^

Årsager til hårtab hos kvinder

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 11.04.2020
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Alle processer i kroppen har et årsagsforhold. Til dato har mere end 50 årsager til hårtab hos kvinder. De vigtigste er arvelighed og faktorer, der ikke er relateret til genetisk disposition. Alle årsager er opdelt i interne og eksterne, betragter dem:

Ekstern

 • Virkningen af høje og lave temperaturer - denne kategori omfatter de skadelige virkninger af ultraviolet stråling, frysning, vejr og andre vejrfaktorer.
 • Forkert pleje - manglende hygiejneforanstaltninger (vask, kæmning, tørring) samt udsættelse for hovedbunden af kemiske og andre ætsende stoffer medfører en sammenbrud i krølleformernes struktur og deres tab.
 • Ubalanceret ernæring - hvis kroppen ikke modtager den fulde mængde næringsstoffer, der er nødvendige for sin normale vækst og funktion, så begynder det at smerte. Dette gælder for håret. Rationel ernæring, der er rigt på vitamin ernæring, har en positiv effekt på det generelle trivsel og hårforhold.
 • Overtrædelse af dagens regime - manglen på fysisk aktivitet påvirker metabolisme og cirkulation af hele kroppen, herunder lagene i hovedbunden. Regelmæssig sport kombineret med fuld hvile giver god sundhed og et sundt udseende.
 • Dårlige vaner - cigaretrøg gør krøller skør og giver dem en ubehagelig lugt, hovedbunden mister sin elastik. Alkohol ødelægger ødelæggelsen af hele kroppen.

Interne

 • Dermatologiske patologier - sygdomme i svampe-, bakteriel eller viral ætiologi ledsages meget ofte af øget hårtab. I dette tilfælde, jo mere forsømte sygdommen, jo værre var hovederens tilstand.
 • Krænkelser af bevægeapparatet (øvre ryg) - osteochondrose af halshvirvelsøjlen er en overtrædelse af kommunikation mellem blodkar og nervefibre, der understøtter forbindelsen af hovedet med resten af kroppen og transport ilt og andre næringsstoffer til hovedbunden.
 • Endokrine sygdomme - hormonelle svigt af forskellig intensitet forstyrrer den fysiologiske tilstand af håret og hele kroppen. Med intensiv skaldethed anbefales patienter at kontrollere tilstanden af skjoldbruskkirtlen og binyrerne.
 • Sygdomme i mave-tarmkanalen - på grund af brud på maven og tarmens funktion, mister kroppen nyttige stoffer og kan ikke absorbere dem fuldt ud. Mangler i arbejdet i lever og galdeblære manifesteres af høje fede krøller, skaldethed i kronen og templets område.
 • Nyre sygdomme - føre til en overtrædelse af vand-salt balance i kroppen. På grund af dette ser strengene ud fedt eller omvendt tørt og livløst. Og det første og andet tilfælde fører til hårfollikernes død.
 • Lidelser i centralnervesystemet - stress, nervøse oplevelser, følelsesmæssige chok, depressive tilstande og andre faktorer har negativ indflydelse på krøllens tilstand og kan provokere deres store tab.

For at bestemme den egentlige årsag til skaldethed hos kvinder, bør du konsultere en trikolog og gennemgå et sæt lægeudnævnte undersøgelser.

Skjoldbruskkirtlen, binyrerne og hårtab hos kvinder

Hormonale forandringer i kroppen - dette er en af årsagerne til hårtab hos kvinder. Forstyrrelser i det endokrine system er oftest forbundet med sygdomme i skjoldbruskkirtlen eller binyrerne. Hver af betingelserne kræver en omhyggelig diagnose og behandling.

 1. Skjoldbruskkirtlen

Det er organet i det endokrine system, der ligger under strubehovedet og foran luftrøret. Den består af venstre og højre lobes, forbundet med en isthmus. Kirtlen producerer skjoldbruskkirtelhormoner og regulerer de basale metaboliske funktioner. Ansvarlig for den normale drift af centralnervesystemet, væksten af knogler, udviklingen af reproduktionssystemet. Det påvirker også tilstanden af epidermis, hår og negle.

