningen af proceduren endnu ikke er slutningen af behandlingen (i nogen tid vil lægemiddelpartikler, der er kommet ind i luftvejene, fortsætte med at arbejde), bør fødeindtagelse også udskydes i halvanden time. For ikke at opleve sult, anbefaler læger hosteindåndinger 1-2 timer efter et måltid, og flytter det næste måltid til samme interval efter sessionen. Dette er et ganske normalt interval for en sund mave.

Hvis du ikke følger anbefalingerne, falder effektiviteten af inhalationer (medicinen har ikke tid til at virke normalt, især hvis det er et antibiotikum), og der kan opstå ubehagelige symptomer fra mave-tarmkanalen: kvalme, opkastning, tyngde i maven.

Ideelt set er det bedst at ligge ned for at hvile. Lad de medicinske partikler fortsætte med at gøre deres arbejde og hjælpe kroppen med at hele. Du kan sove lidt eller bare ligge uden at belaste dine muskler og hoved. Ingen temperaturudsving eller skiftende forhold. Indstil dig på at komme dig fra sygdommen så hurtigt som muligt og ikke hurtigt at vende tilbage til dine sædvanlige aktiviteter på trods af sygdommen.

Anmeldelser

Inhalationshostebehandling er en almindelig praksis, som selv læger overholder. Denne type effektiv terapi er anvendelig til voksne, børn og ældre. Det er tilgængeligt for både vordende mødre og ammende kvinder og erstatter indtagelsen af syntetiske stoffer, der kan skade et voksende barns krop.

Hosteinhalationer kan udføres ved forskellige metoder ved hjælp af forskellige inhalationssammensætninger: mineralvand, urteafkog, sodavandsopløsning, æteriske olier, farmaceutiske produkter. Effektiviteten af forskellige formuleringer kan variere, hvilket til en vis grad skyldes den store variation i gennemgange af proceduren.

For eksempel blødgør mineralvand og saltvand halsen og fortynder kun en smule opspyt, så du kan ikke forvente en forfærdelig effekt af det. Men Ambroxol kan med sin udtalte slimløsende effekt (selv uden styrkeanstrengelse) allerede bruges til mere alvorlige sygdomme, for eksempel i kombination med antibiotika, som det letter arbejdet for.

Kroppen af hver person er individuel, så reaktionen på selv de mest effektive indåndinger fra en hoste kan variere. Nogen er tilfredse med resultatet, mens andre ikke ser en udtalt effekt. Men dette betyder slet ikke, at det er nødvendigt at opgive den effektive procedure. Måske skulle du ændre inhalatorsammensætningen?

Nogle gange kan du finde anmeldelser, hvor mødre klager over, at barnet efter indånding blev værre, hosten intensiverede, barnet er uartigt. Der er intet overraskende. Et lille barn er endnu ikke i stand til at hoste sputum op normalt, så øgede hostetrang på grund af ophobning af sputum kan udmatte det. Ambroxol er godkendt til brug fra en tidlig alder, og efter det forlader sputum ofte selv uden at hoste. Det er nok værd at overveje denne mulighed.

Forværringen af barnets tilstand efter proceduren kan også forklares med forkert pleje. Gåture og aktive lege bør udskydes et stykke tid, og hvis dette ikke gøres, er det sandsynligt, at sygdommen udvikler sig og kan endda give komplikationer. En svækket krop er et let bytte for mikrober.

Der er en mening blandt specialister om, at der ikke er nogen ineffektive inhalationer, der er en forkert tilgang til deres implementering: uoverensstemmelsen mellem den erklærede virkning af lægemidlet med patientens reelle behov (for eksempel brugen af hostestillende midler midt i den inflammatoriske proces i luftvejene), ukorrekt forberedelse af opløsninger og proceduren, ignorerer kontraindikationer og plejekrav efter inhalation. I nogle situationer er det nok bare at ændre medicinen, hvor kroppens følsomhed enten er øget eller tværtimod ekstremt lav.

For at hosteindåndinger kan give den forventede effekt, skal de behandles som en seriøs medicinsk procedure, der har sine egne krav og begrænsninger. Deres overholdelse vil garantere ikke kun fjernelse af et smertefuldt symptom, men også en hurtig genopretning med lille indsats, hvilket dog ikke udelukker den komplekse brug af andre behandlingsmetoder, der minimerer risikoen for komplikationer.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.