^

Grøntsager, der hæver hæmoglobin

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

I dag er der mange jernholdige lægemidler, der hjælper med at øge hæmoglobinniveauet. Men foruden kemoterapi kan du hæve hæmoglobin på en naturlig måde, for eksempel ved at justere din kost. Desuden kan indtagelsen af jernholdige lægemidler føre til en kraftig stigning i hæmoglobin, hvilket også påvirker vores helbred (risikoen for at udvikle smitsomme sygdomme, tumorer osv.) Stiger.

Jernkilden kan også være planteprodukter.

For eksempel grøntsager, der hæver hæmoglobin, det er rødbeder, gulerødder, kartofler, tomater, spinat, græskar.

Hvornår kan hæmoglobin gå ned?

Hæmoglobin kan falde af forskellige årsager.

Den mest almindelige årsag til faldet i hæmoglobin i blodet er hormonelle lidelser, livmoderblødning, stort blodtab under arbejde eller kirurgiske indgreb.

Også hæmoglobinniveauet påvirkes af ubalanceret ernæring, stress. I fare er de, der regelmæssigt holder sig til forskellige kostvaner for vægttab.

Reduktion af hæmoglobinniveau kan forekomme som følge af, at absorptionen af jern i tarmen er svækket som følge af inflammatoriske processer eller kirurgiske indgreb.

Desuden kan lavt hæmoglobin være medfødt og udvikler sig ofte i alderdommen.

Normen for hæmoglobin i blodet for mænd og kvinder er anderledes.

For mænd anses normen for at være fra 130 til 170 g / l, for kvinder fra 120 til 150 g / l.

Et lavt niveau af hæmoglobin fører til det faktum, at ilt sult begynder i væv og organer. Tegn på lavt hæmoglobin er svaghed, åndenød, svimmelhed (svimmelhed), lyde i hjertet, kølige hænder og fødder (konstant), bleg hud. Når hæmoglobinet er lavt, kan der også forekomme revner på læberne, neglene bliver mere sprøde, håret falder ud.

En person om dagen skal forbruge 1,5 mg jern. Men både læger og ernæringseksperter siger, at vores krop kun kan absorbere 10% af det jern, der er fremstillet af mad, så det anbefales at bruge 15 mg om dagen.

Det antages, at den bedste kilde til jern til mennesker er animalske proteiner, da jernet indeholdt i dem absorberes godt af kroppen. Det er værd at bemærke, at jern fra animalske produkter fordøjes meget bedre med C-vitamin, som kan opnås fra frugt og grøntsager. Desuden skal mejeriprodukter, der nedsætter processen for at assimilere jern, forbruges separat. Også te eller kaffe under spisning reducerer absorptionen af jern ved vores krop.

Jern, der er indeholdt i planteprodukter, fordøjes lidt værre (op til 7%) end fra animalske produkter. Selv om der er produkter, kræver både dyr og grøntsager, som indeholder en temmelig høj mængde jern, men til assimilering visse betingelser (æg, spinat).

Hvilke grøntsager øger hæmoglobin?

Når lavt hæmoglobin anbefales at spise mere mad af animalsk oprindelse (proteiner), som bidrager til dannelsen af let fordøjelige jernforbindelser - æg, hytteost, lever, rødt kød osv.

Derudover er det nødvendigt at medtage i kosten grøntsager, der øger hæmoglobin.

Den mest nyttige i jernmangel er roer, som kan bruges ikke kun i kogt form, men også i rå. Derudover hjælper friskpresset sukkerroer med at hæve hæmoglobin (et halvt glas 1-2 gange om dagen).

Gulerødder er også velegnede til en kost med jernmangel. De forbruger grøntsager mest i frisk form, tilføj til salater. Kogte gulerødder anbefales til maligne tumorer, dysbiose. Ganske god øger hæmoglobin frisk gulerodssaft, især i kombination med sukkerroer (1: 1, 1-2 gange om dagen).

Ud over jern indeholder gulerødder magnesium, kobber, kobolt, zink, kalium, fosfor osv.

Inkluderet i gulerod er vitaminer (PP, B, K, C, E), caroten, æteriske olier.

Tomater har en positiv effekt på sammensætningen af humant blod, de supplerer ikke kun blod med gavnlige stoffer, men forhindrer også dannelsen af blodpropper. Tomater kan indtages ikke kun i frisk form, mange nyttige egenskaber ved disse grøntsager bevares og efter varmebehandling.

Kartofler er også rig på jern, såvel som kalium, fosfor, magnesium, calcium. Der er i det vitaminer (grupper B, D, E) og organiske syrer (æble, citron, kaffe osv.). Ved et lavt hæmoglobin anbefales det at drikke frisk kartoffelsaft en halv time før et måltid (en halv kop 2-3 gange om dagen). Til fremstilling af saft er det bedre at bruge røde kartofler.

Courgetter indeholder en betydelig mængde jern, magnesium, kalium. Også i sammensætningen er der vitamin C, som som nævnt fremmer bedre absorption af jern. Den største fordel er den friske juice af grøntsagsmarven i kombination med friskpresset kartoffel eller gulerodssaft. Juice courgette virker beroligende, forbedrer intestinal peristalsis (med urolithiasis anbefales det ikke at misbruge juice).

Grøntsager, der øger hæmoglobin, på trods af at de indeholder meget mindre jern end for eksempel i lever eller rødt kød, er det godt at bruge i jernmangel. Fiber, vitaminer, mikroelementer, der er indeholdt i dem, vil bidrage til at forbedre kroppens generelle tilstand samt at justere tarmene, hvilket ikke vil være overflødigt for lavt hæmoglobin.

Vegetabilske juice har en rig sammensætning, og de absorberes hurtigt og næsten fuldstændigt. Drikkejuice anbefales 2-3 gange om dagen og tilberedes umiddelbart inden forbrug. Det er godt at forberede cocktails fra flere grøntsager, for eksempel kartoffel eller gulerodssaft med squash eller squash, sukkerroer og gulerodssaft. Normalt er proportionerne 1: 1. Også friskpresset sukkerroer anbefales at være beskyttet i 20-30 minutter før forbrug.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.