Med en mangel eller overskud af hormoner skjoldbruskkirtlen er der en forstyrrelse i vækst af vegetation. Follikler gradvist atrofi, hvilket fører til hårtab. Den patologiske tilstand kan skyldes sådanne faktorer:

 • Diffuse goiter.
 • Onkologiske læsioner af skjoldbruskkirtlen.
 • Reduceret funktion af organet.
 • Autoimmun thyroiditis.
 • Thyroiditis med øget sekretion af thyroxin.

Foruden tab af krøller ledsages krænkelser af skjoldbruskkirtlen af sådanne symptomer:

 • Skarp vægtforøgelse.
 • Tørhed af huden.
 • Irritabilitet.
 • Øget træthed.
 • Problemer med søvn.
 • Øget svedtendens.
 • Negle dystrofi.
 • Fingre tremor.
 • Hypertermi.

De utilstrækkelige skildbruskhormoner nedsætter alle processer i kroppen, herunder væksten af hårsækkene. Tyndning af håret er tydeligst på bagsiden af nakken og i panden. Behandlingen består af hormonudskiftningsterapi, som bidrager til gradvis fremkomst af krøller og eliminering af samtidige patologiske symptomer.

 1. Binyrerne

Disse er parrede endokrine kirtler, som er placeret over den øverste del af nyrerne. De deltager i reguleringen af stofskifte og producerer hormoner. Binyrerne producerer androgen og progesteron.

Hvis en kvinde har en høj koncentration af androgen og et nedsat niveau af østrogen, fører det til alopeci. Når hormoner ændres i den mandlige side, er der en stigning i vegetationen på ansigtet og i andre dele af kroppen.

Der er sådanne hovedårsager til binyrens forstyrrelse:

 • Hyppig stress og følelsesmæssige chok.
 • Øget kortisonproduktion.
 • Autoimmune sygdomme.
 • Tumor læsioner af binyrerne.
 • Sekundær adrenal insufficiens.

Hormonal ubalance påvirker negativt ikke kun tilstanden i frisure, men også hele kroppens funktion. Behandling er rettet mod at genoprette det binære kirtles normale arbejde. Terapi er lang og består af hormonforberedelser.

Hormoner, der påvirker hårtab hos kvinder

Ændringer i det endokrine system - dette er en af årsagerne til øget hårtab hos kvinder. Patologiske effekter på huden og vegetationen har en ubalance mellem kønshormoner, som er måder at forårsage alopeci på.

Den kvindelige krop indeholder både kvindelige og mandlige kønshormoner. Alopeci og overskydende vegetation er mere forbundet med arbejdet med østrogener, androgener og progesteron.

 1. Østrogener - en krænkelse af niveauet af dette hormon bidrager til udseendet af de første tegn på aldring. Ændringer påvirker ikke blot tilstanden af lederens hør, men også tilstanden af epidermierne, kroppens konturer og det generelle velfærd.
 2. Androgener - mandlige hormoner, påvirker æggestok, knogler og muskelvæv, svedkirtler og hårsække. Det forhøjede indhold af androgener forårsager hårtab på hovedet og udseendet af uønsket vegetation på andre dele af kroppen.
 3. Progesteron er et kønshormon, der påvirker graviditet, menstruationscyklus og embryonal udvikling. Koncentrationen af dette stof stiger under barnets svangerskab og genoprettes efter fødslen. På grund af et spring i niveauet af hormonet er der et midlertidigt tab af krøller.
 4. Thyrotrope hormoner - produceres af skjoldbruskkirtlen, påvirker væksten af væv og metaboliske processer i kroppen. Forøg overlevelsen af hårsækkene, reguler cellecyklussen af pærer.

Der er mange grunde, der forårsager ubalance af hormoner, der påvirker hårtab hos kvinder. De vigtigste er:

