^

MoM under graviditeten

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 30.07.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

En kvinde, der venter et barns fødsel, skal ofte besøge en læge og tage laboratorieprøver. Naturligvis er resultaterne af sådanne analyser altid klare for speciallægen, men ikke for patienten selv. Men hvad nu, hvis det eftertragtede ark med indikatorerne allerede er i dine hænder, og der stadig er lang vej til lægebesøget? Hvordan forstår man, at alt er godt med barnet? Hvad forkortelsen hCG siger, ved mange kvinder. Men hvad betyder mor under graviditeten?

Internationale standarder MoM under graviditet

Bogstaverne MoM, som er uforståelige for patienter, betyder Multiple of Median, som på engelsk betyder "multiple of the median". Medianen i denne situation er en gennemsnitlig indikator svarende til en vis gestationsalder. Når vi taler om MoM, betyder gynækologer den koefficient, hvormed det er muligt at bestemme graden af afvigelse af enhver indikator i den ene eller anden retning fra gennemsnitsværdien.

MoM beregnes ved hjælp af følgende formel: indikatoren opnået i analyserne divideres med den gennemsnitlige accepterede værdi svarende til en given gestationsalder.

For MoM er der ingen specifik måleenhed, og dens værdier er individuelle. Det viser sig, at hvis denne værdi er tæt på én, så svarer resultaterne af kvindens analyser så meget som muligt til gennemsnittet. For eksempel, hvis vi evaluerer standardindikatoren for graviditet - hCG - så skal indikatorerne for MoM under graviditeten være fra 0,5 til 2, afhængigt af perioden.

Beregningen udføres ved hjælp af specielle programmer, der ikke kun kan bestemme den krævede figur, men også sammenligne indikatoren under hensyntagen til en bestemt patients egenskaber (tilstedeværelsen af dårlige vaner, overvægt osv.). Da sådanne programmer er forskellige, og der er mange af dem, kan MoM-værdier under graviditet opnået i forskellige diagnostiske institutioner afvige lidt. Stærke afvigelser fra normale parametre indikerer ofte tilstedeværelsen af alvorlige problemer, der påvirker både det ufødte barn og den gravide patient.

HCG i MoM efter uge af graviditeten

Under graviditeten spilles en særlig rolle af choriongonadotropin, kendt af alle som det hormonale stof hCG. Det er ham, der stimulerer de mekanismer, der er nødvendige for fosterets normale bæreevne, og forhindrer også regression af corpus luteum, aktiverer produktionen af østrogen og progesteron på præ-placentalstadiet.

HCG inkluderer α- og β-enheder, hvor sidstnævnte er den vigtigste i diagnosticering. β-enheder vises i blodbanen umiddelbart efter indføringen af ægget i tykkelsen af endometriet, og dette sker cirka på den niende dag efter ægløsning. Med en normal graviditet har hCG-indikatoren en tendens til at fordobles hvert par dage, og toppen af dens stigning sker i den tiende uge. Fra denne periode begynder dens værdier at falde inden for to måneder og stabiliseres derefter. Hos nogle kvinder registreres en ny vækstspurt også i de senere stadier af graviditeten: et højt HCG MoM i dette tilfælde kan indikere udviklingen af placenta insufficiens.

I hvilke tilfælde kan en læge ordinere en undersøgelse af HCG MoM til en gravid patient?

 • Som en del af en generel diagnose i den indledende fase af graviditeten.
 • Under løbende diagnostik gennem hele graviditeten.
 • Hvis du har mistanke om en ektopisk udvikling af graviditet, føtal fading.
 • Med den eksisterende trussel om spontan abort.
 • Ved udførelse af den såkaldte "triple analyse" (estriol, ACE) for at identificere misdannelser hos det ufødte barn.

Normen for hCG MoM under graviditet efter uge

Som vi allerede har sagt, kan referenceværdierne for MoM under graviditet i forskellige diagnostiske institutioner variere, men de forlader aldrig området på 0,5-2.

HCG-indikatoren kan bestemmes i IE/ml eller i mIu/ml. Dens normale indikatorer i IE / ml er:

Drægtighedsperiode fra datoen for sidste menstruation

Cirka HCG

Anden uge

50-300

Fra tredje til fjerde uge

1500-5000

Fjerde til femte uge

10000-30000

Femte til sjette uge

20000-100000

Sjette til syvende uge

50000-200000

Syvende til ottende uge

40000-200000

Ottende til niende uge

35000-140000

Niende til tiende uge

32500-130000

Tiende til ellevte uge

30000-120000

Elvte til tolvte uge

27500-110000

Trettende til fjortende uge

25000-100000

Femtende til sekstende uge

20000-80000

Syttende til enogtyvende uge

15000-60000

Efter fastsættelse af resultaterne af hCG beregnes MoM - forholdet mellem den opnåede indikator og medianen. Fysiologisk normale værdier under graviditet, husker vi, betragtes som et interval på 0,5-2.

AFP i MoM under graviditet

AFP læses som alfa-føtoprotein. Det er et proteinstof, der produceres i embryonets lever og fordøjelsessystem. En AFP-undersøgelse for gravide patienter udføres for at bestemme udviklingsdefekter hos det ufødte barn.

AFP-værdier afhænger af mange faktorer - for eksempel af de anvendte diagnostiske metoder. For at undgå misforståelser anses afvigelsen af graden af AFP-indhold fra normale værdier normalt ved at bruge den samme MoM - graden af multiplicitet af medianen.

Den normale indikator for MoM under levering af ACE er intervallet 0,5-2.

Disse tal findes forhøjet i sådanne situationer:

 • med flerfoldsgraviditet;
 • med nekrose af levervæv i fosteret;
 • med en lidelse i dannelsen af fosterets neuralrør, medfødt aplasi af den forreste abdominalvæg;
 • med navlebrok eller føtal nyresygdom.

Et fald i AFP MoM-værdier er observeret:

 • med trisomi 18, 21 (associeret med Downs syndrom);
 • med udviklingsforsinkelse;
 • med intrauterin død, spontan afbrydelse;
 • med vesikulering.

Derudover kan et lavt niveau kun være resultatet af en fejl i beregningen af svangerskabsalderen (hvilket betyder, at den sande undfangelse fandt sted senere end tidligere antaget).

Normen for AFP MoM under graviditet efter uge

Indholdet af AFP i blodbanen hos en gravid kvinde begynder gradvist at stige, startende fra den 14. Uge. Stigningen fortsætter indtil omkring 32-34 uger, hvorefter niveauet begynder at falde.

Normen beregnes af følgende værdier:

 • periode 13-15 uger - 15-60 U / ml (0,5-2 MoM);
 • periode 15-19 uger - 15-95 U / ml (0,5-2 MoM);
 • periode 20-24 uger - 27-125 U/ml (0,5-2 MoM).

Det skal tages i betragtning, at selve AFP- eller MoM-indikatoren under graviditeten ikke er tilstrækkelig informativ. Resultaterne af analyserne skal sammenlignes med konklusionen af ultralyden, undersøgelsen af niveauet af placentahormoner, værdierne af hCG og fri østriol. Kun en samlet vurdering af resultaterne kan fastslå risikoen for misdannelser hos fosteret.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.