^

Iod

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Jod er et af de mest nødvendige kemiske elementer til vores krop. Skjoldbruskkirtlen regulerer vores vækst og udvikling, og det er dette, hvor jod "hjælper" det. Hvor præcis det påvirker vores krop, det er ikke svært at gætte, men det er bedre at vide helt sikkert.

Jod er et af de mest nødvendige kemiske elementer

trusted-source[1], [2], [3]

Hvad skal jeg vide om jod til alle?

Den menneskelige krop indeholder omkring 25 gram jod. Ca. 15 gram jod er i skjoldbruskkirtlen, og de resterende 10 gram er i forskellige organer i vores krop. En del af det er indeholdt i leveren celler, lidt i hår og negle, resten er mængden af jod koncentreret i nyrerne, prostata hos mænd og æggestokke af kvinder.

Jod kan findes i absolut alt: både i organiske forbindelser og i uorganiske forbindelser. Derudover er det i en flygtig tilstand i luften, så under nedbør kan det falde tilbage i jorden med vand.

Hvor meget har vi brug for jod om dagen?

For hver person er det bare nødvendigt at modtage ca. 100-150 μg jod pr. Dag. Desværre lytter ikke alle til dette råd.

Hvornår stiger behovet for iod?

Behovet for iod er meget højt (op til 200-300 μg) hos kvinder under graviditet eller under amning. Ved større fysisk anstrengelse anbefales det også at øge den daglige dosis af iodindtagelse til 300 mcg. Hvis du arbejder i en virksomhed, hvor aktiviteten af din skjoldbruskkirtel kan blive deprimeret, skal du helt sikkert forbruge mere fisk og salt i salt.

Hvordan man laver jod bedre fordøjeligt?

Det er bedst at fordøje jod fra fødevarer, ikke fra kemikerens mineralsamling. For eksempel absorberes havkale eller coelacanth (videnskabeligt sprog) fuldstændigt af menneskekroppen og dækker alle dets omkostninger til jod om dagen.

Nyttig virkning af jod på kroppen

Jodens rolle i den menneskelige krop er simpelthen enorm! Takket være ham i skjoldbruskkirtlen produceres jodholdige hormoner - thyroxin eller triiodothyronin. De regulerer udviklingen af kroppen som helhed, "følg" varmeveksling og metabolisme. På cellulært niveau forøger iod kulhydrat, protein og fedtoxid. Thyroxin og triiodothyronin er meget vigtige for centralnervesystemet, de hjælper med at opløse kolesterol og dermed beskytte mod kardiovaskulære sygdomme! Også iod er en stærk biostimulator, stimulerer immunitetens arbejde og forhindrer dannelsen af blodpropper.

Hvad sker der, når der mangler jod i kroppen?

Når der er mangel på jod i kroppen, føles en person meget træt, han kan have nedsat hukommelse, muligvis en forringelse af synet eller hørelsen. Han kan blive plaget af langvarig hovedpine, forstoppelse og tør mund. Også personer med jodmangel i kroppen falder automatisk i risikogruppen for overvægtige mennesker. Et kraftigt fald i trykket, reducere antallet af hjerteslag (op til 60-50), menstruationsforstyrrelser hos kvinder og tab af seksuel lyst hos mænd - et klart tegn på jodmangel.

Endemisk goiter er en konsekvens af manglen på jod i kroppen. Denne sygdom forekommer hos mennesker, der bor i områder med lavt indhold af iod i fødevarer.

Mængden af jod i vegetabilske og kødprodukter på sådanne steder er 3-7 gange lavere end normalt.

Hos børn er manglen på jod i kroppen manifesteret af mental og fysisk nedsat tilstand, en krænkelse af nervesystemet. Overdreven salivation, søvnløshed og udslæt er også tydelige tegn på jodmangel.

Hvad sker der med overskud af jod i kroppen?

De vigtigste symptomer på overmætning af kroppen med iod er øget svedtendens - hyperhidrose - og diarré. Jod i den rene tilstand af efteråret er giftig! Derfor kan en person med en "overdosis" af jod dø af chok, da alle nerveender er meget irriteret. Overskrider niveauet af jod i kroppen forårsager en sygdom kaldet Graves sygdom.

Hvad påvirker mængden af iod i produkterne?

Jod meget er tabt under varmebehandling produkter, så når du bager brød, du tabe op til 80% jod, under madlavning kartofler - op til 32%, mens madlavning korn - 65%, når stegning af kød og fisk - op til 50% jod. Dette skal tages i betragtning ved beregning af den daglige dosis af jod.

Hvad er årsagen til manglen på jod?

Mængden af jod i grøntsager og i kødprodukter afhænger af, hvor meget jod er i vandet eller jorden i regionen, hvor disse grøntsager og dyr vokser og lever. Derfor, hvis du vil bevare dit helbred og vide, at mængden af dette element du har begrænset, skal du sørge for at lagre iodiseret salt. Dette vil hjælpe med at opretholde jodbalancen i din krop.

Produkter indeholdende iod

Til produkter, der indeholder jod, omfatter havkål, blæksprutte, rejer. Mængden af jod i dem varierer fra 80 til 300 mikrogram. Fisk og skaldyr indeholder en masse jod, så kulmule, pollock, tun, flounder og andre havfisk indeholder fra 50 til 150 mcg af dette element. Brugen af skaldyr hjælper ikke kun med at øge mængden af iod i kroppen, men også fordele fordøjelsen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.