 • Hormonale præventionsmidler - lignende præparater indeholder i deres sammensætning østrogener, som undertrykker mænds kønshormoner. Efter at lægemidlet er stoppet, genoprettes det hormonelle system. Derudover undertrykker nogle præventionsmidler foruden forebyggelse af uønskede graviditeter vækst i hårsækkene og derved forårsager alopeci.
 • Graviditet - i denne periode er der en øget produktion af progesteron, som blokerer dihydrotestosteron (hormonalopeci). Folliklernes livscyklus og deres intensive vækst stiger.
 • Postpartum periode - en ubalance udvikler sig på grund af forsøg på kroppen til at normalisere det øgede niveau af progesteron. Håret falmer, bliver skørt og tørt, falder ud. Så snart niveauet af hormoner kommer tilbage til det normale, stopper den patologiske proces.
 • Dysfunktion af skjoldbruskkirtlen og binyrerne - på grund af kroppens manglende evne til at producere hormoner i den krævede mængde er der en krænkelse af metaboliske processer. Ubalancen af vitaminer og andre næringsstoffer, der er nødvendige for normal ernæring og pærevækst, fører til deres døende og skaldethed.
 • Overgangsalderen er en fysiologisk proces med udryddelse af æggestokkens funktion. Faldet østrogen fører til skaldethed hos kvinder.
 • Understreger - kronisk nervøs overbelastning og følelsesmæssige chok, søvn og hvileforstyrrelser, træthed, fører til en stigning i niveauet af kortisol. Cortisol er et hormon, som påvirker mængden af dihydrotestosteron. Som regel tager det fra to øjeblikkelige situationer et synligt problem med en frisør, der tager cirka to måneder.

Tablet på krøller forårsaget af hormonal svigt har en karakteristisk symptomatologi:

 • Rigelig nedfald af tråde forekommer i lavsæsonen, det vil sige efterårssårperioden.
 • Hvis niveauet af mandlige hormoner øges, bliver krøllerne fede, og huden viser acne og acne. På denne baggrund er udseendet af vegetation over overlæben og på hagen, overtrædelsen af menstruationscyklussen, vægtforøgelse.
 • Mange kvinder bemærker øget irritabilitet, sveden, depressiv tilstand, presspring.

Problemet med hormonelle lidelser og tab af hår på denne baggrund, skal lægen være involveret. Behandling foregår som regel hos gynækolog og tricholog på samme tid. Hvis problemet overlades til en chance, vil det føre til forværring og udvikling af alopeci.

Prolactin og hårtab hos kvinder

Lactotrop proteinhormon, hypofysenes fremre lob, stimulerende laktation i postpartumperioden er prolactin. Overtrædelse af dets niveau fører til udvikling af hyperprolactinæmi. Et af tegnene på dette problem er skaldethed. Patologi kan forekomme imod hirsutismens baggrund, det vil sige når låsene på hovedet tynder ud og på andre dele af kroppen bliver tykkere.

Udover at producere mælk påvirker hormonet sådanne vigtige processer i kroppen:

 • Reducerer smertefølsomhed.
 • Deltager i dannelsen af embryoet.
 • Det stopper ægløsning.
 • Stimulerer immunsystemet.
 • Normaliserer metaboliske processer.

Hyperprolactinæmi er farligt på grund af infertilitet på grund af en menstruationscyklus. Der er også sygdomme i kønsområdet: nedsat libido, smerte under samleje og andet. Hyppige udsving i hormonet i ungdomsårene - dette er grunden til forsinkelsen i seksuel udvikling.

Prolactin provokerer alvorlige metaboliske lidelser. Det forstyrrer udskillelsen af enzymer og aminosyrer. Det øgede indhold af stoffet tillader ikke den normale absorption af calcium i kroppen, hvilket forårsager osteoporose i en ung alder. Mangel på calcium - dette er en af årsagerne til alopeci, en overtrædelse af strukturen, øget skørhed og smitte ringlets. Vision forværres også, hyppige hovedpine, forskellige psykiske lidelser opstår.

Normalt stiger niveauet af prolaktin under graviditeten, men der er andre årsager, der forårsager hormonets ubalance. Udviklingen af hyperprolactinæmi er mulig i sådanne tilfælde:

 • Stærke stress.
 • Øget fysisk aktivitet.
 • Tager medicin.
 • Sygdomme i skjoldbruskkirtlen, nyrer, lever og æggestokke.

For at kontrollere niveauet af prolactin og løse problemet med hårtab, bør du konsultere en endokrinolog. Lægen vil ordinere test, der bekræfter eller afviser diagnosen. Tidlig og korrekt behandling giver dig mulighed for at genoprette balancen af prolactin og normalisere væksten af krøller.

Dihydrotestosteron og hårtab hos kvinder

Hårtab er et problem, der opstår fra en række faktorer. Meget ofte er alopeci forbundet med hormonelle lidelser i kroppen, for eksempel med en stigning i niveauet af dihydrotestosteron (DHT). Dette hormon henviser til det mandlige hormon og er ansvarlig for puberteten, udseendet af sekundære seksuelle egenskaber. Stoffet fremstilles af binyrerne og testiklerne.

Dihydrotestosteron er også til stede i den kvindelige krop. Det deltager i dets normale funktion, der udfører sådanne funktioner:

 • Regulerer kvindelig libido.
 • Deltager i fedt, protein og kulhydrat metabolisme.
 • Fremmer udvikling af knogler og muskelsystem.
 • Regulerer arbejdet i talgkirtlen og sveden.
 • Stimulerer vækst af vegetation på hovedet.

Hos kvinder udtages dihydrotestosteron af adrenal cortex og æggestokke. Stoffet er ansvarlig for tilstanden af epidermis, hår og seksuel kugle. Hovedårsagen til dens overdrevne produktion er kroppens tumorlæsioner, der producerer et hormon og polycystiske æggestokke.

En stigning i niveauet af dihydrotestosteron fører til alvorlige lidelser:

 • DHT akkumuleres i hårsækkene, hvorigennem krøllerne bliver fede, skøre og gradvist begynder at falde ud.
 • Hormonal ubalance afspejles i huden tilstand: acne og acne, højt fedtindhold.
 • Overtrædelse af menstruationscyklusen fører til udvikling af amenoré og truer infertilitet. Endometriehyperplasi kan også diagnosticeres.

For at udelukke dihydrotestosteron som årsag til kvindelig skaldethed og andre symptomer på hormonel ubalance, tildeles patienten et sæt laboratorieforsøg. Behandlingen består i at tage hormonelle lægemidler og ægløsningstimulerende midler, som genopretter balancen. I særligt alvorlige tilfælde, det vil sige med detekterede tumorer, indikeres kirurgisk indgreb.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Progesteron og hårtab hos kvinder

Progesteron er et hormon, der produceres i anden halvdel af menstruationscyklussen. Mangel på dette stof forstyrrer modning af æg og ægløsningsprocessen. Hvis kroppen har et forhøjet niveau af østrogen, udvider den første halvdel af menstruationen og undertrykker sekretionen af progesteron. På denne baggrund har kvinder problemer med undfangelsen, tilstanden af hår og hud forringes.

Progesteron produceres af hypothalamus og områder af hjernebarken. Manglen på et hormon kan være forbundet med skade på hjernens strukturer. Der er også andre årsager til hormonforstyrrelser:

 • Mangler i menstruationscyklussen.
 • Abort.
 • Maligne tumorer.
 • Sygdomme i reproduktionssystemet.
 • Patologi i urinsystemet.
 • Langvarig brug af en række medikamenter.
 • Øget fysisk aktivitet.
 • Følelsesmæssige oplevelser og stress.
 • Mangel på søvn og dårlig ernæring.
 • Dårlige vaner.

Ovennævnte faktorer truer en krænkelse af niveauet af progesteron, hvilket igen fører til patologiske forandringer i det reproduktive apparat. Hårets tilstand forværres, dens struktur bliver tyndere, skæl og fokal alopeci forekommer. Der er også problemer med mave-tarmkanalen, ødem i nedre ekstremiteter, øgning og ømhed i brystkirtlerne, hovedpine og følelsesmæssig ustabilitet.

Behandling af patologier i udviklingen af progesteron håndteres af en gynækolog og endokrinolog. Efter normalisering af den hormonelle baggrund, skal genopretningen af krøllerne konsultere trichologen. Terapi er lang og består af en vitaminerig kost, ordentlig hårpleje og et kursus af fysioterapi.

Alkohol og hårtab hos kvinder

Alkoholholdige drikkevarer pålægger mange organer og systemer et negativt aftryk. Alkohol påvirker ikke kun den interne tilstand, men også udseendet. Misbrug af alkohol fører til svækkelse af håret, bidrager til for tidlig aldring af huden.

Daglig brug af alkoholholdige drikkevarer forårsager ændringer i nervesystemet, hvilket igen fører til sådanne komplikationer:

 • Hårtab.
 • Forværring af hudtilstanden.
 • Depressiv tilstand.
 • Nervøsitet og irritabilitet.
 • Sygdomme i indre organer.
 • Overtrædelse af reproduktionssystemet.
 • Forringelse af hukommelse og mentale evner.

Alopeci i dette tilfælde er forbundet med øget belastning på leveren. Kroppen er ikke i stand til at klare behandlingen af store mængder alkohol og begynder at fungere.

Langsigtet brug af alkohol fremkalder dehydrering og forårsager et tømmermændsyndrom. På denne baggrund er mængden af vand og ilt i kroppen væsentligt reduceret. På grund af iltstød begynder cellerne at dø, herunder hårpærer. Jo mere alkoholiske erfaringer, jo mere udtalte og tungere følgerne.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Rygning og hårtab hos kvinder

Nikotin, som andre dårlige vaner, påvirker kroppens funktion negativt. Rygning fører til ødelæggelse af luftvejene, problemer med hjerte-kar-systemet, hurtig aldring af huden, gulning af emaljen af tænderne og forringelse af håret.

Mekanisme for eksponering for nikotin:

 • Cigaretrøg består af mange kemiske komponenter, hvoraf nogle er toksiske.
 • Røg påvirker blodcirkulationen i kroppen negativt og forårsager vasospasme, der forstyrrer blodcirkulationen i hårsækkene. Dette medfører en fejl i den normale vækstcyklus og tab af tråde.
 • Rødder modtager ikke nok ilt og nyttige stoffer, så hårene bliver tørre, sprøde og dør gradvist.
 • Rygning reducerer signifikant væksten af krøllerne på grund af det hårde arbejde i de endokrine kirtler.
 • En dårlig vane påvirker funktionen af skjoldbruskkirtlen, immunsystemet og andre kropsstrukturer, en overtrædelse i arbejdet, som kan føre til alopeci.

For at genoprette skønheden og densiteten af hår, bør du stoppe med at ryge. Dette er den eneste betingelse for at eliminere problemet med alopeci. For at aktivere hårvæksten skal du regelmæssigt tage vitaminer og mineraler, især calcium. Hovedmassage, nærende og stramme masker fremskynder vækst af krøller og deres tæthed. En sund livsstil og fysisk aktivitet forbedrer betingelsen for ikke kun håret, men hele kroppen.

Psykologiske årsager til hårtab hos kvinder

En ret almindelig årsag til forringelse af det generelle velvære og tab af lås hos kvinder er et psykologisk problem. I nogle tilfælde er de dækket af tegn på hormonelle lidelser og mere alvorlige sygdomme.

Overvej de vigtigste psykologiske faktorer, som negativt påvirker hår og sundhedstilstand generelt:

 1. Følelsesmæssig træthed - opstår på grund af de følelser, der overløber livet, oftest negativt. Det fører til dårlig vækst og accelereret tab af tråde, deres øget skrøbelighed og tørhed. I særligt alvorlige tilfælde opstår skæl og andre dermatologiske problemer med hovedbunden.
 2. Kronisk træthed er den næst mest populære årsag til alopeci. Kroppen er i konstant stress, og forsøger at beskytte sig mod virkningerne af negative miljøfaktorer. Forsøg på at sove forbedrer ikke den dårlige tilstand. Kun overholdelse af arbejds- og hviletilfælde er i stand til at genoprette et godt helbred.
 3. Reduceret stressmodstand - påvirker den normale vækst af follikler og deres styrke. Oftest opstår dette problem imod baggrund af intern konflikt, selvtillid, skygge og klemme. Kvinder lider af egenskaberne af deres følelsesmæssige baggrund. Hvis du lader den morbid tilstand i sig selv truer udviklingen af depression, apati, følelsesmæssig labilitet og andre lidelser.
 4. Depressiv tilstand - stammer fra en række årsager og faktorer, kan vare i årevis. Fremmer ændringer i tætheder og struktur af krøllerne, fører til deres tab. I perioden med depression som følge af ændringer i den hormonelle baggrund begynder en kvinde at forbruge en masse kulhydratrige fødevarer eller tværtimod reducerer mad til et minimum. Mangel på næringsstoffer har negativ indvirkning på hele organismens tilstand.

Ud over ovenstående er der mange andre psykologiske årsager til skaldethed. Tidlig reaktion på tegn på smertefuld tilstand og skiftende vaner kan undgå komplikationer. I særligt vanskelige tilfælde er hjælp fra en psykolog og behandling med en tricholog forpligtet til at genoprette hørens skønhed og sundhed.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.